Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαμαρτυρία: Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι οικοδομικές εργασίες στο στρατόπεδο.

 ΚΑΤΩ τα χέρια από τον Υμηττό.

Έστω αργά και υποτονικά υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από το Δήμο Βύρωνα  για τις οικοδομικές εργασίες που συνεχίζονται στο στρατόπεδο.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020,  στις 10 το πρωί  στην είσοδο του Υμηττού, στην Κατεχάκη στον Κουταλά βρέθηκε  αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Βύρωνα και τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων και  άνοιξαν πανό διαμαρτυρίας για τις οικοδομικές εργασίες που συνεχίζονται στο στρατόπεδο. Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία συνάντησε τον υποδιοικητή στη είσοδο του στρατοπέδου Σακέτα, ζήτησε την άμεση παύση των εργασιών κατασκευής κτηρίου, εντός της Α’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία ζήτησε να διαβιβάσει στο Υπουργείο εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο αεροπορίας. Απάντηση από την πλευρά του υποδιοικητή δεν υπήρξε.


Να θυμίσουμε ότι η συλλογικότητα ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ μέσω τις ιστοσελίδας μας 14 -10-2020 με άρθρο Χτίζουν κατοικίες αξιωματικών σε στρατόπεδο στον Υμηττό; είχε αποκαλύψει το θέμα αυτό.

 Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης κ. Μαυρόπουλος Τάσος κατέθεσε ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο,  το οποίο αποφάσισε την σημερινή συμβολική παρέμβαση. Ο δήμος Βύρωνα έβγαλε ανακοίνωση που ζητά να σταματήσουν οι εργασίες στο στρατόπεδο ενώ ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο και η παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

Η προστασία του Υμηττού μας αφορά όλους και όλες

Δεν είναι μόνο οι οικοδομικές εργασίες στο στρατόπεδο που θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν, αλλά είναι πολλά τα τραύματα του Υμηττού.  Το αίτημα  που θα πρέπει να προβάλλει το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο σταμάτημα των εργασιών, αλλά στην απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων και  χρήσεων από το βουνό, που έχουν δημιουργηθεί παράνομα από κράτος και Δήμους.

Η σημερινή συμβολική κίνηση από το Δήμο πρέπει να είναι η αρχή  και να υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις για την προστασία του Υμηττού. Καμία ανοχή  σε περαιτέρω παρεμβάσεις σε βάρος του Υμηττού.

Οι πολίτες, οι συλλογικότητες να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις Τώρα

Άμεσα να υπάρξει κλιμάκωση των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα, με ενεργοποίηση και συντονισμό  πολιτών, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιφερειακών παρατάξεων.

 Σε κάθε περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος είναι η υπόθεση όλων μας και την προστασία του Υμηττού και του δασικού του χαρακτήρα πρέπει να την πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους.

.Διαβάστε την

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 Αξιότιμοι Κύριοι,

 Το 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 1347/2014 απόφασή του σταμάτησε τις εργασίες ανοικοδόμησης εντός του Στρατοπέδου ΣΑΚΕΤ Α.

 Η απόφαση αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός μακρόχρονου αγώνα των κατοίκων του Βύρωνα, της Δημοτικής Αρχής και του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), ενάντια σε κάθε περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος.

 Παρά όμως την εκπεφρασμένη άποψη της κοινωνίας απέναντι σε σχέδια οικοδόμησης στις υπώρειες του Υμηττού και παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι από καιρό, διενεργούνται εκ νέου οικοδομικές εργασίες στις εγκαταστάσεις εκείνες που είχαν κριθεί το 2014 αντισυνταγματικές.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα, διατρανώνει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του προς την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων εντός του Στρατοπέδου ΣΑΚΕΤΑ, τη στιγμή μάλιστα που αυτές έχουν ήδη κριθεί και απορριφθεί ως δασοκτόνες, τόσο στο ΣτΕ όσο και στην συνείδηση των κατοίκων του Βύρωνα.

 Ο Υμηττός χρήζει αυστηρής προστασίας ως ένα από τα πιο ευαίσθητα και ελάχιστα πια φυσικά οικοσυστήματα που απομένουν στο λεκανοπέδιο.

 Το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, που ήρθε να αντικαταστήσει το παρωχημένο ΠΔ του 1978, αλλά και η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε προκειμένου να τεκμηριώσει το νέο ΠΔ που βρίσκεται υπό εκπόνηση, καθορίζουν την ευρύτερη περιοχή του Στρατοπέδου ως ανήκουσα στην Α’ ζώνη προστασίας.

 Καμία οικοδομική δραστηριότητα, και μάλιστα αυτής της κλίμακας, όπως οι τρέχουσες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Βύρωνα, θα παλέψει με κάθε τρόπο προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, που δεν είναι άλλο, από την απόλυτη προστασία του σημαντικότερου εθνικού μας κεφαλαίου, του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου