Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των ασφαλισμένων με τον νέο κανονισμό παροχών

Αναδημοσίευση από εδώ.
της Ελένης Μπαρμπαλιά

Τις μέρες που ανέβαιναν οι τόνοι της συζήτησης για το Μακεδονικό στα αστικά κόμματα και όχι μόνο, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας έστησε ένα παιχνίδι εις βάρος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που θα ζήλευαν όλοι οι προκάτοχοί του στη θέση αυτή. 

Στις 13 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ κατατέθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού υγείας σχέδιο νέου Eνιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) με τροποποιήσεις που έθιγαν το σύνολο των ασφαλισμένων και κυρίως μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αναπήρων και χρονίως πασχόντων. Σε αυτή τη συνεδρίαση παρουσία του Πολάκη εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο τροποποιημένος ΕΚΠΥ, που δεν είχε δοθεί προς διαβούλευση σε κανέναν αρμόδιο κοινωνικό εταίρο και παρά το γεγονός ότι εντελώς τυχαία ο Πρόεδρος του Οργανισμού απουσίαζε. Όλα έγιναν βάσει του σχεδίου Πολάκη παρά την αποχώρηση δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με 5 ψήφους υπέρ της πρότασης Πολάκη και 3 κατά.

Ο ΕΚΠΥ που εγκρίθηκε στις 13 Ιουνίου αποτελεί προϊόν κοπτοραπτικής που καταδικάζει όλους τους ασφαλισμένους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με τον τροποποιημένο ΕΚΠΥ αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών που χρειάζονται ακτινοθεραπείες και στρέφονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται τα επιδόματα τοκετού, επιβάλλεται ποσοστό συμμετοχής κατά 10% ακόμα και στα Κέντρα Αποκατάστασης για πρώτη φορά. H συμμετοχή του 10% δεν είναι αμελητέα για αναπήρους εάν λάβουμε υπόψη ότι τα δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης σε όλη τη χώρα μετριούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού με αποτέλεσμα να στρέφονται στα κάθε λογής ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Ο υπουργός, χωρίς να τηρήσει έστω τις στημένες διαδικασίες διαβούλευσης που τηρούσαν οι προκάτοχοί του, την επόμενη ημέρα στην ομιλία του στην Βουλή για αυτό το θέμα αναφέρει: ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει σε τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, καθώς και ότι ποτέ άλλοτε κανένας προκατόχός του δεν έσκυψε ποτέ άλλοτε πάνω στον Κανονισμό ελέγχοντας γραμμή γραμμή τις προβλέψεις και τις μέριμνές του με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. Με ιδιαίτερο κυνισμό συνέχισε τονίζοντας «Τώρα μπαίνει τάξη» αφού ανέφερε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος στις προμήθειες υλικών επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εν ολίγοις ο υπουργός λέει ευθαρσώς στους ασφαλισμένους ότι τις λοβιτούρες και τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν στο χώρο της υγείας τα προηγούμενα χρόνια θα τα πληρώσουν με το αίμα τους οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι!

Μεγάλες κατηγορίες αναπηρίας όπως διαβητικοί, θαλασσαιμικοί, παραπληγικοί κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή το νέο Κανονισμό που πήρε το δρόμο προς το τυπογραφείο για την δημοσίευση του. Άμεση ήταν η αντίδραση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Ομοσπονδία συλλόγων ανθρώπων με διαβήτη) ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών προχώρησε στην κατάληψη των γραφείων του ΕΟΠΥΥ απαιτώντας συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και τον υπεύθυνο σχεδιασμού του Οργανισμού. Σε αναβρασμό βρέθηκε και η κοινότητα των θαλασσαιμικών που διαπίστωσε ότι στον Κανονισμό υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις για τις θεραπευτικές ανάγκες τους. 

Ο εγκεκριμένος ΕΚΠΥ "ταφόπλακα" για τους διαβητικούς

Στον Κανονισμό που έσκυψε με "ιδιαίτερη" προσοχή ο υπουργός μειώνονταν αισθητά ο αριθμός των ταινιών μέτρησης επιπέδων γλυκόζης για τους πάσχοντες από Σ.Δ., μείωση που βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διεθνώς. Όπως τόνιζε με εσπευσμένη επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι σύλλογοι διαβητικών, μειώσεις επέρχονταν και σε όλα τα αναλώσιμα υλικά τους (βελόνες ινσουλίνης –σκαρφιστήρες τρυπήματος δαχτύλου κ.α), ενώ προβλέπονταν συμμετοχή των πασχόντων σε ποσοστό 10% για την αγορά αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούσαν τους διαβητικούς σε απόγνωση, αφού η χρήση αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βέλτιστη ρύθμιση της πάθησής του και την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.

Στον εγκεκριμένο ΕΚΠΥ της 13ης Ιουνίου κουβέντα δεν γινόταν για την ένταξη ενός νέου τεχνολογικού προϊόντος, του συνεχή καταγραφέα γλυκόζης παρόλο που το προϊόν αυτό κυκλοφορεί στην αγορά από τον Ιούνιο του 2016 . Επί δύο χρόνια οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους 120 ευρώ μηνιαίως αφού οι υπουργοί και παρατρεχάμενοι έδιναν συστηματικά υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Ούτε επί Άδωνη, Σαλμά, Βορίδη και λοιπών δεν είχαν ζήσει τόση κοροϊδία οι ασφαλισμένοι με αναπηρία!

Ο υπουργός τα "μαζεύει" μπροστά στην οργή και αγανάκτηση των αναπήρων

Ο Πολάκης δέχεται τα πυρά όλων και βρίσκεται μπροστά στη δίνη επερχόμενων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει πρώτοι οι διαβητικοί πάσχοντες. Τα διαδίκτυο βράζει από την οργή και αγανάκτηση. Οι θαλασσαιμικοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους σχεδιασμού επικοινωνίας του ΕΟΠΥΥ για να αρθούν τροποποιήσεις που τους υποχρεώνουν να συμμετέχουν στις θεραπείες τους. Οι παραπληγικοί κάνουν αγώνα δρόμου και συναντούν τον Διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ για την απόσυρση επίμαχων διατάξεων του ΕΚΠΥ. Στο διαδίκτυο αναφέρουν δημοσίως «στο παρά πέντε σώθηκαν ανθρώπινες ζωές»!

Μετά από συνάντηση με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ λίγες ώρες πριν τη δημοσίευση του νέου ΕΚΠΥ ο Πολάκης αποσύρει τις τροποποιήσεις που αποτελούσαν ¨ταφόπλακα¨ για την ζωή των διαβητικών και έφερναν τα πάνω κάτω στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ενώ δεν διστάζει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά μέσω των φιλικών του μέσων που τον παρουσιάζουν ως ¨σωτήρα¨ των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη! 

Προφανώς ο τροποποιημένος ΕΚΠΥ αποτελούσε προαπαιτούμενο και δώρο προς τους δανειστές που ζητούν συνεχώς περισσότερες περικοπές. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση του Πολάκη, ο οποίος άσκησε ασφυκτική πίεση για την έγκριση των τροποποιήσεων και την εσπευσμένη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ; Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, αφού δημοσιεύτηκε ο νέος κανονισμός κοπτοραπτικής των θεραπευτικών αναγκών των ασφαλισμένων ο Π. Πολάκης ανήγγειλε εκ των υστέρων την έναρξη εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ μετά από τρεις μήνες και κάλεσε προς διαβούλευση τους κοινωνικούς εταίρους όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τους παρόχους για την υπογραφή νέων συμβάσεων.

Το κύμα πρωτοφανούς διαμαρτυρίας από τον αναπηρικό χώρο πέρασε στα ψιλά λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας Τσίπρα - Ζάετς. Τυχαία άραγε η εποχή που συμβαίνουν όλα αυτά; Ιστορίες καθημερινής τρέλας; Όχι. Πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των ασφαλισμένων που έχουν τσακίσει τις ζωές τους οι μνημονιακές πολιτικές εφαρμοσμένες από τις προηγούμενες και τη νυν Κυβέρνηση που επιδεικνύει περισσό ζήλο.

Η Πρόεδρος άλλωστε του ΕΟΦ K. Αντωνίου στην κατάθεσή της προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ ανάφερε ότι παρά το γεγονός των συμπιέσεων των τιμών στα φάρμακα, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων βαίνουν αυξανόμενα. Εάν λάβουμε υπόψη το κόλπο που στήσανε οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –ΝΔ σε βάρος των ασφαλισμένων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τη διαφορά εμπορικής και ασφαλιστικής τιμής ακόμα και σε πρωτότυπα φάρμακα που δεν κυκλοφορεί γεννόσημό τους στην αγορά τότε μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αδρά για την όποια φαρμακευτική – θεραπευτική τους αγωγή.

Μαζί με τις περικοπές των συντάξεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με μισθούς πείνας θα πληρώνουν αυξημένο ποσοστό συμμετοχής για διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές από την έλλειψη ή την ξαφνική διακοπή της λειτουργίας αξονικών –μαγνητικών τομογράφων και λοιπών ιατρικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία (προχθές δεν λειτουργούσε το μηχάνημα OCT στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών), ενώ οι ψυχικά ασθενείς βάσει του νέου ΕΚΠΥ θα κληθούν να πληρώσουν 10% ποσοστό συμμετοχής για την νοσηλεία τους σε ψυχιατρική κλινική. παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.

Το τραγικό είναι ότι η ελληνική κοινωνία έμεινε στα μαύρα μεσάνυχτα για αυτή την φαρσοκωμωδία που έστησε ο Υπουργός.

Εδώ καλείται η μαχόμενη αριστερά, που αυτή τη στιγμή συζητά για την ίδρυση του νέου κομμουνιστικού φορέα, να εντάξει στην συζήτησή της και τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της αναπηρίας και αφορούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που αυτή στη στιγμή βιώνει σε πολύ μεγάλα ποσοστά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες που προσπαθούν να ζήσουν με ένα μικρό επίδομα ή βλέπουν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται τόσο όσο για να βρεθούν εκτός συνταξιοδοτικού καθεστώτος ή επιδομάτων. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα εφεδρικού βιομηχανικού στρατού που προστίθεται στις χιλιάδες στρατιές των ανέργων της βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που αυξάνεται καθημερινά , εάν λάβουμε υπόψη μας στατιστικές που δείχνουν ότι στις κοινωνίες της οικονομικής κρίσης αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, τις διαταραχές άγχους, τα αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα πρέπει και επιβάλλεται να ανοίξει στους κόλπους της μαχόμενης αριστεράς. Ας θυμηθούμε ότι ο Ένγκελς έλεγε: Η θρησκεία είναι το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Ας μην αφήσουμε αυτό τον σημαντικό χώρο να βρει καταφύγιο στην θρησκεία και τις κορώνες του εθνικισμού.
Πηγή: kommon.gr - 22 Ιουνίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου