Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Προετοιμάζονται  για το συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Μάη στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί.

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως και  ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα καταστήματα εστίασης, επισιτισμού και στη συνέχεια του τουρισμού.
 Με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων τα καταστήματα εστίασης, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, έκαναν την επανεκκίνηση τους και άρχισαν να δέχονται τους πρώτους πελάτες. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν ξεκίνησαν με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και με τους ίδιους όρους εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αναγκάζονται  να εργαστούν με μικρότερο μισθό. Αρκετοί θα εξαναγκαστούν στην εκ περιτροπής εργασία που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του έτσι και αλλιώς πενιχρού μισθού. Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά το μισθό, τον χρόνο εργασίας, τις συνθήκες εργασίας. Το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων,  αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα.
Σερβιτόρος / Σερβιτόρα ζητείται στη Θεσσαλονίκη (1-10) | Αγγελίες ...

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».  Με το σύνθημα αυτό, Συνδικάτα Εργαζομένων στον επισιτισμό - Τουρισμό οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 28/5, στις 11 π. μ.


 

Σε ανακοίνωση της η συνδικαλιστική κίνηση ΛΑΝΤΖΑ στο χώρο του επισιτισμού αναφέρει μεταξύ άλλων: Την Κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του όχι οι εργαζόμενοι και ο λαός. Η Πανδημία του Κορωνοιού είχε μέχρι τώρα τραγικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών  καταλυμάτων και εστίασης έφερε δραματική  απώλεια στα εισοδήματα  μας που  αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με ασπιρίνες και μοίρασμα της φτώχιας. Αντίθετα  στο τουριστικό κεφάλαιο δόθηκαν χοντρά πακέτα οικονομικής στήριξης, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Τα 22 δις κέρδη της περσινής χρονιάς και τα 126 δις που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι μέσα σε μια δεκαετία δεν αγγίζονται καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει για ακόμα μια φορά την καταλήστευση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της επιχειρηματικής  ολιγαρχίας .

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου εργασίας αποτελούν μνημείο κοροϊδίας για τους  εργαζόμενους καθώς:
-εξαιρούν την πλειοψηφία των ανέργων από τα επιδόματα ανεργίας
-πετάνε στα σκουπίδια τους εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα μείνουν άνεργοι μέχρι την επόμενη σεζόν χωρίς καμία στήριξη,         –φέρνουν οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς που θα αγγίξουν το 50% .           Παράλληλα η πανδημία λειτούργησε τελικά ως επιταχυντής  αντεργατικών μέτρων που θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς οι επιχειρήσεις πλέον θα έχουν την δυνατότητα να απολύουν κατά το δοκούν, να αυξομειώνουν τις ώρες εργασίας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες εξυπηρέτησης του κέρδους , ενώ στο όνομα της προστασίας των θέσεων εργασίας η μερική απασχόληση και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κυριαρχήσουν. Η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωνή και ο μπράβος των εργοδοτικών φορέων εκτελώντας πιστά τις εντολές τους. Το σχέδιο τους είναι  να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μερικής ανεργίας και ελαστοαπασχόλησης για να φτάσουν  μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές ακόμα πιο χαμηλά, χτυπώντας και την χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι που μάτωσαν για τα κέρδη τους όλη την προηγούμενη περίοδο  καλούνται  τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό και γι αυτή την κρίση.
Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου