Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Η Ελλάδα έχει τη 2η πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρωζώνη!

Αναδημοσίευση από εδώ.
Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τιμές των καυσίμων, όπως καταγράφονται στο εβδομαδιαίο Oil Bulletin, καθώς οι Έλληνες εμφανίζονται να πληρώνουν την πιο ακριβή αμόλυβδη στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από τους Ολλανδούς! 

Σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,654 ευρώ/ λίτρο, απέχοντας περίπου 14 λεπτά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης! Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία, με μέση τιμή στα 1,68 ευρώ/λίτρο αλλά με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία βρίσκονται πολύ χαμηλότερα. 

Βασική αιτία των υψηλών τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από την υψηλή φορολογία. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Κομισιόν, πέρα από τον πολύ υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, στην Ελλάδα οι λοιποί έμμεσοι φόροι διαμορφώνονται στα 712,37 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία περιορίζονται στα 659,20 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει "σκαρφαλώσει" στα 1,653 ευρώ/λίτρο, με τις Κυκλάδες να κρατάνε τα πρωτεία της πιο ακριβής μέσης τιμής (1,882 ευρώ/λίτρο).

Πηγή: eea.gr - 8 Ιουνίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου