Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής μεταφέρεται η "μάχη" για το νέο ΠΕΣΔΑ

Αναδημοσίευση από εδώ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΠΕΣΔΑ Αττικής: αλλαγή «ρότας» ΤΩΡΑ!

Απομένουν λίγες μέρες μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 10/11/2016, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Στην πραγματικότητα, θα συζητηθεί το ίδιο το ΠΕΣΔΑ και θα παρθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων, για πολλά χρόνια. Από τις αποφάσεις αυτές, επίσης, θα εξαρτηθεί αν θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο ή αν θα οδηγηθούμε σε κατάσταση μακρόχρονης κρίσης, από την οποία μας χωρίζει ελάχιστη απόσταση. Από τα παραπάνω απορρέει και η κρισιμότητα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Είναι δείγμα οπισθοχώρησης το γεγονός ότι η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ επέλεξαν να κινηθούν στα «ρηχά», αναπαράγοντας την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από το συγκεντρωτισμό, τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής -μιας εγκατάστασης που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια- και από τη διαφαινόμενη αδυναμία να πετύχει ουσιαστικούς στόχους προδιαλογής και ανάκτησης.

Οι πολίτες της Αττικής -τουλάχιστον αυτοί που δεν επιλέγουν το ρόλο του θεατή- έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους και θα το ξαναδείξουν με τη μαζική παρουσία τους στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Πέμπτη 10/11/2016, στις 15.30.

Ταυτόχρονα, ξαναβάζουν στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένες προτάσεις, στηριγμένες στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Με την ευκαιρία, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ ξαναδίνει στη δημοσιότητα την κριτική της στο νέο σχεδιασμό, τα βασικά στοιχεία της πρότασης της αποκεντρωμένης διαχείρισης, καθώς και ένα συνοδευτικό υλικό που αποτυπώνει καθαρά τα τεράστια προβλήματα της υφιστάμενης διαχείρισης.

(το κείμενο της παρέμβασης στη δημόσια διαβούλευση)

(σύνοψη της παρέμβασης της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στη δημόσια διαβούλευση)







Πηγή: http://prosynat.blogspot.gr/ - 7 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου