Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ :Δίνουν τα 4/5 της πλατείας Φατσέα για τραπεζοκαθίσματα...

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΦΑΤΣΕΑ: ΑΝΤΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ

                           ΑΝΤΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ

Τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της πλατείας Φατσέα

Δίνουν τα 4/5 της πλατείας για τραπεζοκαθίσματα...

 

Η δημοτική αρχή της πόλης με ανάρτησης της στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου ενημέρωσε τους πολίτες ότι  δόθηκε σε διαβούλευση με τους δημότες, τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις του Βύρωνα, η μελέτη για την ανάπλαση και πλήρη αναμόρφωση της πλατείας Θεόφιλου Φατσέα (πρώην Δήμαρχος Βύρωνα).

Όπως αναφέρει «αντικείμενο της μελέτης είναι ο επανασχεδιασμός της πλατείας με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου χώρου που θα βασίζεται στις αρχές της αστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας πλατείας φιλικής προς το περιβάλλον, προς τους κατοίκους, τη νεολαία και τα παιδιά, η οποία παράλληλα θα συμβάλει και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή».

 Πιο συγκεκριμένα η μελέτη προβλέπει:  

Καθιστικά με κερκίδες που δημιουργούν φιλόξενες γωνίες, στεγασμένες από βιοκλιματικές πέργκολες, ειδικά υπερυψωμένα deck για χρήση τραπεζοκαθισμάτων, αντικατάσταση του φωτισμού με σύγχρονα φωτιστικά led, υπόγειους κάδους απορριμμάτων, πίδακες νερού κ.α.

Μπορείτε να δείτε τα σχέδια στη ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα.

 Χωρίς καμία ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γρηγόρη Κατωπόδη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλη Καραγιάννη, επισκέφθηκε την πλατεία Φατσέα την Παρασκευή και έκανε μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης στην πλατειά Φατσέα  σε κενό ακροατήριο (δείτε  φωτογραφίες).

 Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο της δημοτικής αρχής με εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και τους παρουσίασαν την μελέτη για την Πλατεία.

Παραβρέθηκαν: εκπρόσωπος από την παράταξη του κ. Γώγου, από την παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου, ο Αλέξης Σωτηρόπουλος και ο Αποστολάκης Νεκτάριος, ο Μίλτος Μπαντής, εκπρόσωπος από την Λαϊκή Συσπείρωση του κ. Γείτονα, η κ. Σάρολα, ο κ. Τζιορτζιώτης Σταύρος από την παράταξη του κ. Αναστούλη και ο κ. Μαυρόπουλος Τάσος από την ΡΕΚ.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων  έθεσαν διάφορα ερωτήματα και εξέφρασαν μια πρώτη άποψη.

 Ενδεικτική των προθέσεων της δημοτικής αρχή για το πόσο θα παρθούν υπόψη οι  απόψεις που θα κατατεθούν είναι η επισήμανση του κ. Δήμαρχου προς τις παρατάξεις ότι η μελέτη είναι ήδη έτοιμη, μπορείτε να κάνετε κάποιες επιμέρους προτάσεις. 

 Την ίδια στιγμή και ενώ είναι ήδη έτοιμη η μελέτη για την ανακατασκευή της πλατειάς η κατ’ επίφαση  διαβούλευση διήρκησε  από 26-10 έως τη Δευτέρα 2- 11-2020 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους συμπληρώνοντας τη φόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου.


                                          Αυτή είναι η εικόνα της δημόσιας διαβούλευσης

 Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι είναι προσχηματική η συζήτηση με τις παρατάξεις και η κατ’ επίφαση διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς και αυτό γιατί όχι μόνο γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο, αλλά και γιατί είναι ήδη η μελέτη έτοιμη και προαποφασισμένη.

Εξάλλου έχει δοκιμαστεί η αξιοπιστία της δημοτικής αρχής και σε άλλες μελέτες και παρεμβάσεις όπως στις ασφαλτοστρώσεις, στη βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Χρ. Σμύρνης και αλλού.

 Στην πόλη μας υπάρχουν πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές,  οι όποιες χρειάζονται πρώτα από όλα συντήρηση, καθαριότητα, φωτισμό.

Δεν χρειάζονται όλες οι πλατείες ανακατασκευή.

Το γεγονός ότι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις δεν σημαίνει ότι τα χρήματα αποκλειστικά πρέπει να δαπανηθούν σε συνολικές αναπλάσεις, μπορεί ορισμένες πλατείες να αναβαθμιστούν με επιμέρους παρεμβάσεις και τα χρήματα να διατεθούν και για άλλες  ανάγκες όλων των γειτονιών της πόλης.

 Το ερώτημα είναι

Τι πλατείες χρειάζεται η πόλη μας; Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων; Μπορεί όλα να γίνονται με κύριο γνώμονα την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και όχι τις ανάγκες των κατοίκων για να μπορούν να απολαμβάνουν όχι  μόνο τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και  να κυκλοφορούν και να περπατούν ελεύθερα, στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. 

 Ήδη η εμπειρία στην πόλη μας δείχνει ότι ο ελεύθερος δημόσιος κοινόχρηστος χώρος περιορίζεται για να ενισχυθεί η τόνωση της επιχειρηματικότητας  και της κερδοφορίας. Αυτό δεν γίνεται και σήμερα  στις πλατείες και στα πεζοδρόμια; Ποιος νοιάζεται για μια πόλη που να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε και ως πεζοί;

 

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ πρέπει να αυξάνει τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο για τους πεζούς, να περιορίζει το μπετό, να αυξάνει το πράσινο και τα δέντρα, και όχι να κόβονται δέντρα 20 και πλέον χρονών  για να φυτευτούν πρασιές και χαμόκλαδα. Να δημιουργεί θέσεις σταθμεύσεις τουλάχιστον για τα δίκυκλα, να δίνει χώρο στα καταστήματα για τραπεζοκαθίσματα χωρίς να αντιβαίνουν τα δικαιώματα των πεζών και όσων θέλουν μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν την πλατεία χωρίς να είναι πελάτες κανενός.


                                                        Η Πλατεία Θεόφιλου Φατσέα

 Αυτές οι γενικές αρχές δεν φαίνεται ότι εξυπηρετούνται από την πρόταση της δημοτικής αρχής και για αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι.

  Εκτίμηση μας είναι ότι  αν περάσει η συγκεκριμένη πρόταση για την πλατεία Φατσέα θα είναι πιλότος για όλες τις πλατείες της πόλης, σε βάρος του ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου. Πόσο εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών η πρόταση τους όταν από τα 2,5 στρέμματα της πλατείας μόνο τα 500 τ. μέτρα θα είναι ο δημόσιος κοινόχρηστος χώρος;  Δίνουν  τα 4/5 της πλατείας για τραπεζοκαθίσματα.

 Θέλουν να διαμορφώσουν τις πλατείες της πόλης σε πόλους επιχειρηματικότητας και αγοράς, αυτό το στόχο υπηρετεί η πρόταση της δημοτικής αρχής και δεν πρέπει να περάσει. Θέλουν να μετεξελίξουν την πόλη μας σε πόλο εστίασης και μαζικής διασκέδασης. Αυτό είναι το μοντέλο που προωθούν και εξυπηρετούν. Δεν ενδιαφέρονται για να αναπτυχτεί η βιοτεχνία, η παραγωγή, η μεταποίηση κ.λπ. 

 

Το λόγο έχουν οι πολίτες και οι φορείς της πόλης.

Οι δημοτικές παρατάξεις δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να συναινέσουν στην πρόταση της δημοτικής αρχής, εάν δεν θέλουν η πόλη μας να γίνει αγνώριστη και προς το χειρότερο. Θα κριθούν για άλλη μια φορά όλοι. Μπορεί οι πολίτες να είναι κλεισμένοι στο σπίτι και τον εαυτό τους, περικυκλωμένοι και από την πανδημία και τα προβλήματα που αυξάνονται καθημερινά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί και δεν νοιάζεται. Έχουν όλοι φωνή, και ας σιωπούν πολλές φορές. 

 

Η ιστοσελίδα μας θα φιλοξενήσει όλες τις απόψεις που θα μας σταλούν για το ζήτημα αυτό, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. 

    

Υ.Γ. Τον τίτλο του άρθρου τον αλιεύσαμε από τον «Βύρωνας η πόλη μας».

4 Νοεμβρίου 2020

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου