Ξεκίνησε για τα σχολεία όλης της χώρας η νέα χρονιά, δύσκολη και διαφορετική. Μέσα σε μια πολύπλοκη και δύσκολη εποχή, πρωτόγνωρη λόγο πανδημίας.
Τα προβλήματα γνωστά όπως κάθε χρόνο.
Ελλείψεις εκπαιδευτικών και στο Βύρωνα, κτήρια παλιά, μικρές αίθουσες, πολλά παιδιά στην τάξη.
Μόνο καινούργιο στοιχείο η μάσκα.
Ξεκινά μια διαφορετική και δύσκολη χρονιά εξ αιτίας της πανδημίας. Γίνεται όμως ακόμα δυσκολότερη από την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και από την διαχείριση των δημοτικών αρχών.
Μπορεί πράγματι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να μην νιώθουν άνετα και όμορφα με την μάσκα αλλά αυτό πρέπει να γίνει για να προστατευτούμε και να προστατεύουμε και τους γύρω μας, ανέφεραν πολλοί εκπαιδευτικοί προς τους μαθητές τους.
Οι μάσκες έφτασαν στα σχολεία του Βύρωνα την Κυριακή και δόθηκε από μια σε κάθε μαθητή, δεν έφτασαν όμως για όλους τους εκπαιδευτικούς . Πέρα το ότι τα παιδιά την διακωμωδούν γιατί είναι μεγάλη για μικρά παιδιά, δεν επαρκεί η μία και είναι βέβαιο ότι ήδη οι γονείς έβαλαν το χέρι στην τσέπη από την πρώτη ημέρα και για την μάσκα. Τα θρανία και αλλά αναγκαία υλικά, ήρθαν και αυτά την τελευταία στιγμή σε αρκετά νηπιαγωγεία.
Τα προβλήματα πολλά για άλλη μια χρονιά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά.
Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές έχουν η κάθε μια και οι δυο μαζί τις ευθύνες τους.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας γιατί σε ορισμένα σχολεία δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί, όπως στο 12ο νηπιαγωγείο στο Βύρωνα, όπου μάταια έψαχναν οι γονείς νηπιαγωγό και ενημερώθηκαν ότι δεν θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο. Συνολικά στο Βύρωνα λείπουν 12 νηπιαγωγοί και δεν γνωρίζουμε ως συλλογικότητα πόσοι δάσκαλοι και καθηγητές δεν βρίσκονται στη θέση τους. Γιατί η μια μάσκα δεν επαρκεί και ίδιοι οι γονείς έβαλαν το χέρι στην τσέπη. Γιατί στις περισσότερες αίθουσες δεν υπάρχουν τα τετραγωνικά για 20- 25 μαθητές στην τάξη. Θα έπρεπε να ήταν μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τάξη για να τηρούνται οι αποστάσεις που λένε οι ειδικοί.
Οι δήμοι είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι όταν δεν έχουν καθαρίστριες για τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων, όταν ακόμα και σήμερα ήμερα έναρξης των σχολείων γίνονταν εργασίες από εργολάβους για διάφορες εργασίες. Σε νηπιαγωγείο του Βύρωνα την ώρα του αγιασμού τοποθετούσαν τις τέντες. Όταν σε πολλά σχολεία οι εκπαιδευτικοί έκαναν τους φορτοεκφορτωτές για να μεταφερθούν διάφορα υλικά στις τάξεις και σε άλλα σκούπιζαν ή ξεσκόνιζαν. Όταν δεν υπάρχει χώρος για την αντιμετώπιση κρούσματος, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και καλείται ο εκπαιδευτικός να ….κάνει το γιατρό ή το νοσηλευτή για τον κορωνοϊό.
Όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση δεν θέλησε να αυξήσει την χρηματοδότηση για την παιδεία και την ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων από την εξάπλωση της πανδημίας. Λεφτά υπάρχουν για εξοπλισμούς, για φιλικά προς την κυβέρνηση Μ.Μ.Ε., όχι όμως για την παιδεία, την δημόσια υγεία, την πρόνοια.
Γιατί οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και την καθαριότητα των σχολείων, είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει η εκπαίδευση σε κάθε δήμο.
Η δημοτική αρχή της πόλης μας έχει επανειλημμένα καταγγελθεί για την ανεπαρκή πολιτικής της από το σύνολο τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Όσο και να προσπαθεί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν μπορούν να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες για τα προβλήματα στα σχολεία της πόλης. Όταν τοποθέτησαν ΠΡΟΚΑΤ για νηπιαγωγεία. Όταν οι σχολικές υποδομές στην πόλη και οι δημοτικοί σταθμοί δεν επαρκούν και ορισμένοι στεγάζονται και σε ακατάλληλα κτήρια.
Τα ζητήματα του κορωνοϊού έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα όλες τις άλλες ελλείψεις και προβλήματα που είναι εμφανή από την πρώτη μέρα.
Η εκπαιδευτική διαδικασία εκμάθησης των μαθητών θα είναι όχι μόνο διαφορετική αλλά και πολύ ποιο δύσκολη. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός σε αυτές τις συνθήκες και καλείται να υποστηρίξει το δημόσιο σχολείο χωρίς η πολιτεία να του δίνει όλα τα εφόδια.
Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων έχουν το λόγο και ήδη παίρνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου