Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ



Από την 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
λάβαμε το παρακάτω  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ και το δημοσιεύουμε. 



Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας δημοτικής περιόδου, που διεξήχθη χθες (01-09-2019), εκλέχθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής, με θητεία από 01-9-2019 έως 06-11-2021.
Προς ενημέρωση των φίλων της παράταξης και των συμπολιτών μας, παραθέτουμε περιληπτικά τα ακόλουθα:
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τριμελές, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα. Ο Πρόεδρος προέρχεται υποχρεωτικά από την παράταξη του Δημάρχου, ο Αντιπρόεδρος από τη δεύτερη κατά σειρά παράταξη και ο Γραμματέας από την τρίτη.
Συνακόλουθα, για τη θέση του Προέδρου προτάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου, κ. Γιώργος Πλακίδας, για τη θέση του Αντιπροέδρου η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Γώγου, κα Ιουλία Κιούπη και για τη θέση του Γραμματέα η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Μπαντή, κα Μαρία Ζιώγα. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε με ψηφοφορία, ομόφωνα, την εκλογή και των τριών προταθέντων.
Απείχαν από την ψηφοφορία οι δημοτικές παρατάξεις ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ και ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ καταγγέλλοντας τη διαδικασία και εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τις πρόσφατες αλλαγές στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΙΙ» από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις του περασμένου Αυγούστου από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουδεμία ουσιαστική σχέση είχαν με τον τρόπο εκλογής του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η δημοτική μας παράταξη, αναγνωρίζοντας προφανώς την αναγκαιότητα ύπαρξης Προεδρείου και το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες παρατάξεις νομιμοποιούνται να προτείνουν δημοτικούς συμβούλους τους για τις θέσεις του Προεδρείου μιας και αθροιστικά εκφράζουν το 65% του εκλογικού σώματος, υπερψήφισε και τις τρεις υποψηφιότητες, αφού πρώτα ζήτησε από τα προτεινόμενα μέλη του Προεδρείου να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της παράταξής μας κα Σάρολα, ζήτησε τη δέσμευση των μελών του Προεδρείου ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποστέλλονται έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους τα θέματα και οι εισηγήσεις της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης και θα παρίστανται στις συνεδριάσεις οι Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και την λήψη των σωστών  αποφάσεων.
Προς τιμήν τους, και τα τρία μέλη του Προεδρείου άμεσα έλαβαν το λόγο και με σχετικές τοποθετήσεις δεσμεύτηκαν για όλα τα παραπάνω.
Μετά την ανάδειξη του νέου Προεδρείου, ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από εννέα (9) δημοτικούς συμβούλους η κάθε μία, δυστυχώς όμως, η εκπροσώπηση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου σε αυτές δεν είναι αναλογική, αλλά προβλέπεται η συμμετοχή των μισών μόνο δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να έχει η παράταξη του Δημάρχου την πλειοψηφία σε αυτές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω Επιτροπές λαμβάνουν πολλές και σημαντικές αποφάσεις για την πόλη μας, υποκαθιστώντας μάλιστα κάποιες φορές και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο!
Τα παραπάνω νομοθετήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, από την σημερινή Κυβέρνηση, καταστρατηγώντας έτσι το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθηκαν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τη εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση.
Κατά συνέπεια, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας αποχώρησαν από τη ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους αυτήν την αντιδημοκρατική διαδικασία και πρακτική.
Ακολούθως, αποχώρησαν από την ψηφοφορία και οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ και ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ.
Με ψηφοφορία που ακολούθησε εκλέχθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο τα μέλη των παραπάνω επιτροπών.
Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκαν από τον Δήμαρχο οι πέντε (5) δημοτικοί σύμβουλοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα αντιδημάρχων με θητεία από 01-9-2019 έως 06-11-2021.
- Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ορίστηκε με απόφαση Δημάρχου ο κ. Μιχάλης Καραγιάννης.
- Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Κόκκαλης.
- Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ορίστηκε ο κ. Κώστας Αγγέλης.
- Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς ορίστηκε η κα Λεμονιά Κλωνάρη.
- Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ορίστηκε ο κ. Χρήστος Σπυρόπουλος. 

Βύρωνας, 02-09-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου