Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΕΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΔΗΜΕΡΕΣΙΕΣ  ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι, εκλέχτηκαν Προεδρείο και επιτροπές.

Κατήγγειλαν και απείχαν από την διαδικασία παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μονοπαραταξιακή διοίκηση ανακοινώσε ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης  στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβούλιου την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.
Οι νέοι  αντιδήμαρχοι, -πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα-  Τεχνικών υπηρεσιών και αναπληρωτής Δημάρχου ο κ. Καραγιάννης, Οικονομικών ο  κ. Κόκκαλης, Κοινωνικής πολιτικής ο κ. Σπυρόπουλος, Πολιτισμού, Παιδείας και νέας Γενιάς και επικεφαλής των Παιδικών σταθμών η κ. Κλωνάρη. Μοναδική  διαφοροποίηση ο κ. Αγγέλης που  τοποθετήθηκε αντιδήμαρχος Καθαριότητας από πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου, στη θέση του κ. Μαυρίκη ο οποίος δεν εκλέχτηκε. Στην τοποθέτηση του ο  Δήμαρχος ανέφερε ότι  θα μπορούσε να ορίσει έξι αντιδημάρχους αλλά δεν το έκανε αυτή την στιγμή. 
Στην συνέχεια η διαδικασία προέβλεπε την εκλογή του  προεδρείου του Δ.Σ. καθώς και την εκλογή των επιτρόπων οικονομικής και ποιότητας ζωής.
Στην εκλογή του προεδρείου απείχαν οι παρατάξεις των κ.κ Γείτονα, Αναστούλη και Μαυρόπουλου, καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική παρέμβαση της κυβέρνησης της Ν.Δ με την οποία επιβλήθηκε παραχάραξη της εκλογικής θέλησης των πολιτών.
Η κ. Σάρολα παρότι εξέφρασε την διαφωνία της παράταξης της συμμετείχε στην διαδικασία εκλογής του προεδρείου ψηφίζοντας την πρόταση του Δήμαρχου και των άλλων δυο παρατάξεων Γώγου και Μπαντή, τονίζοντας ότι το νέο προεδρείο πρέπει να συζήτηση με τις παρατάξεις για την διαδικασία λειτουργίας του Δ. Συμβουλίου.
Τα μέλη του προεδρείου συγκέντρωσαν 36  ψήφους στους 41 παρόντες.  Εκλέχτηκαν Πρόεδρος ο κ. Πλακίδας Γεώργιος από την παράταξη του Δημάρχου,  αντιπρόεδρος η κ. Κιούπη  Ιουλία  από την παράταξη του κ. Γώγου και η κ. Ζιώγα Μαρία  από την παράταξη του κ. Μπαντή.
Το νεο προεδρείο του Δημοτικου Συμβουλίου 

Για την εκλογή των επιτροπών – οικονομικής και ποιότητας ζωής  οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Πρωτοβουλία Πολιτών, Αριστερή Παρέμβαση, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, με τις τοποθετήσεις των επικεφαλείς  τους, κατήγγειλαν την αντιδημοκρατική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν στην υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου  και στις αυξημένες αρμοδιότητες των επιτροπών και απείχαν από την διαδικασία εκλογής τους. Ο κ. Μαυρόπουλος ζήτησε από τους επικεφαλείς όλων των παρατάξεων να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση πάνω σε αυτή αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων, για να εισπράξει την σιωπή των παρατάξεων Κατωπόδη, Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου.  



Πρόεδρος στην οικονομική επιτροπή ορίστηκε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κόκκαλης και στην ποιότητα ζωής ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4623/2019 (ΦΕΚ 134/Α/9-8-2019) που ψήφισε η Ν.Δ  η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από τον δήμαρχο και από έξι (6) μέλη, Από τα εκλεγόμενα 6 μέλη των επιτροπών, τουλάχιστον  δύο (2) μέλη στις εννεαμελείς  επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος. Επιπλέον στις επιτροπές αυτές ορίζονται από το Δήμαρχο ο  Πρόεδρος και δυο αντιδήμαρχοι,- τρία επιπλέον  μέλη -χωρίς την διαδικασία εκλογής. Με τον τρόπο αυτό επιτυχαίνεται η απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου, άσχετα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ουσιαστικά πρόκειται για ορισμό, διορισμό των επιτροπών, με κατ επίφαση εκλογή.  
Αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή, που παραχαράζει πραξικοπηματικά την εκφρασμένη βούληση των πολιτών, χρειάζεται να αντιπαλέψουν όλοι μαζί οι προοδευτικοί πολίτες .
 Η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή κυβέρνηση της Ν.Δ προχώρησε στην εκτροπή αυτή, γιατί δεν θέλει να έχει εμπόδια και δυσκολίες στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο των Δήμων και των Περιφερειών. Θεωρεί ότι με αυτό τον αντιδημοκρατικό τρόπο θα απαλλαγεί από φωνές  και εμπόδια που θα επιχειρήσουν να βάλουν στην πολιτική της,  δυνάμεις που έχουν εκλέγει στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με διάφορα ψηφοδέλτια.   Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις  σε αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή είναι χαλαρή και όχι η αναγκαία.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 2/9/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου