Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ενδιαφέρουσα στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση 11 Μάη του Δ. Συμβουλίου


Ενδιαφέρουσα στιγμιότυπα  από τη συνεδρίαση 11 Μάη  του Δ. Συμβουλίου

Δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε η Πρωτοβουλία Πολιτών
Θα περιμένουμε  να το επιτρέψει η κυβέρνηση  ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής…..…
                                   ….και τότε η  κα Σάρολα ανέκρουσε πρίμα……. χωρίς να θέση το ζήτημα σε ψηφοφορία

Ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να μην ζητά ψηφοφορία ξεχωριστεί για τα ζητήματα που διαφωνούσε, διευκολύνοντας  με τον τρόπο αυτό την δημοτική αρχή.                                                                                        
Εγκρίθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισμα 

      
Η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης την Δευτέρα 11 Μαΐου  μέσω τηλεδιάσκεψης, είχε ενδιαφέρον και αποκάλυψε παλινωδίες  και τα ήξεις -αφίξεις ορισμένων παρατάξεων, αλλά και πως τα ψηφίσματα που πολλές φορές κατατίθενται από διαφορές παρατάξεις μοιάζουν σαν τα …άσφαιρα πυρά.

Η παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών με επικεφαλής την κ. Σάρολα ζήτησε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα για λόγους δημοκρατίας και δυνατότητας συμμετοχής  πολιτών και φορέων  οι συνεδριάσεις του Δ.Σ να γίνονται πλέον δια ζώσης, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Βάσια Σάρολα, δημοτική σύμβουλος Βύρωνα: «Αν ο πολίτης δεν ...
Πρότεινε  να παρθεί  απόφαση ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει δια ζώσης  στα Άστρα ή στο θέατρο Άννα Συνοδινού για να μπορούν πολίτες και φορείς να το παρακολουθήσουν. 

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία πήραν το λόγο αρκετοί σύμβουλοι όλων των παρευρισκομένων παρατάξεων. Αρχικά φάνηκε ότι κοινή συνιστάμενη όλων πλην της δημοτικής αρχής σύγκλιναν να υιοθετήσουν το αίτημα της κα Σάρολα..  Μέχρι που ο κ. Σωτηρόπουλος να επικαλεστεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει ότι τα συμβούλια λόγο κορονοιου γίνονται η μέσω τηλεδιάσκεψης, η εκ περιφοράς και  δεν επιτρέπει ο νόμος να γίνει δια ζώσης.

Αμέσως πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Κόκκαλης με το γνωστό  ειρωνικό του στυλ, λέγοντας σε αυστηρό τόνο τι δεν καταλαβαίνεται το είπε καθαρά ο κ. Σωτηρόπουλος δεν μπορεί να γίνει συμβούλιο δια ζώσης, δεν θα είναι νόμιμο. Ακόμα και αν το αποφασίσετε εγώ δεν θα έρθω και θα διεκδικήσω το δικαίωμα μου …..

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Πλάκιδας επέμενε ότι δεν είναι νόμιμο να γίνει συμβούλιο δια ζώσης και έκτος δημαρχείου που είναι και η έδρα του Δ. Συμβουλίου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι έχει εμμονή για ένα θέμα χωρίς λόγο. Ακολούθησαν διάφορες τοποθετήσεις, όπως του κ. Ντόβολου του κ. Μαυρόπουλου, του κ. Τσιάκαλου και άλλων και ενώ φαινόταν ότι θα περνούσε η πρόταση της Πρωτοβουλίας Πολιτών μέχρι που  παρενέβη ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διαστούμε για ανοικτή δημόσια συνεδρίαση, να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Στο τέλος ούτε γάτα ούτε ζημιά, αφού η κα Σάρολα παρά την αρχική της πρόταση ανέκρουσε πρίμα και απέσυρε την πρόταση της περιμένοντας όλοι την άνωθεν κυβερνητική εντολή.  Έτσι  και το επόμενο Δ. Συμβούλιο αναμένεται, εκτός και αν το επιτρέψει η κυβέρνηση, να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης παρά τα τεχνικά προβλήματα και ζητήματα δημοκρατίας που τέθηκαν από πολλούς συμβουλους- εκτός των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής- που υπεραμύνθηκαν της τηλεδιάσκεψης, όσο διαρκεί ο κορονοϊός

 Ορκίστηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο - notia.gr

Βασικό θέμα της συνεδρίασης της Δευτέρας ήταν η έγκριση της εισήγησης της δημοτικής αρχής για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Την εισήγηση παρουσίασε η Γ. Γραμματέας  του Δήμου κ. Βαρουχάκη, την οποία και ευχαρίστησε ο Δήμαρχος για την προσπάθεια που κατέβαλε.
 Βασικός αντίλογος στην πρόταση της δημοτικής αρχής το σωματείο εργαζομένων το όποιο κατέθεσε δική του πρόταση- έχει δημοσιευτεί στη σελίδα μας-  χαρακτηρίζοντας την πρόταση δίχως όραμα,  πολύ περιορισμένη.  Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του   σωματείου ανέφερε μεταξύ άλλων  ότι ορισμένες προτάσεις της δημοτικής αρχής υποκρυφτούν σκοπιμότητα, όπως  στην επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών, ενώ ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές να συμπεριληφθούν στον οργανισμό όπως για την καθαριότητα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε ορισμένες ειδικότητες,  ώστε να αποκλειστούν οι συμβάσεις με ιδιώτες,  εκφράζοντας την αντίθεση του σωματείου  και στη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας. Αν δεν αλλάξουν πολιτικές, δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν οι κενές θέσεις, εάν δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του Δήμου,  ο Οργανισμός θα μείνει ένα αδιο πουκάμισο σε μεγάλο βαθμό και συνέχισε λέγοντας
Εάν δεν σταματήσει η εκάστοτε δημοτική αρχή να παραβιάζει τις διατάξεις των νόμων, να παρακάμπτει τα όσα ορίζει ο οργανισμός, το υπηρεσιακό συμβούλιο για να ορίζει διευθυντές και προϊσταμένους κατά το πώς την εξυπηρετεί, δεν δημιουργείται δημόσια διοίκηση ικανή να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, να λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε και ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Εποχή Βύρωνα κ. Γώγος ζήτησε από την αρχή να διευκρινιστεί πως θα γίνει  η  ψηφοφορία, λέγοντας ότι στα περισσότερα συμφωνούμε, υπάρχουν  και ζητήματα που διαφωνούμε και αυτό πρέπει να καταγράφει. 
Από τις τοποθετήσεις  γινόταν  καθαρό ότι διάφορες προτάσεις της δημοτικής αρχής δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων,  η πρόταση να μπορεί να  προΐσταται στο τμήμα Μουσείου Π.Ε φυσικής αγωγής, στην διεύθυνση καθαριότητας Γεωπόνος, Δασολόγος,  ή το γεγονός ότι στις περισσότερες  διευθύνσεις αποκλείονται  να  επιλέγονται απόφοιτοι  Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ σε άλλες δίνεται η δυνατότητα. Για την επιλογή των προϊσταμένων και διευθυντών επιλεγεί το εν ελλείψει για το προβάδισμα των κατηγοριών και όχι το ή το διαζευκτικό αλλά και αυτό δεν ισχύει παντου σε όλα τα τμήματα. Πρόκειται για διατάξεις που υποκρύπτουν σκοπιμότητα της δημοτικής αρχής  φωτογραφίζοντας ή αποκλείοντας  εργαζόμενους αρεστούς ή μη.   Το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην διεύθυνση καθαριότητας, πρασίνου, η το να χωρίσει στα δυο η ενιαία διεύθυνση Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού. Στην πρόταση να δημιουργηθεί δημοτική αστυνομία υπερθεμάτισαν οι παρατάξεις Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου με το Δήμαρχο να δηλώνει ότι….Οταν διαφωνήσαμε δεν ήταν ότι δεν θέλαμε δημοτική αστυνομία αλλά διαφωνούσαμε με τον μικρό αριθμό εργαζομένων σε αυτή. Κατά της δημιουργίες Δ. αστυνομίας με τον τρόπο που προσδιορίζεται από το νόμο έχοντας και το στοιχείο της καταστολής  τοποθετηθήκαν οι παρατάξεις Γείτονα, Σάρολα, Μαυρόπουλου.
Στο τέλος  της συζήτησης και αφού άρχισε να πιέζει και ο χρόνος έγινε μια ψηφοφορία ενιαία για το σύνολο του Οργανισμού ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Αυτή η διαδικασία εξυπηρέτησε την δημοτική αρχή, παρότι μειοψηφια, πέρασε με αυτό τον τρόπο και διατάξεις στον οργανισμό που η αντιπολίτευση διαφωνούσε.  Λέτε να έγινε τυχαία;                                                   Υπέρ του Οργανισμού ψήφισαν οι παρατάξεις Κατωπόδη, Γώγου, Μπαντή. Οι παρατάξεις  Σωτηρόπουλου , Σάρολα με επιφύλαξη. Κατά ψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση (Γείτονας) και Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση(Μαυρόπουλος).  

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης συζητήθηκαν εν συντομία με συνοπτικές διαδικασίες τα δυο ψηφίσματα που αφορούσαν ζητήματα πολιτικής της κυβέρνησης για την παιδεία. Το ένα κατέθεσε η δημοτική αρχή που ασκούσε κριτική για το άνοιγμα των Γυμνασίων , Λυκείων , το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση εν μέσω κορονοϊού και το άλλο της Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητούσε να μην τοποθετηθούν κάμερες στις αίθουσες των σχολείων. Οι παρατάξεις Γώγου και Μπαντή ζήτησαν τόσο σοβαρά θέματα να μη συζητούνται με συνοπτικές διαδικασίες και να συζητηθούν στην επομένη συνεδρίαση, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις τα υπερψήφισαν.

Τα ψηφίσματα της δημοτικής αρχής, της Πρωτοβουλίας Πολιτών και της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης που αφορούν το περιβάλλον, την προστασία του Υμηττού και το Σ.Μ. Απορριμμάτων θα συζητηθούν σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτή η ιστορία με τα ψηφίσματα μοιάζει λίγο με τα άσφαιρα πυρά και τις κροτίδες  κρότου λάμψης .
Από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών, αφού ο δημοτικός της σύμβουλος κ. Αναστούλης  την ώρα της συνεδρίασης εργαζόταν.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου