Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Ανενεργός ο ΧΥΤΑ Φυλής -Σωρεύονται τα σκουπίδια στην Αθήνα

Αναδημοσίευση από εδώ.
Συνθήκες ασφυξίας αρχίζει να δημιουργεί στην Αθήνα η συσσώρευση σκουπιδιών καθώς για ακόμη μια ημέρα ο ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει κλειστός λόγω της πρόκλησης ρήγματος που έχει υποστεί. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκαλείται έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, με ανακοίνωσή του στις 13 Ιουνίου, υπογράμμιζε πως δεν κάνει καμία έκπτωση και θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ετσι, στη συνέχεια προέβη στο κλείσιμο, για λόγους ασφαλείας, του ΧΥΤΑ Φυλής λόγω των ρηγμάτων που παρατηρήθηκαν στις 9 και 10 Ιουνίου στα κύτταρα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, για την επέκταση της μοναδικής χωματερής του λεκανοπεδίου.

Φωτογραφία Αρχείου
Ο ΕΔΣΝΑ ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των Δήμων και των πολιτών για τις ημέρες που ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, λόγω της τελευταίας επιδείνωσης του καιρού, με την εκδήλωση των βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να επέλθουν αν ο ΧΥΤΑ Φυλής μείνει για αρκετές μέρες ακόμη κλειστός με συνέπεια να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμάτων από τους κάδους σκουπιδιών και να γεμίζουν οι τόνοι που είδη σχηματίζουν «βουνό» στους δρόμους της πόλης.
Πηγή: kathimerini.gr - 18 Ιουνίου 2018

Δυτικό Μέτωπο: Ο ΧΥΤΑ Φυλής “καταρρέει” κυριολεκτικά
Αναδημοσίευση από εδώ.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής “καταρρέει” κυριολεκτικά. Τεράστιες οι ευθύνες της κ. Δούρου και της Κυβέρνησης 

Η ρηγμάτωση ενός μεγάλου τμήματος του χώρου απόθεσης των σκουπιδιών στην Φυλή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο που γίνεται η ταφή των σκουπιδιών δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και οι κίνδυνοι για τις ζωές των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και όσων επισκέπτονται τον χώρο, είναι τεράστιοι.

Προειδοποιήσαμε, πολύ πρόσφατα, για το παράλογο σχέδιο εναπόθεσης απορριμμάτων πάνω σε αποκατεστημένα κύτταρα, μιλώντας για "σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια". Δεν περιμέναμε ότι θα επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα. 

Για να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο συμβάν της ρηγμάτωσης και της κατάρρευσης στα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μεταφέρονται άρον - άρον και αποτίθενται στα αποκατεστημένα κύτταρα, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης από την αναπόφευκτη ρύπανση και με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας κατάρρευσης του απορριμματικού όγκου. 

Προξενεί κατάπληξη η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, καθώς και η αφωνία των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος, που λίγες μέρες πριν έσπευσε να "κουκουλώσει" το σκάνδαλο της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και του ΕΜΑΚ χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Επειδή στο μισό τμήμα των 108 στρεμμάτων που έχουν απομείνει στον ΧΥΤΑ μετά την πρόσφατη επέκταση γίνονται εργασίες ταφής και στο άλλο μισό γίνονται εργασίες εκβραχισμών και στεγάνωσης , δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν κανονικά τα σκουπίδια και να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες συμπίεσης με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ύψος σκουπιδιών σε μικρό χώρο.

Το μεγάλο ύψος και μικρή βάση στήριξης των σκουπιδιών έχει σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας και εγκυμονεί κινδύνους καταρρεύσεων.

Αυτοί είναι οι τεχνικοί λόγοι της ρηγμάτωσης που εμφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η εναπόθεση των σκουπιδιών στην Φυλή.

Όμως οι ουσιαστικοί λόγοι είναι άλλοι.

Είναι η παντελής έλλειψη χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική και το υπερβολικό “φόρτωμα” στην εγκατάσταση της Φυλής.

Η εγκατάσταση της Φυλής αντί να αποφορτίζεται συνεχώς μεγαλώνει. Αυξάνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ κατά 100.000 τόνους τον χρόνο, γίνονται επεκτάσεις με βαθιές εκσκαφές για να χωράνε πιο πολλά σκουπίδια , εναποθέτουν σκουπίδια σε αποκαταστημένους χώρους που έχουν γεμίσει.

Όλα αυτά γίνονται γιατί το λόμπυ των σκουπιδιών δεν θέλει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και επιδιώκει να γίνει νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή της Γ Φάσης δίπλα από τον σημερινό ΧΥΤΑ στην Φυλή. 

Αυτός είναι ο λόγος που η περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση προσπαθούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τις κρυμμένες μελέτες για την ρύπανση του ΧΥΤΑ. 

Θέλουν να προλάβουν να ανακοινώσουν μια νέα χωματερή στην Φυλή πριν γίνουν και επίσημα γνωστά τα ευρήματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ.

Τα 3 τελευταία χρόνια προειδοποιούμε συνεχώς πως με την τακτική της η κ . Δούρου οδηγεί την Αττική σε μια τρομακτική κρίση σκουπιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Φτάνει ένα σχετικά ήπιο ατύχημα όπως το τωρινό στον μοναδικό χώρο διάθεσης για να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αττικής.

Σε λίγους μήνες από σήμερα θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα όπου οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουν που να θάψουν τα σκουπίδια τους.

Η κ Δούρου προσωπικά , αλλά και η κυβέρνηση με την πολιτική τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό που θα συμβεί σε λίγους μήνες στην Αττική.

Φυλή 12 Ιουνίου 2018

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
Πηγή: enallaktikos.gr - 13 Ιουνίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου