Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Ο αρνητικός επίλογος της εβδομάδας που πέρασε

 και η έντονη ανησυχία για την εβδομάδα που έρχεται

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αν και οι ειδικοί ανέμεναν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς μετά την απόφαση για lockdown, κάτι τέτοιο δεν έγινε ακόμη. Ο λόγος, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργεί συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης.


Οι αριθμοί άλλωστε επιβεβαιώνουν τη διευρυμένη εξάπλωση και την τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Κατά τη καταγραφή 29-11 από τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ήταν 2.013, οι διασωληνωμένοι 607 και οι νέοι θάνατοι από Covid-19 101. Όλη την εβδομάδα που πέρασε, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη ανέβαινε.

"Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε όντως μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε.

Επίσης, βλέπουμε ακόμα και σήμερα, 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας να αυξάνουν τα κρούσματα. Πιθανολογείται ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό χάρτη σημαντικά" ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη  ενημέρωση  27-11 στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα.

"Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. τις επόμενες 7-14 μέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας" εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης, σημειώνεται μία αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το Ε.Σ.Υ. θα συνεχίσει να πιέζεται.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Παράλληλα προχωρά η προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων. Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ασκήσεις προσομοίωσης του εμβολιασμού.

Στο κόκκινο

18 περιοχές της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στο κόκκινο: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου