Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε εργατικά ατυχήματα στην καθαριότητα των Δήμων. Ένα νεκρό στο Δήμο Κορωπίου και δύο τραυματίες στους Δήμους Βύρωνα και Θεσσαλονίκης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου και ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση στους συνάδελφους που τραυματίστηκαν. 

Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους, δεν είναι τυχαία. Πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σχετίζεται με την δύσκολη, βαριά, επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Την εντατικοποίηση που υπάρχει εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ελάχιστοι εργαζόμενοι, συχνά χωρίς καμία εμπειρία παλεύουν με πίεση, για να είναι καθαρές οι πόλεις και τα χωριά, να μαζευτούν τα απορρίμματα. Την έλλειψη παντελούς εκπαίδευσης των εργαζομένων. Τα προβληματικά οχήματα και μηχανήματα . Τα επικίνδυνα, μολυσμένα, τοξικά, απορρίμματα που ρίχνονται σε κοινούς κάδους. Τα ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Οι νόμοι που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια δεν εφαρμόζονται, ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί δεν γίνονται στους περισσότερους δήμους. Ενώ δεν υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες - φωριαμοί, πλυντήρια, για το ρουχισμό των εργαζομένων. Το καθεστώς της εργολαβίας που υπάρχει σε πολλούς δήμους, φέρνει εντατικοποίηση και ατυχήματα.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι για αυτά τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των εργατών. Λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία στην επιβολή της αντεργατικής πολιτικής. Βλέπουν τα πάντα ως οικονομικό κόστος, δεν τους νοιάζουν οι ζωές των εργατών. Δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τις ιατρικές εξετάσεις, την εκπαίδευσή τους. Σχεδιάζουν να καταργήσουν ακόμη και το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους. Γι αυτούς οι εργαζόμενοι είμαστε αναλώσιμοι. 

Οι δήμοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτη, ασύδοτοι αφού οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί δεν τους ελέγχουν, και κάνουν τα στραβά μάτια, δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται ούτε η νομοθεσία που προβλέπεται. Οι τεχνικοί ασφαλείας ακόμη και εκεί που υπάρχουν με σύμβαση, πολλές φορές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τους δήμαρχους.

Σε πολλούς δήμους ασκούνται πιέσεις και εκφοβισμοί σε εργαζόμενους και τους υποχρεώνουν να κάνουν τα πάντα, επιβάλλεται η πρακτική του εργαζόμενου πολυεργαλείο, για όλες τις δουλειές, καταργώντας την έννοια της ειδικότητας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. 

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα το θάνατο ή τον τραυματισμό των συναδέλφων μας. Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή μας.

Ό μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, είναι να ανατρέψουμε με τον αγώνα μας τις βάρβαρες πολιτικές που γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τους δημάρχους μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους ΤΩΡΑ. Καμία απόλυση. Όχι στις φτηνές και με ημερομηνία λήξης ελαστικές σχέσεις εργασίας διαφόρων συμβάσεων και προγραμμάτων, π.χ. κοινωφελή εργασία. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Να αγοραστούν νέα μηχανήματα, να δημιουργηθούν νέες υποδομές, να παρθούν μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

ΟΧΙ άλλους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, εργάτριες στους Δήμους

Ιούνιος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου