Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ομόφωνα αθώοι η Ηριάννα και ο Περικλής

Αναδημοσίευση από εδώ.
Εν μέσω χειροκροτημάτων, αγκαλιών και φιλιών υποδέχθηκαν οι δεκάδες παριστάμενοι στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το "Αθώοι ομοφώνως" του προέδρου για την Ηριάννα και τον Περικλή που δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Μετά από πολυήμερη διαδικασία και με την εισαγγελική πρόταση να ζητά την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η οποία κήρυξε αθώους τους δύο, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας.

Μετά από παραμονή ενός ολόκληρου χρόνου στην φυλακή η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής άκουσαν από τον πρόεδρο την κρίση των Εφετών που "ομοφώνως" διατύπωσαν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους την αρχή πως «οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενο της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο». Επιπλέον όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου δεν κρίθηκε αξιόπιστος ενώ παράλληλα δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο . Τέλος ούτε στοιχείο για «μισθώσεις για παράνομη δράση προέκυψαν» αλλά ούτε και για παράνομη δραστηριότητα.

Αλ.Τσίπρας για Ηριάννα και Περικλή: Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή.
Prime Minister GR✔@PrimeministerGR
Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna4:12 PM - Jun 28, 2018480356 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy
Απόφαση λογικής που ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, χαρακτήρισε την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή ο Ν. Βούτσης

«Πρόκειται για μία απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε, ομόφωνα, αθώους την Ηριάννα και τον Περικλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αθωωτική απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μία τεράστια αδικία

«Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μία τεράστια αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους, αφού όμως πρώτα παρέμειναν έγκλειστοι, για έναν χρόνο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «στην αθώωση των δύο συνετέλεσε ένα πλατύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης. Η κινητοποίηση αυτή συνέβαλλε στην εξουδετέρωση του κλίματος τρομοϋστερίας που είχε καλλιεργηθεί από συντηρητικούς κύκλους».

Δ. Παπαδημούλης για Ηριάννα και Περικλή: Μια απόφαση που τιμά τη δικαιοσύνη

«Επιτέλους μια απόφαση που τιμά τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα τους δικαστές που πήραν αυτή τη σημαντική απόφαση. Εύγε!» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Dim. Papadimoulis✔@papadimoulis
«Οι φιλικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται. Το δικαστήριο σας κηρύσσει ομόφωνα αθώους». Τέλος στον εφιάλτη για την Ηριάννα και τον Περικλή. Επιτέλους μια απόφαση που τιμά την δικαιοσύνη και ιδιαίτερα τους δικαστές που πήραν αυτή την σημαντική απόφαση. Εύγε! https://left.gr/news/tin-pempti-28-ioynioy-i-teleytaia-dikasimos-sto-efeteioiriannas …5:31 PM - Jun 28, 2018
Τέλος στον εφιάλτη: Ομοφώνως αθώοι Ηριάννα και Περικλής!Ο καφκικός εφιάλτης έλαβε τέλος στη συνεδρίαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, την Πέμπτη 28/6: Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν η Ηριάνα και ο Περικλής, παρά την εισήγηση της εισαγγελέωςleft.gr3721 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σημειώνει:

«"Οι φιλικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται. Το δικαστήριο σας κηρύσσει ομόφωνα αθώους".
Τέλος στον εφιάλτη για την Ηριάννα και τον Περικλή. Επιτέλους μια απόφαση που τιμά τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα τους δικαστές που πήραν αυτή τη σημαντική απόφαση. Εύγε!».

ΚΚΕ: Η αθωωτική απόφαση για την Ηριάννα Β.Λ και τον Περικλή Μ. δεν μπορεί να ξεπλύνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο στήθηκε και το συγκεκριμένο κατηγορητήριο

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που έκρινε ομόφωνα αθώους την Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή Μ., αναδεικνύει πλέον περίτρανα τη σαθρότητα των κατηγοριών εναντίον τους.

Ωστόσο, με βάση τις σαθρές αυτές κατηγορίες, διασύρθηκαν και παρέμειναν άδικα στη φυλακή, για πάνω από ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό, αφήνει εκτεθειμένους και υπόλογους στη λαϊκή συνείδηση, όσους συνέβαλαν στη δίωξή τους» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή από το Εφετείο.

«Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου, δεν μπορεί να ξεπλύνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που διατηρεί και εμπλουτίζει διαρκώς το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο στήθηκε και το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είναι αυτό το πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για αυθαιρεσίες και δίνει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να "τυλίγουν ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί". Πρόσφατη είναι μάλιστα η απόρριψη από την κυβέρνηση των τροπολογιών του ΚΚΕ στη βουλή, για την κατάργηση του "τρομονόμου" και την αλλαγή των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορούν τη λήψη και την αξιοποίηση του DNA, ώστε να υπάρχουν στοιχειώδεις νομοθετικές εγγυήσεις για την προστασία των κατηγορουμένων» επισημαίνει το ΚΚΕ το οποίο καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία «να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση των "τρομονόμων" και όλης της αντιλαϊκής κατασταλτικής νομοθεσίας».

ΛΑΕ: Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης η απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή

«Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης» και «νίκη ενάντια στη δικαστική και κρατική αυθαιρεσία» αποτελεί σύμφωνα με τη Λαϊκή Ενότητα η ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε αθώους την Ηριάννα και τον Περικλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ αφού τονίζει ότι η απελευθέρωσή τους αποτελεί «εξαιρετικά ανακουφιστικό γεγονός» επισημαίνει ότι «εξίσου ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι γύρω από αυτούς συσπειρώθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, που πάλεψε και πέτυχε τη δικαστική τους αθώωση. Ωστόσο, στη συνείδηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, και οι δύο ήταν αθώοι ευθύς εξαρχής. Αυτό που συνέβη σήμερα, ήταν η δικαστική αναγνώριση του γεγονότος ότι δύο νέοι άνθρωποι εξέτιαν στη φυλακή μία πολύχρονη άδικη καταδίκη, λόγω των προσωπικών τους σχέσεων και των ιδεολογικών τους αναφορών» αναφέρεται.

«Η αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή είναι μία μεγάλη νίκη ενάντια στη δικαστική και κρατική αυθαιρεσία» συνεχίζει η ανακοίνωση της ΛΑΕ, η οποία ωστόσο κάνει λόγο «για έγκλημα της κυβέρνησης, που διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα και την ειδική αντιδημοκρατική νομοθεσία των "τρομονόμων", που επέτρεψαν την πρωτόδικη καταδίκη τους και συνεχίζουν να απειλούν κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, παραμένει».

«Η αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή πρέπει να αποτελέσει βήμα στην κλιμάκωση των αγώνων για την κατάργησή τους. Παράλληλα, οι "πανηγυρισμοί" του πρωθυπουργού, με προσωπικές δηλώσεις για το θέμα, αποτελούν τεράστια υποκρισία αφού η Κυβέρνηση διατηρεί έναν απαράδεκτο νόμο, με βάση τον οποίον οι δύο αθώοι νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν στην φυλακή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: amna.gr - 28 Ιουνίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου