Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Μη νόμιμη δαπάνη για επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε δημοτική υπάλληλο

Αναδημοσίευση 

Μη νόμιμη δαπάνη για επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε δημοτική υπάλληλο, κατηγορίας ΥΕ και ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων, που απασχολείται σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Δήμου, όμως είναι επιφορτισμένη με την άσκηση αμιγώς διοικητικών καθηκόντων (τοποθετημένη στη θέση «Διοικητικού Υπαλλήλου». 

Σύμφωνα με το ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ Ι ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 106/2018, ως μη νόμιμη κρίνεται η δαπάνη διότι η εν λόγω υπάλληλος δεν δικαιούται το ανθυγιεινό επίδομα, καθόσον ασκεί διοικητικά καθήκοντα και, επομένως, εξαιρείται από τις επαγγελματικές ειδικότητες που έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος αυτού. (ν. 4368/2016, ΚΥΑ 2/31081/0022/12/30.4.2012). Οι συνθήκες παροχής της εργασίας της είναι εντός στεγασμένου και ξεχωριστού χώρου από εκείνον, στον οποίο γίνεται η συμπίεση και η μεταφόρτωση των απορριμμάτων και έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διαφοροποίησή της σε σχέση με τους υπαλλήλους που ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους έρχονται σε άμεση επαφή με τα απόβλητα και για το λόγο αυτό δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης εργασίας. 

Το παραπάνω γεγονός δεν είναι και το μοναδικό. Σε πάρα πολλούς δήμους ανατίθενται καθήκοντα σε εργαζόμενους με ή χωρίς απόφαση Δημάρχου, τα όποια είναι άσχετα με την ειδικότητα τους. 

Πρόκειται για μια αυθαίρετη πρακτική των διοικήσεων των Δήμων, παρά το νόμο, προκειμένου η υπηρεσία να κάνει την δουλειά της, να καλύπτουν κενά, λόγο της έλλειψης προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξυπηρετηθούν ημέτεροι εργαζόμενοι. 

Υπάρχουν εργαζόμενοι σε δήμους που έχουν την ειδικότητα – που δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος της ανθυγιεινής εργασίας αλλά τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να κάνουν μετάταξη και όμως τους καταβάλουν το ανθυγιεινό επίδομα, ακόμη και βαρέα ένσημα τους βάζουν, με τις πλάτες δημάρχων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων. Υπάρχουν περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων όπου και ….. οδηγοί δημάρχων πληρώνονται ανθυγιεινό επίδομα σε ορισμένους δήμους. 

Την ίδια στιγμή υπάρχει δυστοκία ακόμη και άρνηση σε αρκετούς δήμους να καταβληθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε εργαζόμενους που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νόμο του 2017 και ασκούν καθήκοντα που περιγράφονται στο νόμο. 

Η δημόσια διοίκηση και στο επίπεδο των δήμων συνεχίζει να είναι λάφυρο στα χέρια των διοικούντων και συνεχίζεται η πολιτική των ημετέρων και των δικών μας παιδιών. 

Πηγή: Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ - Σεπτέμβριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου