Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Τα σχέδια των δύο μνημονιακών μονομάχων για το δημόσιο

Αναδημοσίευση από εδώ.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ*

Οι παροχές του δημοσίου προς τους πολίτες και η δυνατότητα -ή όχι- περιστολής των δημοσίων δαπανών, είναι ένα βασικό ζήτημα με το οποίο ασχολούνται όλοι και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι δύο μονομάχοι αλληλοκαταγγέλλονται στην προσπάθειά τους να αναδειχθεί ο καθένας από αυτούς ο καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου και να επιρρίψει τις ευθύνες στον άλλον για την κατάσταση της χώρας. Επί της ουσίας όμως και οι δύο άσκησαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, θα μειώσουν μισθούς και συντάξεις, θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, θα αυξήσουν περισσότερο την φορολογία.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ – ''ΦΥΚΙΑ'' ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην Θεσσαλονίκη αλλά και στις παρεμβάσεις του στη Βουλή κατηγορεί τη ΝΔ για ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τα φαινόμενα φτώχειας, προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις, την δημόσια υγεία και παιδεία και αναβαθμίζει γενικότερα τις παροχές προς τον πολίτη.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν 40.000 κενά από τα οποία 20.000 δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς ότι προβαίνει σε νέες προσλήψεις η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί μόνο 900 μόνιμοι εργαζόμενοι, για τους υπόλοιπους δεν έχει γίνει ούτε καν προκήρυξη παρά μόνο για 700 γιατρούς. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ασθενών.
Εάν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι υπάρχουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε νησιά και άλλες περιοχές, όπου το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά (ή δεν υπάρχει) αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Οι κάτοικοι πρέπει ή να μεταφερθούν με ελικόπτερο, αν υπάρχει (φυσικά με κόστος πολύ μεγαλύτερο) ή να πεθάνουν.
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που θα (;) γίνουν τον Ιανουάριο, αφορά σε προσλήψεις για κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ, ολιγόμηνες, με 500 ευρώ μηνιάτικα, χωρίς δυνατότητα πραγματοποίησης εφημεριών και χωρίς να καλύπτουν με κανένα τρόπο μόνιμες και σταθερές ανάγκες.
Οι πρόσφατες δηλώσεις όμως της κας Γεροβασίλη ότι λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες οι προσλήψεις αυτές δεν θα γίνουν είναι ενδεικτικές του πανικού της κυβέρνησης και της προσπάθειας εξαπάτησης, διότι τα χρήματα από τις άδειες με βάση τα μνημόνια θα πήγαιναν στο χρέος.
Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εξήγγειλε 8.000 προσλήψεις λιγότερες από πέρυσι και για να καλύψει τις ανάγκες, έχει καταργήσει ουσιαστικά τις ειδικότητες (όλοι κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα γνώσεων και ειδικών σπουδών) με αποτέλεσμα την συνολική υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Τα στοιχεία αυτά φαίνονται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις και τους μισθούς. Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα υπάρχουν 633 εκατ. λιγότερα για τις συντάξεις και 92 εκατ. λιγότερα για τους μισθούς. Αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του σχεδίου του προϋπολογισμού και πριν ακόμη προχωρήσει στις δηλώσεις για μια ακόμη σαρωτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ντάισελμπλουν.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι τον επόμενο χρόνο θα έπρεπε να δοθούν και αυξήσεις σε μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το μισθολόγιο, ενώ τώρα έχουμε μια ακόμη νέα, γενναία μείωσητων κονδυλίων, καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά θα υπάρξουν μειώσεις ή με βάση την αξιολόγηση ή με κατάργηση οργανικών θέσεων.
Όσον αφορά στη Ν.Δ., αν υπολογίσουμε τις δηλώσεις του κου Μητσοτάκη τα πράγματα είναι σαφέστατα. Ο συγκεκριμένος «αρχάγγελος» του νεοφιλελευθερισμού και στο παρελθόν, ως αρμόδιος υπουργός και τώρα ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει καταφερθεί εναντίον του δημοσίου ως κοινωνικού αγαθού και των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολό τους.
Σύμφωνα, όμως, με τις δηλώσεις που έχει κάνει και τις δεσμεύσεις του από τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύεται ότι η περιστολή των κοινωνικών δαπανών, ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις αποτελούν νομοτέλεια.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΑ... ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Ο κος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μείωση σε ΕΝΦΙΑ (800 εκατ. ευρώ), σε συντελεστές ΦΠΑ (1,2 δισ. ευρώ), σε εταιρικούς φόρους, σε φόρο κατανάλωσης στο κρασί (50 έως 100 εκατ. ευρώ), σε μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων (1 δισ. ευρώ). Συνολικά, οι μειώσεις στη φορολογία επιφέρουν απώλειες εσόδων της τάξης των 4,1 δισ. έως 6 δισ. ευρώ, τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα προκύψουν από περιστολή δαπανών. Άρα, «στοχεύει» σε μειώσεις μισθώνσυντάξεωναπολύσειςκαι κατάργηση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Οι δύο μονομάχοι οι οποίοι εξαντλούνται σε κοκορομαχίες για ασήμαντα θέματα έχουν υπογράψει τα μνημόνια και έχουν συμφωνήσει σε βασικές επιλογές. Έχουν συμφωνήσει για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 2,8 δισ. ευρώ, άρα μείωση των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, στο άνοιγμα των κατασχέσεων σπιτιών και επιχειρήσεων, στη μείωση των μισθών, στο ξεπούλημα της δημόσιαςπεριουσίας και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Οτιδήποτε άλλο, αποτελεί κοροϊδία.
Ας μην εγκλωβιστεί για άλλη μια φορά ο λαός μέσα στα πλαίσια των μνημονίων και της επιλογής του καλύτερου μνημονιακού πρωθυπουργού.
Η λύση είναι μόνο η ανατροπή και ο αγώνας για την χάραξη μιας νέας πορείας για τον τόπο και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και προοπτική.
*Η Δέσποινα Σπανού είναι μέλος Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε. και Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας
Πηγή: iskra.gr - Δευτέρα 7 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου