Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Στους δήμους περνούν κέντρα υγείας, γυμνάσια και λύκεια

Στα πλαίσια του επιτελικού κράτους 

Στους δήμους περνούν κέντρα υγείας, γυμνάσια και λύκεια

 

    Είναι εκφρασμένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για ένα μικρό ευέλικτο, επιτελικό κράτος,   για μια νέα  διοικητική   μεταρρύθμιση όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθώς και τον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης , Δήμων και Περιφερειών, όπου θα μεταφερθούν νέες αρμοδιότητες από το κράτος.  Με αυτό  το ευέλικτο καπιταλιστικό κράτος και τους Δήμους του θα αλληλοτροφωδοτείται και θα ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας  με αναβαθμισμένο ρόλο, μέσα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και  συμβάσεις διαφόρων λειτουργιών.  

Το επιτελικό κράτος   «θα σέβεται τον πολίτη και δεν θα πνίγει την επιχειρηματικότητα»  δηλώνει σε συνέντευξη του στο βήμα 06.02.2020, ο καθηγητής  Ξενοφώντας Κοντιαδης επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την νέα μεταρρύθμιση. 
 


Στο υπουργείο Εσωτερικών είναι γνωστό ότι  έχει δημιουργηθεί πριν 4 μήνες  και λειτουργεί  επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών  με επικεφαλής  τον  Ξενοφώντα Κοντιάδη καθηγητή  Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης  στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο  της  μεταρρύθμισης και αναμένεται το πόρισμα  της  να κατατεθεί  στο υπουργείο εσωτερικών και στη συνέχεια  να γίνει σχέδιο νόμου  μέσα  στο καλοκαίρι,  μετά  από πολιτική και  κοινωνική  διαβούλευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα Σαββατοκύριακου 23-24 Μάιου 2020, στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής που επεξεργάζεται το σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση , περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων και η  αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας. Οι δυο αυτές δομές  σχεδιάζεται να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Όσο και εάν διαψεύδει ο υπουργός εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος το δημοσίευμα των Νέων, είναι  βέβαιο ότι στις συζητήσεις της επιτροπής που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνονται και η μεταφορά σχολείων και κέντρων υγείας στην αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι πρώτη φορά που μεταφέρονται αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στους δήμους και τις Περιφέρειες τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, όπως έγινε με  τα προγράμματα Καποδίστριας και Καλλικράτης. Το θέμα είναι ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και το ανάλογο μόνιμο προσωπικό. Με αυτή την πολιτική μετακιλείται διαρκώς το κόστος λειτουργίας στους πολίτες που καλούνται να βάζουν διαρκώς όλο και περισσότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη.  Οι δήμοι λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρησιακές μονάδες, με όρους και κριτήρια αγοράς. Οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως πελάτες χρήστες των υπηρεσιών που καλούνται να πληρώνουν για τα πάντα πλέον.  

Μεταρρύθμιση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις  σύγχρονες καθημερινές του ανάγκες έχει ανάγκη η κοινωνία. Τέτοια μεταρρύθμιση είναι αφελής όποιος περιμένει να την δημιουργήσει  η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Κυριακός Μητσοτάκης.     

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου