Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Σάλος με την πλημμύρα στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη

Παρόλο που η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε όταν έπεφτε το τσιμέντο στην Ακρόπολη ότι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώνει αυτό που βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος, το μνημείο «πνίγηκε» σε μια νεροποντή.

Με την πρώτη νεροποντή πλημμύρισε η τσιμεντωμένη πλέον Ακρόπολη, έπειτα από τις εκταταμένες παρεμβάσεις στο Βράχο που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων το τελευταίο διάστημα. Αδιάψευστος «μάρτυρας» της τραγικής αυτής εξέλιξης αποτελούν τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

 

Παρόλο που η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωνε ότι «οι διαδρομές γίνονται με βάση μελέτη του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Κορρέ, η οποία αποκαθιστά τις αρχαίες στάθμες στον αρχαίο Βράχο», καθώς και ότι «για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μπαίνοντας από τα Προπύλαια και κυρίως εξερχόμενος, να μπορεί να βλέπει, να βιώνει αυτό το οποίο βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος», μία ολιγόωρη νεροποντή έφτασε να «πνίξει» τον αρχαιολογικό χώρου ενός από τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως.

 Σύμφωνα με το kosmodromio.gr, είναι πλέον σαφές πως ο πλημμελής σχεδιασμός και η πολιτική πίεση να ολοκληρωθεί βιαστικά ένα επικίνδυνο και καταστρεπτικό, όπως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν, έργο βιτρίνας οδηγεί σε επιπλέον προβλήματα.

 Τα προβλήματα αυτά και συγκεκριμένα ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από την μελέτη “Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση” που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε., και την οποία φέραμε προ ημερών στη δημοσιότητα, κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, είχαν πάντως επισημανθεί εξαρχής.

 Συγκεκριμένα, στην απόφαση με τίτλο “Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση” που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, είχε τεθεί με σαφήνεια, ως όρος για την έγκριση της μελέτης, η εκπόνηση “σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο” δεδομένου ότι “οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου”(όρος 11).

Σχολιάζοντας την απόφαση εκείνη, είχαμε επισημάνει πως ήταν πρακτικώς αδύνατον, μέσα στο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της έγκρισης της μελέτης μέχρι την έναρξη των εργασιών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματικές έρευνες και μελέτες.

Τώρα αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, πως ο όρος 11 της εγκριτικής απόφασης δεν έχει τηρηθεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;

Ο “εμβληματικός καθηγητής”, όπως τον αποκάλεσε στα εγκαίνια που στήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Μανόλης Κορρές, επιμένοντας πως οι εκτεταμένες επιστρώσεις με τσιμέντο “έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του”;

Ή η Λίνα Μενδώνη, που φρόντισε όμως κι αυτή να τονίζει πως όλα έγιναν τέλεια “υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, και με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου” ;

ΠΗΓΗ: alfavita.gr  

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη για το σκίτσο 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου