Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η καθαρή τροφή στο πιάτο μας

Αναδημοσίευση από εδώ.

Συντάκτης: Κλεοπάτρα Αρέστη *


Δεν υπάρχει κάποιος καθολικός ορισμός για την «καθαρή τροφή». Ο καθένας μπορεί να την ορίσει σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω και προτιμήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει συγκεκριμένη λογική πίσω από αυτή τη φιλοσοφία: Ενας από τους κυριότερος λόγους για να τρέφεται κάποιος «καθαρά» είναι να αποφεύγει την κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων (κονσέρβες, τσιπς, έτοιμα γεύματα κ.ά.), καθώς οι διατροφικές απώλειες που συμβαίνουν κατά την επεξεργασία τους (ραφινάρισμα, ζέσταμα κ.ά.) είναι σημαντικές και συχνά επικίνδυνες.

Θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε την επεξεργασία στα τρόφιμα, μένοντας στο πλύσιμο, το ξεφλούδισμα, τον τεμαχισμό, την παρασκευή χυμού, το πάγωμα, την ξήρανση, τη ζύμωση.

Σε γενικές γραμμές τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα εξακολουθούν και μοιάζουν με τα «αυθεντικά» τρόφιμα τα οποία συναντάμε στη φύση. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα, μπαχαρικά, φρέσκα κομμάτια κρέατος και ψαριού.

Πρόκειται για τρόφιμα που πωλούνται στην αρχική, ακατέργαστη μορφή τους, διατηρώντας έτσι τις περισσότερες θρεπτικές ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία FDA (Food and Drug Administration) υπάρχουν περισσότερες από 3.000 τεχνητές ουσίες εγκεκριμένες για χρήση στο φαγητό μας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η επεξεργασία τροφίμων συμβαίνει κατά μήκος μιας συνέχειας, από ελάχιστα επεξεργασμένα μέχρι υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, και δεν είναι απαραιτήτως όλες οι επεξεργασίες τροφίμων βλαβερές.

Στην πραγματικότητα σχεδόν όλα τα τρόφιμα έχουν υποστεί επεξεργασία σε κάποιο βαθμό πριν τα καταναλώσουμε.

Για παράδειγμα, ο καθαρισμός του χώματος από τα φρούτα και τα λαχανικά, ο τεμαχισμός της σαλάτας για το γεύμα, το ξεφλούδισμα της πατάτας κι άλλα πολλά απλά προπαρασκευαστικά βήματα για να παραχθεί το τελικό προϊόν, το φαγητό μας, θεωρούνται επεξεργασία.

Παραδείγματα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων:

● Φρούτα και λαχανικά

● Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

● Ξηροί καρποί και σπόροι

● Οσπρια

● Ρίζες-βολβοί-βλαστοί

● Δημητριακά ολικής άλεσης

● Βότανα και μπαχαρικά

● Θαλάσσια λαχανικά (π.χ. άλγη)

● Φρέσκο κρέας και γαλακτοκομικά

● Φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή

● Σκέτος καφές και τσάι

Το αληθινό φαγητό περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

■ Υπάρχει στη φύση

■ Χαλάει-σαπίζει

■ Είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και μη ραφιναρισμένο

■ Δεν έχει προσθετικά και άλλες συνθετικές ουσίες

■ Δεν έχει αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά

■ Δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη, νάτριο και λίπος

■ Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

■ Προωθεί τη μέγιστη ψυχική και σωματική υγεία

■ Δεν ενθαρρύνει την εξάρτηση και τον διατροφικό εθισμό

Αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Οπως μπορείτε να φανταστείτε, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ακριβώς αντίθετο από τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχουν στη φύση, έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και αποτελούνται κυρίως από υπερ-επεξεργασμένα συστατικά και προσθετικά. Επιπλέον, είναι η κύρια πηγή ζάχαρης, λίπους και αλατιού.

Παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων ή/και ραφιναρισμένων τροφίμων και ποτών

● Τα περισσότερα ψημένα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων ψωμιού, τσιπς, μπισκότων, κέικ, γλυκών και άλλων πρόχειρων φαγητών.

● Παγωμένα γεύματα (πίτσες, κοτομπουκιές, burritos, και έτοιμα γεύματα).

● Ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων ανθρακούχων ποτών (κανονική και διαιτητική σόδα, γαλακτοκομικά, χυμοί εμπορίου, καθώς και τα περισσότερα προϊόντα αλκοόλ).

● Επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων λουκάνικου, μπέικον, κρέατος για burger, προπαρασκευασμένου κρέατος σάντουιτς, hotdogs, κοτομπουκιών, fishsteaks, κονσερβοποιημένων κρεάτων και κρέατος που χρησιμοποιείται σε σούπες ή σε παγωμένα γεύματα.

● Συμπληρώματα πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων μπαρών και ροφημάτων πρωτεΐνης.

● Βρεφική - παιδική τροφή και ροφήματα (σκόνη).

Οι βασικές αρχές της «καθαρής τροφής»

1. Το αληθινό φαγητό υπάρχει στη φύση

2. Είναι μη επεξεργασμένο και μη ραφιναρισμένο

3. Τρώμε περισσότερα ακατέργαστα λαχανικά

4. Επιλέγουμε βιολογικά και μη γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα (οποτεδήποτε είναι δυνατό, επιλέξτε φαγητά τα οποία είναι καλλιεργημένα με βιώσιμες ηθικές και ανθρωπιστικές γεωργικές πρακτικές, χωρίς τη χρήση επιβλαβών ουσιών, όπως συνθετικά φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Πλέον δεν είναι τόσο ακριβά. Υπάρχουν επίσης βιολογικές λαϊκές αγορές, με φτηνά φρέσκα προϊόντα)

5. Χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά

6. Χωρίς πρόσθετα τροφίμων

7. Πίνουμε καθαρό νερό

8. Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό

9. Το φρέσκο είναι το καλύτερο

10. Ζωικά προϊόντα με μέτρο και αυξάνουμε την κατανάλωση της φυτικής πρωτεΐνης

11. Επιλέγουμε φυσικά γλυκαντικά

12. «Πετάμε» το φθόριο έξω από τη διατροφή μας (π.χ. επιλέγουμε καθαρό νερό)

13. Χρησιμοποιούμε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι και όχι πλαστικά δοχεία

14. Γενικός κανόνας: Επιλέγουμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

*διαιτολόγος- διατροφολόγος Msc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου