Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΕΓΚΛΗΜΑ στο περιβάλλον: «Απόσυρέ το!»


ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 

Το νομοσχέδιο-σκούπα που παραδίδει το περιβάλλον   στα ιδιωτικά συμφέροντα


 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα με ένα αίτημα: «Απόσυρέ το!»

Εναντίον της κυβέρνησης  η αντιπολίτευση

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο ...

Συγκεντρώσεις και δράσεις κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα  4 Μαΐου σε διάφορες πόλεις της χώρας.
 Μαζική ήταν η συγκέντρωση στις 6 μ. μ. που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα-πλ. Συντάγματος- από περιβαντολλογικές συλλογικότητες, δημοτικές παρατάξεις  που τονίζουν ότι το νομοσχέδιο σκούπα της Ν.Δ παραδίδει το περιβάλλον στα ιδιωτικά συμφέροντα και νομιμοποιεί  αυθαιρεσίες και καταπατήσεις των Δήμων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βύρωνα, από τις παρατάξεις Πρωτοβουλία Πολιτών,  Αριστερή Παρέμβαση, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση. 



Το νομοσχέδιο  αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου  από την ολομέλεια της βουλής, πιθανότατα μόνο από την Ν. Δ., με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει. Άγνωστη παραμένει η στάση της Ελληνικής Λύσης.

Πάνω από 170 οργανώσεις  για το περιβάλλον  και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι συλλογικότητες εκφράζουν  την κάθετη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και περιλαμβάνει άρθρα που τροποποιούν προς το χειρότερο σχεδόν το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας.  

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει
Κατάργηση των  εθνικών  δρυμών  και ονομάζονται πλέον εθνικά πάρκα.
Δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από δασική υπηρεσία.
Καταργεί  την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 μεταξύ αυτών και στον Υμηττό και προωθεί την νομιμοποίηση  Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.  
Νομιμοποιεί το παράνομο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα στην περιοχή του Κουταλά ανοίγοντας την όρεξη στην δημοτική αρχή για την δημιουργία και νέων εγκαταστάσεων στο Υμηττό.  


Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης  στερεών αποβλήτων.
 «  Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) εγκρίνεται πλέον από την  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και υποβάλλεται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβαθμίζοντας  στην πράξη ακόμη περισσότερο το Δ. Συμβούλιο  και θα είναι πενταετούς διάρκειας..

Από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς του ίδιου άρθρου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των 7 λεπτών.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου