Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης! – Αμείλικτη η αλήθεια των αριθμών

 Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2021, η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. 44.593 αιτήσεις σε 21 ημέρες για την προκαταβολή σύνταξης σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας. 

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για Φιάσκο του Κωστή Χατζηδάκη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του υπουργείο Εργασίας

 Μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

 Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην "Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης" του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή "προκαταβολή σύνταξης".

 Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων  παραμένει.

Στελέχη του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους χιλιάδες συνταξιούχους -υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης,  που περιμένουν την σύνταξη τους 2 έως και 4,5 χρόνια -  υποστηρίζουν ότι  με παράλληλες δράσεις όπως η ενίσχυση του με προσωπικό- συμβασιούχους- και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή της σημερινής εικόνας. Αλλά και με την  ολοκλήρωση του συστήματος ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ».Θα… γίνουν και  νομοθετικές ρυθμίσεις με την επιτάχυνση στη έκδοση των συντάξεων.

   Μένει να δούμε εάν και αυτή τη φορά οι διαβεβαιώσεις προς τους εν αναμονή συνταξιούχους θα είναι χωρίς αντίκρισμα ή όχι.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για Φιάσκο του Κωστή Χατζηδάκη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης.

Στην ανακοίνωση του τονίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση).

Υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή.

Το Δίκτυο τονίζει με νόημα ότι «οι συνταξιούχοι δεν είναι «ιθαγενείς», για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του Υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους. Δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όσο και αν το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε το «καρότο» των αναδρομικών για όσους μήνες έχει υποβληθεί η αίτηση, οι συνταξιούχοι «δεν τσίμπησαν»!»

Το ΕΝΔΙΣΥ επιμένει: «Ο Υπουργός Εργασίας διαπράττει τεράστιο λάθος! Η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

 Οι καθυστερήσεις θα διευρυνθούν και η επιβάρυνση για χιλιάδες συνταξιούχους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανείς απόμαχος της εργασίας δεν μπορεί να ζει σε μηνιαία βάση έως 384 ευρώ! Είναι «σύνταξη πείνας» και δείχνει την έλλειψη σεβασμού της Κυβέρνησης προς αυτούς τους ανθρώπους.

Οι συνταξιούχοι μετά τις σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας, απαιτούν το σεβασμό της Πολιτείας και εισπράττουν (για άλλη μια φορά) την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της».

Το Δίκτυο ζητάει από τον κ. Χατζηδάκη, να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και να εστιάσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης. 

Το ΕΝΔΙΣΥ θα σταθεί για άλλη μια φορά στο πλευρό των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Εδώ και τώρα να χορηγηθεί η οριστική σύνταξη για όλους.  

Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ  ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου