Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

 ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ  

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο  της πόλης μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου  2020 στις 6 μ. μ. 

 Στην πρόσκληση του πρόεδρου αναφέρονται 22 θέματα προς συζήτηση.       

 Ένα από αυτά που μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση και ξεχωρίσαμε είναι:  

Έγκριση λειτουργίας του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας, Τύπου, Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε 24ωρη βάση.


Πρόκειται ουσιαστικά για έγκριση υπερωριακής αμοιβής των δημοσιογράφων του γραφείου τύπου του Δήμου. Από όσο γνωρίζουμε το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση. 

Έχουν τόση πολύ δουλειά οι δημοσιογράφοι  και απασχολούνται όλο το 24ωρο, για να καλύπτουν ολονύκτια ρεπορτάζ και πολιτικές δράσεις της δημοτικής αρχής;

Θα δούμε  τι θα πουν και οι δημοτικές παρατάξεις, θα το εγκρίνουν με την ψήφο τους.

  

Οι δημοτικές παρατάξεις

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ            κατέθεσαν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη,  τις οποίες και σας γνωστοποιούμε.


  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ

Προς:  Τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη

Κοινοποίηση προς:

Τους κ. κ. Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα δια του Προέδρου του Δημοτικού
Συμβουλίου,


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Κύριε Δήμαρχε,

 πρόσφατα αναδείχθηκε ότι υπήρξαν οικοδομικές εργασίες σε
στρατιωτική δομή στην περιοχή ΣΑΚΕΤΑ.
Είναι γνωστό πως σε αυτό το θέμα έχει υπάρξει οριστική λύση από το
ανώτατο δικαστήριο, πως στην περιοχή αυτή δεν μπορούν να υπάρξουν
οικοδομικές δραστηριότητες από 12ετίας.
Είναι γνωστό πώς στείλατε επιστολή στον ΣΠΑΥ όπως και στην διοίκηση του
στρατοπέδου.
Καθώς το κτήριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι εργασίες βρίσκεται μέσα
στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, αμέσως δόθηκε εντολή στη Νομική
Υπηρεσία του Δήμου για την διερεύνηση τόσο της υπόθεσης, όσο και της
τυχόν άσκησης ένδικων μέσων.
Θέλουμε να μάθουμε σε τι φάση βρισκόμαστε για την οργάνωση των περαιτέρω
δράσεών μας.
              

 Βύρωνας, 10/11/20
                 Η Δημοτική ομάδα

      …………………………………………………………………………………………………………………………………

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Κατάθεση ερωτήσεων   

Προς: -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
            -Δήμαρχο Βύρωνα
            -Δημοτικούς  Συμβούλους Βύρωνα

Ερώτηση 1.

Συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες στην Α΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού

Μετά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Πολίτες του Βύρωνα http://politestouvirona.blogspot.com/2020/10/blog-post_15.html, στις 16/10/20 καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την συνέχιση των οικοδομικών  εργασιών, στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στην Α΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2009 μετά την κινητοποίηση πολιτών, φορέων και της τότε δημοτικής αρχής.
Παρά τη σπουδαιότητα του θέματος, που αναπαράχθηκε σε όλα τα ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ, αρκεστήκατε σε ένα δελτίο τύπου του δήμου στις 22/10/20, με το οποίο επιβεβαιώσατε το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και της ερώτησής μας, αναφέροντας ότι συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες για τη στέγαση υπηρεσιών του ΓΕΑ, ότι δώσατε εντολή στη Νομική Υπηρεσία του δήμου για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ότι εκφράσατε την αντίθεσή σας στη διοίκηση του στρατοπέδου και στο ΓΕΑ και ζητήσατε από τον ΣΠΑΥ την υποστήριξη στο αίτημα του δήμου για την παύση των εργασιών.

Εκτιμούμε ότι ήδη έπρεπε να είχατε πάρει κινηματικές πρωτοβουλίες, ενεργοποιώντας το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, τους πολίτες, τους φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του Βύρωνα και των όμορων δήμων, τις δημοτικές αρχές που συμμετέχουν στον ΣΠΑΥ και τον ΣΠΑΥ, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες.

Κατόπιν τούτων:
-Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη του θέματος.

-Προτίθεστε να αναλάβετε άμεσα, ως έχετε υποχρέωση,  πρωτοβουλίες κινητοποίησης, ενεργοποιώντας όσους προαναφέραμε, προκειμένου να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες; 

-Ζητάμε να συζητηθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατόν, η τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η δημοτική αρχή και οι ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει.

 

Ερώτηση 2.

Ανάγκη τεχνικής παρέμβασης στο πεζοδρόμιο της οδού Κολοκοτρώνη 2,4,6,8,

Κάτοικοι και επαγγελματίες της οδού Κολοκοτρώνη 2,4,6,8 του Δήμου Βύρωνα στο κέντρο της πόλης, αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα και ζητούν από το Δήμο την επίλυσή του.

Με την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση στην πόλη μας είδαν για άλλη μια φορά, στην οδό που προαναφέραμε, τα καταστήματα και τις εισόδους των πολυκατοικιών να πλημμυρίζουν από τα νερά.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των τεχνικών παρεμβάσεων που έκανε στο παρελθόν ο Δήμος Βύρωνα και είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί ύψος στο πεζοδρόμιο και να έρθει στο ίδιο επίπεδο με τις εισόδους των πολυκατοικιών και των καταστημάτων.

Οι κάτοικοι στο συγκεκριμένο σημείο, ζουν πάντα με τον φόβο μιας έντονης βροχής, γιατί τα νερά μπαίνουν στις εισόδους πολυκατοικιών και καταστημάτων με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές. Στην πολυκατοικία δε που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 2, αναγκάστηκαν οι ίδιοι οι ένοικοι να χτίσουν τοιχίο στην είσοδό της, προκειμένου να προστατευθούν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Κατόπιν τούτων ρωτάμε:

-Προτίθεστε να ασχοληθείτε άμεσα με το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας;

-Θα δώσετε εντολή στην τεχνική υπηρεσία για την εξεύρεση της τεχνικής λύσης που απαιτείται, ώστε να μην πλημμυρίζουν οι είσοδοι των πολυκατοικιών και των καταστημάτων;

 

Ερώτηση 3.

Για αναγκαίες  τεχνικές παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια της πόλη μας.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι η τεχνική υπηρεσία με προσωπικό του Δήμου, προχωρεί σε παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής  πεζοδρομίων σε διάφορες οδούς της πόλης .

Πρόκειται για παρεμβάσεις που συμβάλουν στην ασφαλή κίνηση των πεζών και χρειάζονται να γίνουν σε πολλά πεζοδρόμια.

Σε πολλά σημεία της πόλης, τα πεζοδρόμια είναι επικίνδυνα για τους πεζούς και χρειάζονται επισκευή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Ελλησπόντου και Δηλβόη, Ελλησπόντου και Μαδύτου, Χειμάρας και Ηπείρου, Χειμάρας και Αδραμυτίου, Ευρυμέδοντος και Σεβδικίου, Φορμίωνος και Έρμου.

Κατόπιν τούτων ρωτάμε:

-Έχει γίνει η καταγραφή των πεζοδρομίων της πόλης που χρειάζονται παρεμβάσεις; Θα γίνουν όλες;

-Ποιος είναι ο προγραμματισμός, ποια πεζοδρόμια έχουν εντοπιστεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών;

-Με ποια κριτήρια καθορίζεται η προτεραιότητα στα πεζοδρόμια που χρειάζονται παρέμβαση ;

 

Ερώτηση 4.

Για ζητήματα πολιτικής προσωπικού.

Α) Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και το γεγονός ότι δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προτίθεται η δημοτική αρχή να κρατήσει στην εργασία τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καλύπτουν καθημερινές ανάγκες και η σύμβασή τους λήγει τις επόμενες ημέρες;

Β) Οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων από 55 έως 67 ετών.

-Προτίθεται ο Δήμος Βύρωνα να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα; Αν ναι, πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν και ποιων ειδικοτήτων ;

-Με δεδομένο ότι όταν εντάχθηκε στο παρελθόν η δημοτική επιχείρηση στο πρόγραμμα αυτό υπήρξαν καταγγελίες για τον τρόπο και την επιλογή των προσληφθέντων, θα υπάρχουν κριτήρια για το ποιοι θα προσληφθούν;

Γ) Με την προκήρυξη της 3Κ ο Δήμος προσέλαβε για την υπηρεσία  καθαριότητας 22 μόνιμους εργαζόμενους. Ο νόμος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να μεταφερθούν και να απασχοληθούν σε άλλη εργασία εάν δεν παρέλθουν επτά χρόνια.

Το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο και εργαζόμενοι, καταγγέλλουν ότι έχουν μεταφερθεί εργαζόμενοι και απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο από αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν. Διαμαρτύρονται για αυτή την επιλεκτική μεταχείριση, πολύ δε περισσότερο όταν στους μεταφερόμενους εργαζόμενους συνεχίζεται τα καταβάλλεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και γίνεται επικόλληση βαρέων ενσήμων.

Κατόπιν τούτων ρωτάμε:

-Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με την 3Κ και έχουν μετακινηθεί και απασχολούνται σε άλλη εργασία, θα επιστρέψουν στο εργασιακό αντικείμενο για το οποίο έγινε η πρόσληψή τους;

-Θα σταματήσει η διοίκηση την άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων;

Βύρωνας 10/11/20

Τάσος Μαυρόπουλος
δημοτικός σύμβουλος ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου