Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Συνέχεια του «πογκρόμ» εναντίον του HDP

Ακόμη εννέα στελέχη συνελλήφθησαν σήμερα - Ανακοίνωση Οζσόι

Aναδημοσίευση από εδώ.

Συνεχίζεται το «πογκρόμ» του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον της πραγματικά επικίνδυνης, γι’ αυτόν, αντιπολίτευσης. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν άλλους εννέα αξιωματούχους του του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με ένα στέλεχός του, μία ημέρα μετά την προφυλάκιση των ηγετών του και βουλευτών.

Μεταξύ των εννέα στελεχών περιλαμβάνονται οι επαρχιακοί και περιφερειακοί επικεφαλής του HDP της επαρχίας των Αδάνων.

Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συνελήφθησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο, υποτίθεται, των «ερευνών» που διεξάχουν οι τουρκικές αρχές για την «τρομοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρώτες συλλήψεις, ο αντι – συμπρόεδρος του HDP, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής του Μπινγκόλ Χισιάρ Οζσόι, αφού εκτιμά – ορθώς όπως διαπιστώθηκε σήμερα – ότι θα ακολουθούσαν και άλλες, κάνει λόγο για «μαύρη μέρα όχι μόνο για το HDP αλλά και για ολόκληρη την Τουρκία και για την περιοχή, καθώς σημαίνει το τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία».

Σημειώνει ότι μετά την ιστορική νίκη του HDP στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, όταν κατάφερε να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο του 10% και να εισέλθει στη Βουλή, το κόμμα έγινε στόχος της αυταρχικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν. «Ο λόγος είναι η θέση αρχών μας ενάντια στο προεδρικό σύστημα που θέλει να υιοθετηθεί στην Τουρκία. Οι βουλευτικές μας έδρες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις συνταγματικές αυτές αλλαγές. Έτσι, απλώς διέταξε τελικά νέες εκλογές τον Νοέμβριο του 2015. Παρά το ότι προηγήθηκε μια σειρά βίαιων επιθέσεων από «άγνωστους δράστες» το κόμμα μας και η υποδομή του, καταφέραμε για άλλη μια φορά να περάσουμε το όριο του 10% και βγάλαμε 59 βουλευτές. Αφού δεν μπορούσε να ζητήσει για άλλη μια φορά εκλογές, ο Πρόεδρος Ερντογάν κίνησε τη διαδικασία για την, με διάφορους τρόπους, άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών τον Μάιο του 2016. Αφού δεν μπορεί να μας εμποδίσει να μπαίνουμε στο Κοινοβούλιο, τώρα διατάζει την φυλάκισή μας» αναφέρει ο Οζσόι.

«Χιλιάδες μέλη, στελέχη, εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που σχετίζονται με το HDP ή με την αδελφή του οργάνωση DBP, έχουν ήδη φυλακιστεί με αβάσιμες κατηγορίες από την εκλογική μας νίκη του 2015 μέχρι σήμερα. Η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και η ακόλουθη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έγινε η κατάλληλη ευκαιρία για τον Πρόεδρο Ερντογάν να εξαφανίσει κάθε αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, καμία ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε και δίκαιο και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα πια.

Με κυβερνητικά διατάγματα που έχουν ισχύ νόμου, περισσότερα από 170 ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στον Ερντογάν έχουν απαγορευτεί. Περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, καθώς και παγκοσμίως γνωστοί συγγραφείς και καθηγητές. Προσφάτως δύο κουρδικά πρακτορεία ειδήσεων και αρκετές καθημερινές εφημερίδες έκλεισαν και ο αρχισυντάκτης, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Cumhuriyet κρατούνται. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κρατούνται από τις 15 Ιουλίου και οι μισοί εξ αυτών βρίσκοτναι ήδη στη φυλακή.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι Γκιουλτέν Κισανάκ και Φιράτ Ανλί, εκλεγμένοι συν-δήμαρχοι στο Ντιγιάρμπακιρ από το κόμμα μας, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ορίστηκε ένας κυβερνήτης από την Άγκυρα να διοικεί το δήμο. Μετά και από αυτό, ο αριθμός των κουρδικών δήμων που διοικούνται από διορισμένους γραφειοκράτες και όχι τους εκλεγμένους δημάρχους έφτασε τους 28. Περίπου 30 εκλεγμένοι δήμαρχοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή και περίπου άλλοι 70 απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους από την κεντρική κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση καταδικάζει κατηγορηματικά την κράτηση των δύο συμπροέδρων του κόμματος καθώς και των βουλευτών Νιχάτ Ακντογάν, Νουρσέλ Αϊντογάν, Ιντρίς Μπαλιουκέν, Λέιλα Μπιρλίκ, Φερχάτ Εντσού, Σέλμα Ιρμάκ, Σίρι Σιουρεγά Οντέρ, Ζίγια Πιρ, Ιμάμ Τασιέρ, Γκιουλσέρ Γιλιντιρίμ, Αμπντουλλάχ Ζεϊντάν και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι κατασκευασμένες.

«Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι κάθε εξουσία που βασίζεται στην ωμή βία τελικά ηττάται από την πάλη για δικαιοσύνη και ελευθερία. Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις δικτατορικές πολιτικές και καλούμε τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο να σταθούν δίπλα μας εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα μας για να εμποδίσουμε τον Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και περισσότερο δεσποτισμό».

Στο μεταξύ σήμερα, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα την προφυλάκιση των εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Tζουμχουριέτ που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή σύνταξης και στελέχη της Tζουμχουριέτ με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: toperiodiko.gr - 5 Νοέμβρη 2016

Κλιμάκωση αυταρχισμού και πολέμου στην Τουρκία: Σύλληψη των ηγετών του HDP!

Ντεμίρτας και Γιούκσνταγ μαζί με άλλους 9 βουλευτές κρατούνται μετά την χτεσινοβραδινή επιδρομή της αστυνομίας στα σπίτια τους
Αναδημοσίευση από εδώ.
Γράφει: Κώστας Φουρίκος

Παρότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, με την καταστολή και τις διώξεις όλων των τελευταίων μηνών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία σε επίπεδο και συμβολικό και ουσιαστικό, είναι ίσως η μεγαλύτερη κλιμάκωση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

Οι δύο συμπρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιούκσνταγ (Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag) όπως και άλλοι 9 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, δέχτηκαν αιφνιδιαστικά αργά χτες το βράδυ την … «επίσκεψη» των αστυνομικών, που τους συνέλαβαν σε μια σειρά πόλεων της Τουρκίας. Ενώ, επιδρομή δέχτηκαν και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα με μέλη του HDP να διαμαρτύρονται εντόνως και να απομακρύνονται, αλλά και πορεία διαδηλωτών που προσπάθησε να τα προσεγγίσει λίγο αργότερα να ανακόπτεται από τις δυνάμεις καταστολής. Τα αποσπάσματα από τα βίντεο της επιδρομής στα κεντρικά του κόμματος στην Άγκυρα είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί και της επίθεσης που βιώνει ο κουρδικός λαός και η αριστερά:Λίγο αργότερα πολλοί ανέφεραν πως υπήρχε μπλοκάρισμα των μέσω κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) στη χώρα με την είδηση να επιβεβαιώνεται και από ξένα μέσα. Ο Demirtas πάντως πρόλαβε να του πάρει την παρουσία της αστυνομίας έξω από την πόρτα του και το γεγονός ότι προτίθετο να τον συλλάβουν:
Λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως ορθή και επικύρωσε την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για την συμπρόεδρο Γιούκσνταγ, που την είχε καταδικάσει σε δεκάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Ο λόγος; Ότι είχε παραστεί στην κηδεία στελέχους του μαοϊκού κόμματος MLKP το 2012. Τότε ακόμη η ίδια ήταν μέλος του Σoσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), με το HDP να ιδρύεται λίγους μήνες αργότερα και το ESP να συμμετέχει στην ίδρυσή του. Οι χτεσινές συλλήψεις πάντως που αφορούν και την ίδια δεν είναι δυνατόν να σχετίζονται με αυτή την απόφαση (παρότι και αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί), όπως εξήγησε ο δικηγόρος της, Sevil Araci Bek. Αφού της σύλληψης της θα έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο δικαστήρια και να επικυρωθεί η ποινή και ο τρόπος που θα εκτελεστεί. Η έκτιση της φυλάκισης δεν είναι συνήθως πιθανή για 10μηνες ποινές, αλλά λόγω του ότι αφορούσε τρομοκρατία θα μπορούσε να φυλακιστεί για 7,5 περίπου μήνες, δήλωνε ο Bek λίγες ώρες πριν η Γιούκσνταγ οδηγηθεί δέσμια στα κτήρια της ασφάλειας.

Οι συλληφθέντες
Το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε πάντως την είδηση των μαζικών συλλήψεων πριν λίγο κάνοντας λόγο για 11 βουλευτές του HDP που κρατούνται, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο συμπρόεδροι. Οι υπόλοιποι βουλευτές είναι οι Sirri Sureyya Onder (επικεφαλής των επαφών του κόμματος με τον φυλακισμένο Οτσαλάν), Ziya Pir, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan, Nursel Aydoğan, Gulser Yildirim, Idris Baluken (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP) και Abdullah Zeydan. Οι κατηγορίες που προβάλλονται είναι αυτές της «ανάμειξης σε τρομοκρατικές ενέργειες» και συγκεκριμένα σχέση με το PKK. Με την περιρρέουσα συζήτηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης να φτάνει να συνδέει το HDP ακόμη και με …το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού!

Κι ενώ τα κεντρικά ΜΜΕ της γείτονος ταυτίζονται με τις δηλώσεις της κυβέρνησης μιλώντας για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης», γίνεται γνωστό πως για άλλους τέσσερις βουλευτές έχουν εκδοθεί εντάλματα. Πρόκειται για τους Tugba Hezer, Faysal Sariyildiz, Imam Tasci και Nihat Akdogan, με τους δύο πρώτους να θεωρείται ότι μπορεί να βρίσκονται εκτός της χώρας, ενώ οι άλλοι δύο αποφεύγουν τη σύλληψη. Να θυμίσουμε ότι η βουλευτική ασυλία που ισχύει και στην Τουρκία έχει παυθεί όσον αφορά το HDP από την προηγούμενη χρονιά και πάλι σε σχέση με συζητήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και τις σχέσεις του με το PKK (τις οποίες το HDP αρνείται). Προς το παρόν πάντως δεν αποδεικνύεται ότι ισχύουν οι φήμες που κυκλοφόρησαν πως έχουν εκδοθεί εντάλματα για ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του HDP, που αριθμεί 59 βουλευτές.

Οι συλληφθέντες
Πραξικόπημα του Ερντογάν

Είναι «πραξικόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης» απαντάει το HDP και καλεί σε διεθνή αλληλεγγύη. «Εντελώς παράνομες», χαρακτήρισε τις επιδρομές της αστυνομίας και τις συλλήψεις ο βουλευτής του HDP, Ertugrul Kurkcu, ο οποίος συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση Ερντογάν κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε μία δικτατορία ναζιστικού τύπου».

«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στον φασισμό της κυβέρνησης», δήλωσε ο Mithat Sancar -επίσης βουλευτής του HDP- σε τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τον κόσμο «να βγει στους δρόμους να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του». Ήδη πάντως από χτες, λίγες ώρες μετά την είδηση για τις συλλήψεις, το Ντιγιάρμπακιρ σείστηκε από έκρηξη που φαίνεται να σχετίζεται με το PKK…

Το HDP πάντως είχε προειδοποιήσει ήδη τους προηγούμενους μήνες πως στην Τουρκία συμβαίνει «πραξικόπημα απέναντι στο πραξικόπημα» και πως στον στόχο βρίσκονται κυρίως οι Κούρδοι και οι αριστερές οργανώσεις. Ο Ντεμίρτας είχε δηλώσει μάλιστα πρόσφατα πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ίδιου του Οτσαλάν, ο οποίος είχε σημειώσει πως αν φτάναμε στο σημείο του τερματισμού και της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τότε η Τουρκία θα χρειαζόταν εκ νέου μία χούντα…

Να θυμίσουμε πως στην Τουρκία ισχύει η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» μετά το πραξικόπημα που δίνει έκτακτες νομοθετικές δυνατότητες στην κυβέρνηση παρακάμπτοντας την Βουλή και στερεί κομμάτι δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Να σημειώσουμε επίσης πως περίπου στους 100.000 υπολογίζονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί κλπ που έχουν παυθεί ή συλληφθεί όσον αφορά κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα μετά τον περασμένο Ιούλη. Τα τελευταία νέα από τη γείτονα κινούνταν σε αντίστοιχο μήκος κύματος (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ) χωρίς βέβαια να καταφέρνουν να πραγματώσουν μια τόσο έντονη κλιμάκωση όπως αυτή των τελευταίων ωρών

Σε κάθε περίπτωση πάντως με την επιχείρηση στη Μοσούλη σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον του Ερντογάν πολύ έντονο για την τύχη του Ιράκ και την εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή (από τη μία) και με τους Κούρδους στη Συρία να κατηγορούν μόλις χτες και πάλι την Τουρκία ότι βομβαρδίζει θέσεις τους κοντά στο Αλέπο στηρίζοντας το ISIS (από την άλλη), η συγκεκριμένη κίνηση μόνο τυχαία δεν είναι. Δίνει το πιο ισχυρό μήνυμα: Το κουρδικό κράτος, η κουρδική αυτονομία εντός ή εκτός Τουρκίας είναι casus belli για την κυρίαρχη τουρκική πολιτική.

Σε αυτό το φόντο, το HDP παρά τις αποστάσεις που κρατάει από το PKK, παρά την χωρίς δισταγμούς καταδίκη του πραξικοπήματος (που ούτως ή άλλως εκτελέστηκε από εντελώς διαφορετικό τμήμα της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε εντελώς άλλη όχθη από αυτή του κουρδικού και αριστερού κινήματος) και τέλος παρά την επιμονή του στην αναφορά και την επίκληση διεθνών οργανισμών και κανονισμών (βλ. ΕΕ και ΟΗΕ) ουσιαστικά αποκεφαλίζεται και σπρώχνεται εκτός νομιμότητας. Τα στελέχη του διώκονται, συλλαμβάνονται και διαπομπεύονται. Ο πόλεμος κλιμακώνεται και μέσα στην Τουρκία με ευθύνη του Ερντογάν. Η απάντηση του PKK από την άλλη σε κάθε περίπτωση εξαναγκάζεται στο να υπάρξει άμεση και σφοδρή. Ενώ οι δράσεις αλληλεγγύης είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση και καθήκον για κάθε άνθρωπο που νοιάζεται στοιχειωδώς για τις ελευθερίες και την δημοκρατία…

Selahattin Demirtas
Αντάρτικο τμήμα του PKK
Πηγή: toperiodiko.gr - 4 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου