Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Προσχολική εκπαίδευση με νήπια σε ΠΡΟΚΑΤ εν έτη 2020-2021


ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Προσχολική εκπαίδευση  με νήπια σε ΠΡΟΚΑΤ εν έτη 2020-2021

Υπ. Παιδείας: Αυτά είναι τα σχολεία που θα αποκτήσουν προκάτ ...

Σε τέσσερες ΠΡΟΚΑΤ  αίθουσες θα στεγαστούν παιδιά ηλικίας 4- 5 χρονών ( προνήπια, νήπια) προκειμένου να εφαρμοστεί και στο Δήμο Βύρωνα η δίχρονη προσχολική αγωγή την νέα σχολική χρονιά.
Για να στεγαστούν όλα τα παιδιά της προσχολικής αγωγής χρειάζονται 28 αίθουσες. Από αυτές υπάρχουν οι 21,  ενώ ο Δήμος αναζητά στο παρά πέντε νέες αίθουσες για να καλύπτουν όλες οι ανάγκες.

Το θέμα ήταν γνωστό από το Μάρτιο του 2018 στο Δήμο Βύρωνα που έχει και την ευθύνη για την εξεύρεση αιθουσών. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βύρωνα ήταν ένας από τους 27 Δήμους σε όλη τη χώρα που δεν έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Παρόλα αυτά φτάσαμε  τέσσερεις   μήνες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς και οι  αίθουσες  δεν έχουν δημιουργηθεί.



Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι Καραγιάννης και Κλωνάρη στη συνεδρίαση του Δ. Συμβούλιου 11 Μάη, η δημοτική αρχή προχωρεί στην δημιουργία μιας αίθουσας στο ΚΕΦΟ στον Καρέα, δυο αίθουσες στην οδό Ταύρου στο ισόγειο  διώροφης  κατοικίας – σήμερα στεγάζεται δημοτικός σταθμός και επανειλημμένα είχε τεθεί θέμα μεταστέγασης του από το χώρο αυτό λόγο ακαταλληλότητας - δυο αίθουσες  ΠΡΟΚΑΤ  στο 3ο  Γυμνάσιο και δυο αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ  στο 5ο -11ο  δημοτικό σχολείο στα Νταμάρια. Ενώ ανέφεραν ότι ο Δήμος κατέθεσε αίτηση για τα ΠΡΟΚΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στην ΚτΥπ ΑΕ ( Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).
Ο 4ος  Δ. Παιδικός σταθμός κλείνει και στη θέση του θα δημιουργηθούν δυο αίθουσες νηπιαγωγείου

Από το νόμο 4521/2018 για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή  προβλέπεται η κατασκευή προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για την αντιμετώπιση των άµεσων και επιτακτικών αναγκών  για την εφαρμογή της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στο Δήμο Βύρωνα υπήρχε το χρονικό περιθώριο  από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος  έτσι ώστε εάν υπήρχε η πολιτική βούληση να εξευρεθούν χώροι και να μην επιλεγεί η λύση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών. Αυτό όμως δεν έγινε. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα- εκπαιδευτικούς, γονείς- αφού τίποτα μονιμότερο του προσωρινού όπως λέει ο λαός μας.  
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ορίσει επιτροπή καταλληλότητας των αιθουσών αυτών  ώστε να στεγαστούν τα παιδάκια και σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες εν έτη 2020-2021.
          
         Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταλόγισαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για ολιγωρία που έχει επιδείξει στο να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς αίθουσες για την προσχολική αγωγή και γιατί είναι απαράδεκτο να λειτουργήσουν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για παιδιά νηπιαγωγείου.     
          
          Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώροι που επιλέγονται για τις νέες αίθουσες των νηπιαγωγείων, για πολλούς γονείς θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον πρόβλημα,  γιατί οι αποστάσεις θα είναι μεγάλες από τον τόπο κατοικίας και ενδεχομένως θα χρειάζεται καθημερινά μεταφορικό μέσω για την μετακίνηση από και προς το νηπιαγωγείο.   
                                                                                                                                                                                ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου