Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Παραδίδουν τον αιγιαλό στα ιδιωτικά συμφέροντα


Νομοσχέδιο υπουργείου Τουρισμού

Σφοδρές αντιδράσεις για τις διατάξεις που παραδίδουν τον αιγιαλό στα ιδιωτικά συμφέροντα


Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25
 Την οργή της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει πολλές προβληματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και περιλαμβάνουν πολλά δώρα σε ιδιώτες.
Παραθέτουμε  την παρέμβαση του βουλευτή του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένη για το σ/ν του υπουργείου Τουρισμού.
 Τους άφησε όλους άφωνους ο Κρίτων Αρσένης : Πρότεινε μετανάστρια ...


Αν και εισάγεται από το Υπουργείο Τουρισμού, απορυθμίζει νομοθεσία για δάση και αρχαιολογικούς χώρους
Φέρνει από την πίσω πόρτα τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών, καταδυτικών πάρκων στις ενάλιες αρχαιότητες της χώρας
Επιτρέπει τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο βυθό της θάλασσας, με κατασκευές χωρίς αξιολόγηση επιπτώσεων και προστασία οικοσυστημάτων
Παραδίδει τις παραλίες και τον αιγιαλό στην αποκλειστική διαχείριση των παρακείμενων ξενοδοχείων
Επιτρέπει τη δόμηση τεράστιων εκτάσεων προστατευόμενων ή μη, δημοσίων δασών για τις ανάγκες των γηπέδων γκολφ
Μετατρέπει το ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή Σχεδιασμού Τουριστικών Λιμένων, ιδιωτικοποιώντας πλέον το Δημόσιο
Έμπλεο αντισυνταγματικών ρυθμίσεων -που αφορούν στους κρίσιμους τομείς της χωροταξίας, του περιβάλλοντος, της αρχαιολογίας- είναι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού “Ειδικές μορφές Τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”, που συζητήθηκε χθες και σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Όπως σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης, ήδη τέσσερις τουλάχιστον φορείς δεσμεύθηκαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ με πολύ προσβάσιμους λόγους. Εργαζόμενοι στις Ενάλιες Αρχαιότητες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η WWF, ο Σύλλογος Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), οι Δασολόγοι Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το ΕΛΚΕΘΕ επιτέθηκαν στις αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλη.
Επίσης, στα καίρια ζητήματα που τίθενται, θα έπρεπε καταρχήν να απαντήσουν η κ. Μενδώνη και ο κ. Χατζηδάκης, που απουσίαζαν καθ’ όλη τη συζήτηση από τη Βουλή και όχι ο κ. Θεοχάρης και το Υπουργείο Τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στις ενάλιες αρχαιότητες, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να δημιουργήσουν εκεί καταδυτικά πάρκα. “Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης εσόδων από την αξιοποίηση ενάλιων, αρχαιολογικών χώρων, αποτελεί de facto ιδιωτικοποίηση αρχαιοτήτων. Πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις θα καταπέσουν στο ΣτΕ” δήλωσε στην Επιτροπή Εμπορίου ο Κρίτων Αρσένης.
Και πρόσθεσε: “Ο εμπλουτισμός του θαλάσσιου τοπίου είναι μια ανατριχιαστική έννοια. Μιλάμε για προστατευόμενες περιοχές που έχουν μείνει ανέγγιχτες, πέρα από την καταχρηστική αλιεία. Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα για ανεξέλεγκτες κατασκευές ακόμη και σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας -οικότοπος προτεραιότητας- προστατευμένα από το Π.Δ. 67/1981 και την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ!. Όπως είπε κατά την ακρόαση φορέων το ΕΛΚΕΘΕ, δεν υπάρχει χαρτογράφηση προστατευόμενων λιβαδιών Ποσειδωνίας και όπως είπε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν προβλέπονται μηχανισμοί ελέγχου των επιπτώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους”.
Αν και ο κ Θεοχάρης είχε ανακοινώσει ως στόχο έναν τουρισμό χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το ίδιο το νομοσχέδιο τον διαψεύδει. “Οι παραλίες παραδίδονται στην αποκλειστική χρήση των παρακείμενων ξενοδοχείων” σημείωσε ο Κ. Αρσένης και θύμισε ότι το 2019 ο νόμος της κ. Παπανάτσιου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, είχε τελικά αποσυρθεί. Και πρόσθεσε: “Μας λέτε ότι αυτό είναι για φέτος, για τον κορωνοϊό. Καταρχήν, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το δικαίωμα τερματίζεται όταν τελειώσει η κρίση και δεύτερον, εάν δεν πρόκειται να έχουμε τον αρχικά προβλεπόμενο τουρισμό, για ποιο λόγο χρειάζεται να παραχωρήσουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις των παραλιών στα ξενοδοχεία; Αποκλείετε στην πράξη τους πολίτες από τη χρήση των παραλιών”.
Στα δάση επιτρέπεται δόμηση 5% και μάλιστα με εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση γηπέδων γκολφ. “Συνεχίζεται το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, με τουριστικές αναπτύξεις μέσα στα δάση. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε ο νόμος για τους δασικούς χάρτες και υπάρχει πλέον τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου για την ιδιοκτησία των δασικών περιοχών. Όμως, εσείς τώρα επιτρέπετε σε ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, που δεν έχουν τις απαραίτητες εκτάσεις που προβλέπει ο νόμος, να δηλώνουν ως τμήμα του οικοπέδου τους τα παρακείμενα δημόσια δάση”.
Το νομοσχέδιο μετατρέπει το ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή Σχεδιασμού Τουριστικών Λιμένων. “Δηλαδή ιδιωτικοποιούμε τα Υπουργεία και τις Δημόσιες Αρχές;” ρώτησε ο Κ. Αρσένης και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Ακροάσεων της Επιτροπής Εμπορίου μίλησε για “ένα ιστορικό λάθος που διαιωνίζεται και σφραγίζεται με το νομοσχέδιο σας”, αναφερόμενος στη μεταφορά, όχι μόνον του τουριστικού, αλλά και του εμπορικού λιμένα της Μυκόνου στο ΤΑΙΠΕΔ.
“Αν θέλετε να κάνετε κάτι καινοτόμο, κάντε την Ελλάδα απολύτως προσβάσιμη σε όλες τις τουριστικές υποδομές, σε όλες τις παραλίες και τους χώρους, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να κάνουν παντού διακοπές και να επισκέπτονται τα μνημεία. Αυτό θα έφερνε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ευαγγελίζεσθε” σημείωσε ο Κ.Αρσένης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και κατέληξε: “Σας καλούμε να κάνετε διορθώσεις. Αν και δεν ξέρω τι θα απομείνει, εάν κάνετε διορθώσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη χωροταξία και την αρχαιολογία. Διότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα πέσει πολύ εύκολα στο ΣτΕ και θα δημιουργήσει ανασφάλεια επενδύσεων στον τουρισμό. Θα πλήξετε το περιβάλλον που φέρνει τον τουρισμό, τα αρχαία μνημεία που φέρνουν τουρισμό και την χωροταξία που προσπαθεί να προστατεύσει αυτούς τους πόρους”.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου