Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοτική Αρχή και Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα υπεύθυνοι για την ασυδοσία στα πεζοδρόμια του Δήμου Βύρωνα

 Δίνουμε βήμα και δύναμη στη φωνή των πολιτών

 Η σελίδας μας   δίνει βήμα σε πολίτες και συλλογικότητες που διατυπώνουν λόγο και αναδεικνύουν προβλήματα που απασχολούν- ενοχλούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους.

 

Η συλλογικότητα Ενάργεια για άλλη μια φορά αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραβατικότητα ορισμένων επιχειρηματιών, την αδιαφορία ή συγκάλυψη που τους παρέχουν αρμόδιοι  φορείς,   σε βάρος της ζωής των  πολιτών

 Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της συλλογικότητας ΕΝΑΡΓΕΙΑ  από την σελίδα Βύρωνας η πόλη μας.

 Αγαπητοί αναγνώστες,

 οι διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί με την ασύδοτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)  (και) στο πεζοδρόμιο της οδού Καραολή και Δημητρίου, μεταξύ των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μαγνησίας, μας παρακίνησαν στο να καταθέσουμε την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 15904/01-09-2020 Αναφορά που δημοσιοποιούμε με θέμα την «Αδράνεια και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών παρά την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά του Άρθρου 65 παρ. 2 του Νόμου 4688/2020».

 Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης κοινοχρήστων χώρων έχει εφαρμογή η παρ. 2 του άρθρου 50 του Ν. 4257/2014 σύμφωνα με την οποία: «Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το δήμο ή τις αστυνομικές αρχές»...

 

                                                               ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 

"Δήμαρχε,

Με το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) ύστερα από το, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού SARS-CoV-2, lockdown, στα πεζοδρόμια του Δήμου Βύρωνα αναπτύχθηκαν ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ τραπεζοκαθίσματα που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των πεζών από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με το απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μέτρα ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο,
όπως αναφέρει το άρθρο 2 της Αποφ. Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02):
 «Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (πεζόδρομοι), επιβάλλεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μέτρα ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση (σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός κλπ) τοποθετείται υποχρεωτικά εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ»,
αλλά και ο πρόσφατος Νόμος 4688/2020, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ Α 101/24.5.2020, που, εκτός από τις διατάξεις σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνει και το Άρθρο 65 με τις νέες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), και το οποίο στην παράγραφο 2 προβλέπει:
«2. Υπό την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος, για τη χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων (ΑμεΑ), βάσει των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 2621). Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται και κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.)».

Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο πεζοδρόμιο της οδού Καραολή και Δημητρίου, μεταξύ των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μαγνησίας.

Επειδή η καταγγελία έφθασε σε εμάς από διαμαρτυρίες πολιτών ή κατοίκων της περιοχής

Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα τα δέονταγιατί, έχοντας δώσει όρκο στην τιμή και στη συνείδησή σας να υπακούτε στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνετε τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά σας, ως θεσμός, είστε υποχρεωμένος να προστατεύετε τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πεζών, και όχι να «κωφεύετε ή να κλείνετε τα μάτια», όπως «πράξατε» δύο μήνες τώρα με το κατάστημα της οδού Νίκου Νικηφορίδη αρ. 12, παρά και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν με την υπ’ Αριθμ. Πρωτ.: 13142/15-07-20 Ερώτηση προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα και για την οποία υπήρξε απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλη Καραγιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020… Σαράντα (40) μέρες μετά, μέχρι χθες, 30 Αυγούστου 2020 ήταν ακόμη εκεί! 


Συλλογικότητα «Ενάργεια»

Βύρωνας, 31 Αυγούστου 2020 

                                                                             

                                                                         ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου