Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Οι συνταξιούχοι και πάλι στους δρόμους του αγώνα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Την Τρίτη ξεκινούν οι πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα 
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου η συγκέντρωση στην Αθήνα στην πλατεία Εθν. Αντίστασης 10 π. μ.
Νέο γύρο κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ξεκινούν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, δικηγόρων, εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των οργανώσεων: 
  • Στις 13 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου (συνταξιούχοι Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου). 
  • Στις 15 Ιούνη, στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (συνταξιούχοι Στερεάς Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πελοποννήσου και Αττικής). 
  • Στις 16 Ιούνη, στη Λέσβο, στις 10.30 π.μ., με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43) και πορεία. 
  • Στις 21 Ιούνη, στην Κρήτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο. 
Στην κοινή τους ανακοίνωση οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ούτε τον τελευταίο νόμο ούτε τους προηγούμενους που πετσοκόβουν τις συντάξεις μας, μας στέλνουν στον Καιάδα. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους ανατρέψουμε στην πράξη».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στη Αθήνα απευθύνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ).


Στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρεται στη νέα σφαγή των συντάξεων:
"Κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει από δω και πέρα με αξιοπρέπεια, έστω και λιτά. Το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχει τεθεί ήδη εκ των πραγμάτων: Ή θα συντονιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση με τις εντολές της Ε.Ε και ΔΝΤ, ή θα ζήσουν εξαθλιωμένοι. Ο εργασιακός μεσαίωνας αφορά και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Με μεγάλη ανεργία και με μερική απασχόληση κανένα συνταξιοδοτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει. Το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ αφορά όλους" και συνεχίζει :
  • Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη νόμος του κράτους(ν. 4472/19.5.2017). Με το μνημόνιο αυτό η εξαθλίωσή μας ολοκληρώνεται. Άλλα 5.5 δις. ευρώ αφαιρούνται κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους και εργαζόμενους. Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί κατά Σόιμπλε. Για να πετύχουμε τα ματωμένα πλεονάσματα, 3.5% κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση αντί να καταργήσει τα μνημόνια έφερε και νέα, χωρίς κόκκινες γραμμές. Για να εφαρμόσει πιστά την πολιτική Ε.Ε και ΔΝΤ. Έκανε την επιλογή της, ακολουθώντας την πολιτική των προκάτοχων κυβερνήσεων. Τώρα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους ακόμη και οι συνταξιούχοιεκείνοι που μέχρι τώρα διατηρούσαν κάποιες ελπίδες. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι σε αργό θάνατο. 
  • Για να μην έχει κανένας αμφιβολίες, από 1.1.2019 περικόπτονται:
  1. Οι κύριες συντάξεις κατά 18%. Η περικοπή θα γίνει στην καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη και αφορά όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 12.5.2017, δηλ. πριν το νόμο Κατρούγκαλου. Οι νέοι συνταξιούχου από 13.5.2016 δεν έχουν λάβει ακόμη σύνταξη. Καμία σύνταξη δεν έχει εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο με το ν. Κατρούγκαλου( 4387/12.5.2016) και παρά τα νομικά προβλήματα που επικαλείται η κυβέρνηση, η καθυστέρηση είναι σκόπιμη, για να εξογκώνει τα ματωμένα πλεονάσματα. Οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες άνω του 20% συγκριτικά με τις παλιές συντάξεις. Γι’ αυτό η κυβέρνηση με τις νέες περικοπές φροντίζει να τις εξισώσει όλες προς τα κάτω με ένα περιτύλιγμα «δικαιοσύνης»: «Εξάλλου παρεμβάσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως οι προτεινόμενες, κρίνονται πρόσφορες και αναγκαίες ενόψει του υπέρτερου δημοσιονομικού σκοπού, καθώς εξυπηρετούν τη διαγενεακή ισότητα και αλληλεγγύη» (Εισηγητική έκθεση προς τη Βουλή, σελ. 1). Όταν ψηφιζόταν ο ν. Κατρούγκαλου μας έλεγαν ότι οι παλιές συντάξεις δε θα θιγούν, αλλά θα επανυπολογισθούν και τη διαφορά σε σχέση με τις νέες συντάξεις θα την παίρνουν οι παλιοί συνταξιούχοι ως προσωπική διαφορά. Αυτή η προσωπική διαφορά θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά, αφού αυξήσεις(!) θα παίρνουν μόνο οι νέοι συνταξιούχοι και έτσι θα επέλθει η εξίσωση προς τα πάνω. Το 4ο μνημόνιο αποκάλυψε αυτό που καταγγέλλαμε εδώ και ένα χρόνο ότι ο επανυπολογισμός είναι απάτη και αποβλέπει στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δηλ. στη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων άνω του 20%.
  2. Οι επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 18% επί της συνολικής καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης, κατ’ ανώτατο όριο.Αφορά τις επικουρικές συντάξεις που μετά τον επανυπολογισμό είχαν προκύψει προσωπικές διαφορές. Καμία επικουρική όμως δεν πρόκειται να μείνει ανέπαφη, εφόσον είναι ποσοστό επί της κύριας σύνταξης η οποία μειώνεται για όλους.
  3. Τα οικογενειακά επιδόματα (συζύγου και τέκνων), τα οποία θα χορηγούνται μέχρι 31.12.2018.
  4. Το αφορολόγητο από 8636 σε 5681. Αυτό συνεπάγεται μείωση συντάξεων και εισοδημάτων( των εργαζομένων) κατά 600 ευρώ κάθε χρόνο ή 50 € μηνιαίως. Η μείωση προβλέπεται από 1.1 2020.
  5. Η μείωση του φόρου για ιατρικές δαπάνες από 1.1.2017 και η μείωση κατά 1.5% του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. 
  6. Για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά από 2 χρόνια, το άρθρο 15 του νέου μνημονίου μας προσγειώνει στην πραγματικότητα: Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν υλοποιηθούν «Οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο που αφορά στη μείωση του αφορολόγητου σε συμφωνία με τους θεσμούς». 
  7. Από εδώ και πέρα κανένας δεν μπορεί να μιλάει για σωτηρία των συντάξεων, αλλά για οριστικό ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης. Το κόστος για κάθε συνταξιούχοείναι 250 έως 300 € κάθε μήνα , χωρίς να υπολογίζεται το κόστος από τη αύξηση της συμμετοχής μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Σε ετήσια βάση κάθε συνταξιούχος χάνει από 2 έως 3 συντάξεις.
  8. Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία που τους αναλογεί για συντονισμό του αγώνα με σκοπό την ανατροπή της πολιτικής που έχει ρημάξει τη ζωή μας. Για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες  της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ δε θέλουν να συντονίσουν τους αγώνες για ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση. Το δείχνει η μέχρι τώρα στάση τους.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 11 Ιούνη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου