Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Οι τεράστιες ευθύνες όλων των Δήμων για το χάλι των απορριμμάτων στη Φυλή, Δυτικό Μέτωπο

Να καταργηθούν αμέσως οι υπέρογκες αντισταθμιστικές εισφορές των ΟΤΑ της Αττικής
Αναδημοσίευση από εδώ.
Δελτίο τύπου του Δυτικού Μετώπου, με αφορμή την συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με θέμα το κόστος διαχείρισης του έτους 2017 και τον ορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των υπηρεσιών του ειδικού διαβαθμιδικού συνδέσμου του νομού Αττικής .

Τα υπέρογκα ποσά που διαθέτουν οι ΟΤΑ της Αττικής για αντισταθμιστικές εισφορές θα πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης προκειμένου να αλλάξει το παρωχημένο και συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των στερών αποβλήτων στην περιφέρεια της Αττικής.

Οι ΟΤΑ της Αττικής , σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, διέθεσαν μόνο για το 2017 το τεράστιο ποσό των 39.470.000 ευρώ για αντισταθμιστικές εισφορές , ενώ για το συνολικό κόστος λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ διέθεσαν άλλα 39.228.618 ευρώ.

Μόνο με τα χρήματα που διαθέτουν οι ΟΤΑ για αντισταθμιστικές εισφορές (τα οποία προέρχονται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες ) , οι ΟΤΑ της Αττικής θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το σύνολο των τοπικών τους σχεδίων (ΤΣΔ) πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί στο μισό τα σύμμεικτα απορρίμματα που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής και να έχουμε ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και δημοτικές δομές ανακύκλωσης.

Τα μεγέθη είναι κυριολεκτικά ασύλληπτα : Ο Δήμος Άνω Λιοσίων από το 1993 έως το 2001 εισέπραξε ως αντισταθμιστικά 51.150.903.958 δραχμές και από το 2002 έως σήμερα, ο ενιαίος Δήμος Φυλής περίπου 600.000.000 ευρώ !

Πέραν τούτου, τα μυθικά αυτά ποσά που έχουν αποδοθεί στον Δήμο Φυλής, δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε κατ’ ελάχιστο σε έργα και προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης. Για την ακρίβεια δεν έχει διατεθεί ούτε 1 ευρώ από τα τεράστια ποσά που προαναφέραμε.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής από τον ΕΔΣΝΑ και την ΠΕΔΑ χτυπά χωρίς κανένα λόγο τα κουτσουρεμένα λόγω των μνημονιακών πολιτικών λαϊκά εισοδήματα , περιορίζει της δυνατότητες των ΟΤΑ της Αττικής και συντηρεί την διαφθορά και την σπατάλη πολύτιμων οικονομικών πόρων .

Το Δυτικό Μέτωπο καλεί τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ , τα μέλη της ΠΕΔΑ και τα δημοτικά συμβούλια να βάλουν ένα οριστικό τέλος σε αυτό τον παραλογισμό.

Δυτικό Μέτωπο, Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας, 
Πηγή: kommon.gr - 28 Μαίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου