Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η ανακύκλωση της φρικαλέας ιστορίας με την Κούνεβα

Αναδημοσίευση από εδώ.
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συντάκτης: Αποστόλος Λυκεσάς

«Προφανώς γνωρίζεις την ιστορία με την Κούνεβα…».

Η φράση δεν είναι κουίζ σε τηλεπαιχνίδι. Δεν ειπώθηκε σε διάλογο αναστοχασμού φρικαλέων γεγονότων. Καθίσταται αποτρόπαιη και προκαλεί ρίγος γιατί, όπως καταγγέλλεται, συνόδευσε την απόλυση 45χρονης εργάτριας στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Θεσσαλονίκης.

Και, επιπλέον, διότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκστομίστηκε από τον Νικήτα Οικονομάκη, ιδιοκτήτη της πρώην ΟΙΚΟΜΕΤ, της εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν η συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Όλα ξεκίνησαν όταν πέντε εργάτες και εργάτριες του ΚΔΑΥ διαμαρτυρήθηκαν διότι η εταιρεία τον Σεπτέμβριο εφάρμοσε το γνωστό σύστημα αλλαγής της επωνυμίας για άλλη μια φορά.

Επέβαλε στους εργαζομένους να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με χειρότερους όρους (από αορίστου σε 2 μήνες), βάζοντάς τους να υπογράψουν ή οικειοθελή παραίτηση και επαναπρόσληψη ή απόλυση. Τα πέντε μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν να υπογράψουν, «καθώς είναι παράνομο», λένε στην καταγγελία τους.

Η Μελίνα Τουτσογλίδου, γνωστή για τη συνδικαλιστική δράση της στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, καταγγέλλει πως όταν κλήθηκαν για συζητήσεις «ο κ. Οικονομάκης απευθύνθηκε σε εμένα λέγοντάς μου: “προφανώς γνωρίζεις την υπόθεση της Κούνεβα”».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κ. Τουτσογλίδου σαρκάζει με τη σειρά της:

«Ως τι να γνωρίζω το περιστατικό με την Κούνεβα; Ως ιστορικό γεγονός; Ως ανθρώπινη τραγωδία; Αλλά είναι γνωστό ότι ποντάρουνε στον φόβο των ανθρώπων. Εγώ εκείνη τη στιγμή συγκρατήθηκα και δεν είπα τίποτα, αλλά δεν φοβάμαι».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΔΑΥ Νικήτα Οικονομάκη, ο οποίος κάνει λόγο για «φοβερά ψέματα και προβοκάτσια» και τονίζει ότι «αύριο κιόλας θα πάω ο ίδιος στον εισαγγελέα για την υπόθεση».

Ο ίδιος σημειώνει πως «όλο το εργοστάσιο ξέρει πόσο έχω ταλαιπωρηθεί από την υπόθεση Κούνεβα και ότι κάνω τα πάντα να προστατεύσω τους εργαζόμενους, όπως έκανα και με την Κούνεβα. Δεν είμαι κακός επιχειρηματίας.

»Έλεος, έχω ταλαιπωρηθεί τόσο μ’ αυτή την ιστορία και τώρα λένε πάλι τα ίδια. Το αντίθετο έγινε, όταν ήρθαν να μιλήσουμε, ένας από το ΠΑΜΕ μου είπε “σε ξέρουμε, Οικονομάκη, από την ιστορία με την Κούνεβα”».

Η κ. Τουτσογλίδου είναι ένας περήφανος άνθρωπος. Εγγαμη, μητέρα ενός αγοριού 24 ετών και ο σύζυγός της, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δουλεύει μεν, αλλά… δεν πληρώνεται, όπως γίνεται με χιλιάδες άλλους ανθρώπους».

Και η ίδια βέβαια, όταν δούλευε, ουσιαστικά ζούσε για να δουλεύει, αφού για καθημερινή οκτάωρη εργασία πενθημέρου αμειβόταν με 470 ευρώ. Τώρα ζει από την αλληλεγγύη που εκφράζουν άλλοι εργάτες και το σωματείο, «άλλες φορές μάς δίνουν μερικά χρήματα, άλλες φορές σακούλες με τρόφιμα».

Η κ. Τουτσογλίδου και οι συνάδελφοί της είναι «το αλάτι της γης», όπως λεγόταν παλιά, κι εξακολουθούν να είναι οι σπουδαίοι άνθρωποι του τόπου μας γιατί δεν το βάζουν κάτω και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στα χρόνια της καλπάζουσας εργασιακής -και όχι μόνο- βαρβαρότητας.

Δύο από τους πέντε -ο Μάρκος Δάρατζης και η Μ. Τουτσογλίδου- προσπάθησαν προχθές να μιλήσουν για τα προβλήματά τους στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Δεν έκαναν κανένα επεισόδιο όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος δεν τους έδωσε τον λόγο παρά διάβασε αποσπάσματα από την έγγραφη καταγγελία τους.

Η ομιλία δύο εργατών μπορεί να χαλούσε το… κλίμα πριν από την ψηφοφορία για την ανακήρυξη του αρχιεπισκόπου Αμερικής ως επίτιμου δημότη της πόλης, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί ευρύθμως.

Κι όμως, θα είχε ενδιαφέρον να τους άκουγαν, θα μάθαιναν έστω τη θέαση των εργατών για τις συνθήκες δουλειάς στο εργοστάσιο στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, παραδίδουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια.

Κι όχι μόνο δεν τους άκουσαν αλλά -κι αυτό είναι το χειρότερο- όταν ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στον επίμαχο διάλογο με την αναφορά στην Κούνεβα, όλοι έμειναν ασυγκίνητοι, δεν έγιναν καν τοποθετήσεις που να ζητούν έστω διευκρινίσεις.

Η επιχείρηση

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με το τι συμβαίνει με το εργασιακό καθεστώς αλλά και την ιδιοκτησία της επιχείρησης.

Οι πέντε εργαζόμενοι στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι «είμαστε πρώην εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΑΝΑΕΜΠΟ, ΛΕΜΑ, ΜΑΝΑSIEV, ΣΑΛΗΣ. Κι αναφέρουμε αυτά τα ονόματα καθώς η εταιρεία, όπως και άλλες, εφαρμόζει το σύστημα αλλαγής της επωνυμίας τσακίζοντας τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κ. Οικονομάκης αναφέρει ότι η ΑΝΑΕΜΠΟ είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία και όλες οι άλλες είναι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά, «η ΜΑΝΑSIEV μού χρωστάει 55.000 ευρώ», γι’ αυτό, υποστηρίζει, ήθελε να περάσουν οι εργαζόμενοι στη ΣΑΛΗΣ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές είναι «σκιές» πίσω από τις οποίες κρύβεται ο ίδιος ο κ. Οικονομάκης.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του θα έχουν πολλή δουλειά, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έθεσε υπόψη του υπουργείου τις καταγγελίες, για να λάβει απάντηση από τον γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη ότι θα γίνουν «έλεγχοι και τριμερής».

Ίσως θα έπρεπε να ενδιαφερθούν και οι δήμοι του συγκροτήματος και η ΠΕΔ/ΚΜ, αφού ένα από τα ζητήματα που δεν έχει ελεγχθεί μεταξύ άλλων είναι το πώς η διαχείριση των ανακυκλώσιμων πέρασε σε ιδιώτη, ενώ την είχε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ως «μηδαμινές έως ανύπαρκτες» και ότι «δεν υπάρχει γιατρός εργασίας, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάνουν μόνοι τους τα εμβόλια.

Από τον χώρο των αποδυτηρίων ώς τον χώρο εργασίας βιώνουν κανονική ζούγκλα. Άνθρωποι και σκουπίδια γίνονται ένα καθώς η εντατικοποίηση της εργασίας, η ταχύτητα της ταινίας είναι μεγάλη και φτάνουμε στο σημείο να υπάρχουν παντού γύρω μας βουνά από σκουπίδια.

Γάντια, μάσκες εργασίας είναι τα πιο απλά που δεν σε προφυλάσσουν από τίποτε. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη σκόνη, τον θόρυβο και τη μυρωδιά των υλικών».

Τέλος, ότι «μας συμπεριφέρονται με επιθέσεις φραστικές, ρατσιστικά σχόλια, αλλά και χειροδικώντας». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Οικονομάκης μάς καλεί στο εργοστάσιο για να διαπιστώσουμε με τα μάτια μας, όπως υποστηρίζει, ότι όλα αυτά είναι ψέματα.

Δήλωση Κωνσταντίνας Κούνεβα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Να θυμίσω στον κ. Οικονομάκη ότι είμαι ζωντανή και αγωνίζομαι»


«Θέλω να σας πω ότι ακόμη κι εγώ, που έχω υποστεί την επίθεση, θα ήθελα να ξεχάσω την “υπόθεση Κούνεβα”. Ομως, ο κ. Οικονομάκης και πολλοί ακόμη εργοδότες σαν αυτόν δεν θέλουν να την ξεχάσουμε.

»Θέλουν τους εργαζόμενους τρομοκρατημένους. Βολεύονται με την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί. Δεν με ξαφνιάζει καθόλου που είχε το θράσος να θυμίσει στους εργαζόμενους τι είχα πάθει εγώ.

»Δυστυχώς, πολλοί εργοδότες τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες φράσεις για να φοβίσουν τους εργαζόμενους: “Θυμηθείτε την Κούνεβα”. Λοιπόν, να θυμίσω κι εγώ στον κ. Οικονομάκη και σε όποιον θέλει να τον μιμηθεί ότι, παρά το ό,τι έπαθα, είμαι ζωντανή, όρθια και συνεχίζω να αγωνίζομαι. Και το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

»Συμπαραστέκομαι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο. Θα τους βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ.

»Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνεται πολιτική και νομοθεσία είναι τελικά πολιτισμός για όλη την κοινωνία.

»Το να σέβονται οι εργοδότες τον συνδικαλισμό και τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους είναι τελικά ζήτημα πολιτισμού και δημοκρατίας.

»Θέλω όμως να τονίσω ότι και η πολιτεία έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται και τους δίνει έργα.

»Πριν από μερικούς μήνες, σε συνάντηση που είχα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του είχα επισημάνει ότι πρέπει να δείξει προσοχή για την κατάσταση στη συγκεκριμένη εταιρεία και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, καθώς είχαν υπάρξει καταγγελίες ακόμη και για σύνδεση με παιδική εργασία. Μου είχε πει ότι θα το ελέγξει και θα με ενημερώσει. Ομως, έχει περάσει μισός χρόνος και δεν έχω πάρει καμιά ενημέρωση».

Πηγή: efsyn.gr - 16 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου