Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 Νέο εκλογικό σύστημα ΥΠΕΡ ενισχυμένο  για τον πρώτο συνδυασμό, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ

 


Τα 3/5 ο Δήμαρχος, τα 2/5 η αντιπολίτευση στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.

 


Ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Λιβάνιος μιλώντας  μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 8η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είπε μεταξύ άλλων : Καταργείται η απλή αναλογική.

 Στις επόμενες εκλογές  ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει πλειοψηφία, η οποία θα είναι κατά κανόνα τα 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου και τα  2/5 για την αντιπολίτευση.

Την μόνη «έκπτωση» που συζητά, όπως είπε είναι, «εάν κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον α’ γύρο και εκλεγεί τελικά δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερο, έστω συμβολικά».

 

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε  ότι μπαίνει τέλος στις υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής. Θα κατατίθενται, πλέον, όχι 20 ημέρες αλλά τρεις και πλέον μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή, εως τις 30 Ιουνίου.

 Όχι στην παράταση θητείας


Ο κ. Λιβάνιος απέρριψε την πρόταση για παράταση θητείας που ζητούν πολλοί δήμαρχοι λόγω του χαμένου χρόνου με την πανδημία. 

«Παράταση θητείας δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αντισυνταγματικό. Οκτώβριο του 2023 θα γίνουν εκλογές», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

 Η κυβέρνηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής επαναφέρει την πλειοψηφία των 3/5 για την παράταξη του δημάρχου, που προέβλεπε ο «Καλλικράτης».  Να σημειωθεί ότι με τον «Καλλικράτη», υπήρξαν περιπτώσεις δημάρχων που στον α΄ γύρο έλαβαν 20-25% και, τελικώς, είχαν πλειοψηφία 60% στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Να θυμίσουμε ότι τον εκλογικό σύστημα  που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Γιάννης Ραγκούσης με σύμβουλο τότε και τον σημερινό υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. 

 

Η Ν.Δ είναι συνεπής στην δέσμευση της  περί κατάργηση της απλής αναλογικής. Επιδιώκοντας να αποκλείσει ενοχλητικές φωνές από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μας,  δεν αποκλείεται στο νέο εκλογικό ενισχυμένο σύστημα να περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων καθώς και να υπάρχει πλαφόν για την εκλογή ενός συνδυασμού στο συμβούλιο, που θα υπερβαίνει ακόμη και το 3%

Πάντα η παράταξη της δεξιάς, υποστήριζε εκλογικά συστήματα που θα αλιώνουν την λαϊκή εκλογική επιλογή του λαού και με ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, έχουν στόχο να αποκλείουν ενοχλητικές πολιτικές φωνές, που δυσκολεύουν το πέρασμα και την εφαρμογή των αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών.  

Για αυτό και από τις πρώτες νομοθετικές  παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ.,  ήταν η  μεταφορά αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα,  από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στις επιτροπές- οικονομική και ποιότητας ζωής- δίνοντας την απολυτή πλειοψηφία στην παράταξη των δημάρχων και περιφερειαρχών, παραχαράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και την εκλογική επιλογή των πολιτών.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι από τα λίγα που υποσχέθηκε και κάνει πράξη η Ν.Δ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί  και κλιμακώνει μια αστική νεοφιλελεύθερη πολιτική που βλάπτει σοβαρά ΟΧΙ μόνο την Υγεία, Παιδεία, Εργασία, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού. Βασικό στοιχείο της πολιτικής της, ο αυταρχισμός και η καταστολή.

Ο λαός όμως που βιώνει αυτήν την πολιτική έχει τον τελευταίο λόγο και θα τον εκφράσει και μέσα στην πανδημία.  

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου