Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Γιάννενα: Νύχτα καταστολής - Ξυλοφόρτωσαν μέσα στο ΑΤ ακόμα και αντιπροσωπεία φορέων

Αναδημοσίευση από εδώ.
Γράφει ο Γιώργος Τσαντίκος* - Kοινωνία + Κινήματα 

Με επεισόδια, δακρυγόνα και αδιάκριτους ξυλοδαρμούς τελείωσε η πορεία του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, σε μια από τις πιο παράλογες, απροσδόκητες και βίαιες στην εξέλιξή τους συγκρούσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, εντελώς πρωτόγνωρα για πορεία Πολυτεχνείου στην πόλη. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα από γκλομπ στο κεφάλι. Το αδιανόητο είναι ότι ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία μέσα στο αστυνομικό μέγαρο και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από δημοτικό σύμβουλο και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, που πήγε μετά την πορεία για να παρέμβει για τους συλληφθέντες.

Ταυτόχρονα, από τις 8 και μετά εξελίχθηκε μαζική επιχείρηση προσαγωγών (περίπου 20 άτομα τελικά) στη Ναπολέοντα Ζέρβα και στους γύρω δρόμους από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι σχεδόν προσήγαγαν όποιον έβλεπαν, σηκωτό. Διαδηλωτές καταγγέλλουν μαζικούς και αδιάκριτους ξυλοδαρμούς από την αστυνομία.

Η βραδιά φάνηκε ότι δεν θα κυλούσε ομαλά από νωρίς. Για πρώτη φορά στα χρονικά πορείας Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, η αστυνομία επέλεξε να μην έχει «διακριτική παρουσία», αλλά να παρατάξει τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μπροστά στην Περιφέρεια, κατά μήκος του κτιρίου, επάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτή η εικόνα εξέπληξε αρκετούς, καθώς είναι εντελώς ασυνήθιστη για επέτειο Πολυτεχνείου, η οποία στην πόλη κυλούσε «ανώδυνα» τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο συνέβαινε και φέτος, μέχρι τις 8 παρά το απόγευμα. Το «σχέδιο» της αστυνομίας ήταν σε εντελώς λάθος βάση και ήταν βέβαιο ότι θα λειτουργούσε εμπρηστικά, όπως και έγινε.

Επιστρέφοντας η πορεία σταμάτησε στο σημείο που διαλύεται συνήθως, μπροστά στην Περιφέρεια. Η παρουσία των παραταγμένων ΜΑΤ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το «φιτίλι» μπήκε με τις αντεγκλήσεις και σε κάποιο σημείο, ο αστυνομικός διευθυντής αποχώρησε χτυπημένος και τραυματίας, με ασθενοφόρο. Κατόπιν, τα ΜΑΤ πέταξαν δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ακολούθησαν δακρυγόνα. Το πρώτο πετάχτηκε κάτω από αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο μπροστά στην Περιφέρεια και ενώ φάνηκε ότι όλα θα έληγαν εκεί (φάνηκε μάλιστα να υπάρχει και διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών για το αν θα συνεχιστεί η επίθεση ή όχι), ακολούθησαν και άλλα δακρυγόνα. Η διαδήλωση «έσπασε» σε δύο κομμάτια. Το ένα, πήγε προς τη Δωδώνης και διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους που έσυραν στο κέντρο του οδοστρώματος, ενώ το άλλο πήγε προς την πλατεία Πάργης.

Ταυτόχρονα, άνδρες της ασφάλειας ξεκίνησαν να κάνουν προσαγωγές από την αρχή της Ν. Ζέρβα προς τα πάνω. Σε κάποια στιγμή, είχαν αποκλείσει 10 περίπου άτομα στους τούρκικους καφενέδες και μετέφεραν τους προσαχθέντες στο αστυνομικό μέγαρο.

Εκεί, αντιπροσωπεία μπήκε στο κτίριο και η κατάσταση «ξέφυγε» τελείως όταν αστυνομικοί τους ξυλοκόπησαν και τους έβγαλαν έξω.

Συγκεντρωμένοι υπάρχουν ακόμα, στις 11 το βράδυ, έξω από την αστυνομία, ενώ μέχρι τις 10.30 είχαν αφεθεί ελεύθεροι 4 προσαχθέντες. Ανακοίνωση καταγγελίας για τη δράση της αστυνομίας εξέδωσε αργά το βράδυ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.

*Αναδημοσίευση από typos-i.gr

Πηγή: toperiodiko.gr - 18 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου