Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Ένταση και χημικά έξω από τη βουλή

Έκραξαν τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη



Από τις 9.30 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Καραϊσκάκη οι απεργοί εργαζόμενοι στους Δήμους. Με πρώτους να φτάνουν οι απεργοί συμβασιούχοι από δήμους της βόρειας Ελλάδας, όπως Καβάλα, Σταυρούπολη, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Ξάνθης και άλλους. Στις 10.30 η πλατεία και οι γύρω δρόμοι ξεχείλισαν από διαδηλωτές που απαιτούν να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο υπουργείο εσωτερικών, το τέλος της πορείας ήταν στην Ομόνοια – Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους.



Η οργή και η αγανάκτηση των συμβασιούχων ήταν έκδηλη και εκφραζόταν με διάφορα συνθήματα, όπως: «Τσίπρα - Σκουρλέτη ακούστε το καλά οι συμβασιούχοι θα μείνουν στην δουλειά» αλλά και με ενέργειες. Όταν έφτασαν στο Υπουργείο Εργασίας απεργοί πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου και όταν διέκριναν πλησίον του Υπουργείου Εσωτερικών τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη αρκετοί ήταν αυτοί -και δεν ήταν πέντε προβοκάτορες όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ- που τον έκραξαν, τον γιουχάρισαν για την πολιτική του ως εκπροσώπου των δημάρχων και βρήκε καταφύγιο στο Υπουργείο Εργασίας.



Ένταση υπήρξε στην είσοδο της βουλής όταν η αστυνομία έριξε χημικά κατά μέτωπο, εμποδίζοντας την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα των απεργών.


Όταν η πορεία έφτασε στη βουλή από την Βασ. Σοφίας οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμποδίστηκαν ώστε να μην εισέλθουν στη βουλή για να καταθέσουν τα αιτήματα τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις εκτελώντας εντολές και δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο κατά των απεργών έριξαν απρόκλητα χημικά στο πρόσωπο των συγκεντρωμένων.


Ακολούθησε ένταση, εργαζόμενοι λιποθύμησαν ενώ καλέστηκε ασθενοφόρο για να παράσχει βοήθεια και να μεταφέρει σε νοσοκομείο εργαζόμενη του Δήμου Ελληνικού και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έπεσε λιπόθυμη από τα χημικά της αστυνομίας. Η ένταση εκτονώθηκε όταν η αστυνομία επέτρεψε την είσοδο των συνδικαλιστών στο κοινοβούλιο. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, παρά την συμπάθεια που τους εξέφρασε ο κ. Βούτσης.


Στην απεργία και συγκέντρωση συμμετείχαν με το δικό τους πανό και εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα. 


Είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απολύει εργαζόμενους αφού οι συμβάσεις τους λήγουν σύμφωνα με το νόμο και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι Δήμαρχοι στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις σε ορισμένους δήμους όπως στην Ραφήνα.

Οι δήμαρχοι ιδιαίτερα της αριστεράς θα κριθούν αυτή την φορά, εάν σταθούν ουσιαστικά και έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων συμβασιούχων. Και αυτό μπορεί να γίνει εάν τους πληρώσουν ακόμη και με εντολή δημάρχου (εντέλλεστε) και στην συνέχεια να απαιτήσουν από την βουλή να μην καταλογιστούν ευθύνες σε δημάρχους γιατί πλήρωσαν τα μεροκάματα των εργαζομένων, κάτι που έχει γίνει νομοθετικά και πρακτικά ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι είναι εφικτό να μην τους απολύσουν και τους κρατήσουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι να λήξει η σύμβαση τους. Οφείλουν οι δημοτικές αρχές να δημιουργήσουν μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους φορείς των πολιτών στους δήμους τους, ενάντια στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές και να μην εφαρμόσουν -σύμφωνα και με τα όσα δηλώνουν και τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων- τις μνημονιακές πολιτικές και να απολύσουν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους. Διότι στην περίπτωση που τους απολύσουν συμβάλλουν και αυτοί κατά της σταθερής εργασίας, ανακυκλώνοντας τους ανέργους, προσλαμβάνοντας νέους συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις ή με προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων τύπου κοινωφελούς εργασίας, που τους προτείνει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας έτσι και το νέο 4ο μνημόνιο. Συμπλέουν με αυτές τις πολιτικές και όταν δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, κάτι που προς το παρόν ακόμη επιτρέπεται με το Ν. 4368-016 άρθρο 7 από τον Μάρτιο του 2016. 

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ - Δημάρχων σήμερα Πέμπτη 22/6 με τον Υπουργό Εσωτερικών, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και την συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται κυβέρνηση και δήμαρχοι να αναγκαστούν να προχωρήσουν έστω και την τελευταία στιγμή σε αποφάσεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Αυτό όμως για να είναι ουσιαστικό πρέπει να έχει ως στόχο την πρόσληψη μονίμων τουλάχιστον τόσων εργαζομένων, όσων ήδη εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελεί ένα τρικ για να εκτονωθούν οι κινητοποιήσεις και στη συνέχεια να ανοίξει ένας νέος γύρος συμβασιούχων, είτε διμηνιτών, είτε κοινωφελούς εργασίας με τους χειρότερους όρους. 

Κυβέρνηση και δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες πολιτικές και ηθικές όταν απασχολούν 24.500 εργαζόμενους χωρίς να τους αμοίβουν με την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Δηλαδή, επιδιώκουν να μην εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία που επιβάλλει την ίδια αμοιβή στους εργαζομένους που ασκούν την ίδια και ίση εργασία.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η υποστελέχωση των υπηρεσιών -και όχι μόνο της καθαριότητας- έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην λειτουργία των δήμων, μέσα από απευθείας αναθέσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης οικονομικής κλίμακας μέσω διαγωνισμών.

Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους

Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνεδρίαση την Πέμπτη το απόγευμα αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων ως εξής: Παρασκευή 23/6 αποκλεισμό των αμαξοστασίων της καθαριότητας, Σάββατο 24/6 και Κυριακή 25/6 ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία, Δευτέρα 26/6 αποκλεισμός των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων χώρων και στάση εργασίας από τις 11.00πμ και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, Τρίτη 27/6 και Τέταρτη 28/6 αποκλεισμός υπηρεσιών και Πέμπτη 29/6 απεργία και νέα συγκέντρωση.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ – 22 Ιούνη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου