Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Η φωτογραφία που θα μείνει να θυμίζει λίγο την ανθρώπινη διάσταση του ποδοσφαίρου

Αναδημοσίευση από εδώ.
«Συμβαίνουν αυτά. Ποδόσφαιρο είναι. Δε τον σκότωσα κιόλας. Να, αφού είδατε ότι έκτοτε η καριέρα του απογειώθηκε», δήλωσε κάποτε, σαν απολογισμό της πράξης του, ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία σαν ο παρολίγον δήμιος του μεγαλύτερου ταλέντου που εμφανίστηκε ποτέ στο ποδόσφαιρο.

Του Αντρέα Μπεντεβή

Ο Αντονι Γκοϊκοετσέα, γι' αυτόν ο λόγος, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1983 στον αγώνα της ομάδας του, της Ατλέτικο Μπιλμπάο, με την Μπαρτσελόνα, με ένα χτύπημα καράτε έσπασε το πόδι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα, δεν αποβλήθηκε - καθώς ήταν αρκετά διαφορετικοί οι κανονισμοί και το ποδόσφαιρο γενικά τότε- αλλά η μεγάλη του τιμωρία υπήρξε η πλήρης απαξίωση από όλον τον κόσμο.

«Κάποιες φορές το ποδόσφαιρο σου δείχνει την καλή πλευρά του και κάποιες άλλες την κακή. Πάνω από όλα όμως είμαστε συνάδελφοι και επαγγελματίες. Γίνε σύντομα καλά Μο Σαλάχ» δήλωσε χτες το βράδυ ο Σέρχιο Ράμος. Λες και ο Σάλαχ τραυματίστηκε μόνος του, και όχι από μία λαβή σούμο του Ράμος, την οποία εξακολούθησε καθώς και οι δυο τους έπεφταν στο έδαφος με προφανές σκοπό-και αποτέλεσμα- να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο του.

Είναι και μεγαλόθυμος ο Ράμος. Πάνω από τις διαφορές μας, σου λέει, εύχομαι να γίνει καλά. 

Όσοι διατηρούν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα της πράξης του, ας δουν προσεχτικά το βίντεο με το χαμόγελο ικανοποίησης του καθώς έβλεπε τον αντίπαλο του να βγαίνει, τελικά, από το παιχνίδι. Μάλιστα ο Ράμος, λίγο πριν η ομάδα του πετύχει το πρώτο τέρμα σε ανύποπτη στιγμή έριξε αγκωνιά στο πρόσωπο του αντίπαλου τερματοφύλακα! Κίνηση που συνεπάγεται, κανονικά, απευθείας αποβολή.

Ο Ράμος δεν τιμωρήθηκε καν με μία κίτρινη κάρτα. Όπως συμβαίνει μόνιμα στα παιχνίδια της Ρεάλ, με οποιονδήποτε αντίπαλο, με αυτή την ασυλία που απολαμβάνει ''η καλύτερη ομάδα'', ''η μόνιμη πρωταθλήτρια'' κτλ. 

Είπαμε, άλλο πράγμα η κατάκτηση ενός τίτλου με τα όσα αθέμιτα μέσα, και πριν από όλα με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα από την Ισπανική οικονομία, και άλλο πράγμα η εκτίμηση και ο σεβασμός του κόσμου. Μένει μονάχα η θλιβερή διαπίστωση για το επίπεδο του πρωταθλητισμού, που τείνει να εξαλείψει κάθε ανθρώπινο στοιχείο, και προπαντός εκείνο της ευθιξίας, από το άθλημα.

Ο Ράμος και οι άλλοι κακομαθημένοι εκατομμυριούχοι το γλέντησαν καλά χτες πανηγυρίζοντας μπροστά στα χιλιάδες φλας-αλλά η φωτογραφία που θα μείνει από τον χτεσινό τελικό για να θυμίζει λίγο την ανθρώπινη διάσταση του ποδοσφαίρου είναι αυτή εδώ.

πηγή: left.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29 Μαΐου 2018
Πηγή: ertopen.com - 3 Ιουνίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου