Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Εκκενώθηκε από την αστυνομία η κατάληψη στο Παγκράτι.

 

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν έξω από το κτίριο.

Οι καταλήψεις δεν είναι νόμιμες ή παράνομες. Είναι δίκαιες και αναγκαίες, αναφέρουν οι καταληψίες.  

 

Σε ένα εγκαταλελειμμένο   παλιό κτίριο στην οδό Φιλολάου 99 στο Παγκράτι νεαροί και νεαρές από τον αντιεξουσιακό χώρο, είχαν προχωρήσει σε κατάληψη από το 2016. Το καθάρισαν, ανακαίνισαν και  έδωσαν  ζωή στο κτήριο και την γειτονιά. Στο χώρο γίνονταν  συζητήσεις, εκδηλώσεις, συνελεύσεις αλληλεγγύης, γλέντια με την συμμετοχή νεολαίων και λειτουργούσε  ως ένα ζωντανός κοινωνικός και πολιτικός χώρος στη γειτονιά.

 Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου το πρωί και εντελώς ξαφνικά, χωρίς καμία ειδοποίηση έγινε επιχείρηση εκκένωσης από την αστυνομία.

 


Την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης δεν υπήρχαν άτομα στο κτήριο, δεν έγιναν συλλήψεις,  ενώ η σύμφωνα με την αστυνομία οι ιδιοκτήτες ζήτησαν την απομάκρυνση των νεαρών από το κτήριο.

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η «κοινότητα κατάληψης Φιλολάου «Τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις στρατοπέδευαν στους δρόμους του Παγκρατίου και σφραγίζουν το απελευθερωμένο εγχείρημα της κατάληψης Φιλολάου 99. Πρόκειται για ένα «κτίριο-φάντασμα» που «μετά από 24 χρόνια εγκατάλειψης» από το 2016 απέκτησε και πάλι ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε ο πολιτισμός της ιδιοκτησιας να κλέψει έναν ακόμα ζωτικό χώρο για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, για τους κατοίκους των γειτονιών μας. Οι καταλήψεις δεν είναι νόμιμες ή παράνομες. Είναι δίκαιες και αναγκαίες». 

Άμεση ήταν η αντίδραση των νεαρών που άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Φιλολάου  φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και υπέρ των καταλήψεων.

 Γύρω στις 12 οι συγκεντρωμένοι νεαροί και νεαρές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Παγκρατίου και του Βύρωνα,  φωνάζοντας συνθήματα  και μοιράζοντας  ανακοινώσεις για να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

 Εντύπωση έκανε στους κατοίκους ότι δυνάμεις των ΜΑΤ  και άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ με τα μηχανάκια ακολουθούσαν την πορεία σε απόσταση αναπνοής χωρίς οι νεαροί να προκαλέσουν κανένα επεισόδιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 7.30 οι καταληψίες κάλεσαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Άλσος Παγκρατίου. Ακολούθησε μαζική εντυπωσιακή πορεία  στους δρόμους του Παγκρατίου φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και του κράτους και υπέρ των καταλήψεων.  Οι συγκεντρωμένοι σταμάτησαν για λίγο στη συμβολή των οδών Φιλολάου και Αρύβου κοντά στην κατάληψη όπου  άνδρες της αστυνομίας εκκένωσαν την κατάληψη και συνέχισαν την πορεία τους στην οδό Φιλολάου καταλήγοντας και πάλι στο Άλσος. Σε όλη την διαδρομή της πορείας έντονη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ.

 

 Άνδρες των ειδικών δυνάμενων της αστυνομίας ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ  συνεχίζουν να παραμένουν έξω το κτίριο.

  Οι πορείες και αντιδράσεις του αντιεξουσιαστικού  χώρου θα κλιμακωθούν υπέρ των καταλήψεων. Το Σαββατο 25-9 ωρα 6 μ.μ στο Άλσος Παγκρατίου οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για την υπεράσιση των καταλήψεων και των αγώνων μας. 

 

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου που στεγάζεται η κατάληψη στην οδό Φιλολάου 99 στο Παγκράτι

 




 και από την μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης.

 






                                                                                               ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου