Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Συνεχίζονται οι Παρεμβάσεις και οι ΑΝΤΙπαραθέσεις για την Ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα.



Συνεχίζονται οι Παρεμβάσεις και οι ΑΝΤΙπαραθέσεις για την Ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα.

Η ηλεκτρονική  σελίδα ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ θέλοντας να παρέχει όσο το δυνατό  πληρέστερη ενημέρωση στους συμπολίτες μας και στους αναγνώστες της σελίδας μας, για το θέμα της Ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα,  που απασχολεί τους κατοίκους, τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς, τη δημοτική αρχή, θα παρουσιάσει όποια ανακοίνωση, κινητοποίηση κατοίκων, φορέων,  φτάσει στη συλλογικότητα μας, ή πέσει στην αντίληψη μας.   
Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε προβάλει,  αναφερθεί στις πρωτοβουλίες και δράσεις των κατοίκων και ορισμένων δημοτικών παρατάξεων.

Συνεχίζουμε   δημοσιεύοντας τις παρεμβάσεις, απόψεις  για την Ανάπλαση των προσφυγικών,  του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα και του Δήμου Βύρωνα.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα


Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας μας με αρ. πρ. 59/26.07.2019 προς το Δήμο Βύρωνα για τα Έργα Ανάπλασης στην περιοχή των Προσφυγικών Πολυκατοικιών του Καρέα, επανερχόμαστε με ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσαρμογή των έργων και στα σημεία εκείνα που στη μελέτη της γειτονιάς φαίνονται να είναι προβληματικά.
Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τα εξής:
1) Το κλείσιμο όλων των κάθετων δρόμων των Προσφυγικών Πολυκατοικιών προς τη Λεωφόρο Καρέα.
Με το κλείσιμο όλων των δρόμων αυτών (Φ.1) θα δημιουργηθούν προβλήματα ασφάλειας για τους κατοίκους σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμών ή άλλων ακραίων φαινομένων. Πρέπει η πρόσβαση στη γειτονιά αυτή από την κεντρική Λ. Καρέα να είναι εύκολη (πρόσβαση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων ή άλλων μεγάλων οχημάτων). Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών στη γειτονιά π.χ. συγκέντρωση ή γιορτή στο Αστικό Κέντρο και στον Αϊ Γιώργη.
Στις περιπτώσεις επίσης έντονων βροχοπτώσεων, έχοντας υπόψη τη σημαντική έλλειψη αγωγού συλλογής όμβριων υδάτων και την κατωφέρεια της περιοχής, οι κλειστοί προς τη Λ. Καρέα δρόμοι θα γίνονται λίμνες ή θα επιβαρύνουν τη Λεωφόρο με σημαντικούς και επικίνδυνους όγκους νερού.
Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ανοίξουν οι οδοί Χλόης και Χρυσανθέμων προς τη Λ. Καρέα, με διπλή κατεύθυνση κυκλοφορίας.
2) Η νέα διευθέτηση της κυκλοφορίας στην περιοχή ανάπλασης.
Σύμφωνα με τη Μελέτη που εφαρμόζεται σήμερα παρατηρούμε τα εξής:
Α) Η γειτονιά είναι κλειστή προς τον υπόλοιπο Καρέα με μοναδικές εισόδους – εξόδους αυτοκινήτων την οδό Δάφνης και την οδό Ρόδων, δρόμων διπλής κατεύθυνσης, από και προς τη Λ. Καρέα.
Β) Βασικός δρόμος κυκλοφορίας γίνεται η οδός Δάφνης – Κισσού –  Ίριδος και Ρόδων (δρόμοι διπλής κατεύθυνσης με πλάτος οδοστρώματος τα 5,5 μ). Με αυτήν την κυκλοφορία, φαίνεται να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι από το κέντρο της γειτονιάς, δηλαδή τη σημερινή οδό Ακακίας και την  πλατεία Λιντ, έως και την οδό Κισσού.
Γ) Η άλλη μισή γειτονιά, δηλαδή από τη σημερινή οδό Ακακίας και την πλατεία Λιντ έως και τη Λ. Καρέα, φαίνεται ότι θα εξυπηρετηθεί από την οδό Δάφνης – Κισσού – Ίριδος – Ανεμώνης και Δάφνης. Δηλαδή εσωτερικά του οικισμού καταργείται η οδός Ακακίας και επιλέγεται αντ΄ αυτής  η οδός Ανεμώνης, (Φ.2) ως άνοδος,  που είναι ο πιο στενός  δρόμος όλης της γειτονιάς των Προσφυγικών (με πλάτος οδοστρώματος 3,04 μ. χωρίς τη δυνατότητα διαπλάτυνσης της), για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τους πολύ στενά διαμορφωμένους από τη μελέτη, δρόμους της Χλόης, Υακίνθου, Χρυσανθέμων και  Ναρκίσσου, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν πλήθος παρκαρισμένων αυτοκινήτων χωρίς τη δυνατότητα άμεσης εξόδου προς τη Λ. Καρέα.

Πιθανά, εσωτερικά στη γειτονιά, θα πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός άξονας κυκλοφορίας, δηλ. οι οδοί Δάφνης – Ακακίας και – Ρόδων με επιπλέον διαπλάτυνση τους, σε όποια σημεία είναι αυτό δυνατό και η διατήρησή τους σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης.
3) Απομάκρυνση του ΚΥΤ από τη μέση του οδοστρώματος, στη συμβολή των οδών Δάφνης και Κισσού.
Θεωρούμε αναγκαία την απομάκρυνση του ΚΥΤ (Φ.3)  από τη μέση του οδοστρώματος, στη συμβολή των οδών Δάφνης και Κισσού, πολύ δε περισσότερο που οι δρόμοι αυτοί θα παραλάβουν σημαντική κυκλοφορία αυτοκινήτων.

4) Άνιση κατανομή της οργανωμένης στάθμευσης μέσα στη γειτονιά.
Α) Διαπιστώνουμε μια άνιση τοποθέτηση και κατανομή των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων στη γειτονιά, με ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση στις οδούς Ναρκίσσου, Χρυσανθέμων, Υακίνθου και Χλόης (δηλαδή των δρόμων που είναι κλειστοί προς τη Λ. Καρέα), έναντι της υπόλοιπης περιοχής από την πλατεία Λιντ έως και την οδό Κισσού.
Β) Δεν λύνεται το πρόβλημα της στάθμευσης γύρω από τον Αϊ Γιώργη και προβλέπουμε να μετατρέπεται η Πλατεία Κουγιά σε μόνιμο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Δήμο και πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν μπάρες προς την Πλατεία Κουγιά ώστε να χρησιμοποιείται απρόσκοπτα η Πλατεία και η Παιδική Χαρά.

5) Υπάρχουσα βλάστηση και μέτρα πυροπροστασίας.
Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η υπάρχουσα βλάστηση μέσα στη γειτονιά των Προσφυγικών (σε ορισμένες περιοχές η βλάστηση συντηρείται από τους γύρω κατοίκους) και ιδιαίτερα να παραμείνουν τα μεγάλα δέντρα που είναι πολλών ετών και δύσκολα ξαναγίνονται.
Θεωρούμε επίσης αναγκαίο τον εμπλουτισμό της βλάστησης με νέα δέντρα και θάμνους, όπου τα υπάρχοντα έχουν καταστραφεί ή δεν υπάρχουν, σε όποια σημεία της γειτονιάς   είναι αυτό δυνατό.
Να υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της περιοχής από πυρκαγιά και ιδιαίτερα στην οδό Κισσού που είναι σε επαφή με το δάσος, να τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί.
6) Ενημέρωση των κατοίκων για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων και εκπαίδευση προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων.
Όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα χρησιμοποιήσουν βιοκλιματικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στη μελέτη (τη γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, τις μικρές ανεμογεννήτριες), απαιτούν συνεχή ενημέρωση των κατοίκων για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και κυρίως απαιτούν την εκπαίδευση προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων.
Πριν προχωρήσουν άλλο τα Έργα Ανάπλασης στην περιοχή των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, να γίνει Ανοικτή Συγκέντρωση όλων των εμπλεκομένων, για να συζητηθούν τα  θέματα αυτά και να ενημερωθούμε όλοι.          
Επιδίωξη μας είναι η βελτίωση της ζωής μας, σε γειτονιές εξωστρεφείς όπου θα ζούμε και θα κυκλοφορούμε με ασφάλεια, χωρίς σημεία ή περιοχές που έλκουν ή βοηθούν την παραβατικότητα.
Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου στον Καρέα

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

Ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα: Ένα έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Η ανάπλαση των προσφυγικών είναι ένα έργο κομβικό για τον Δήμο Βύρωνα και για τη συγκεκριμένη περιοχή, ένα έργο πνοής που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το έργο -συνολικού προϋπολογισμού 3.992.655,30 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)- αφορά στην ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Λ. Καρέα – Δάφνης – Γαρδένιας – Κισσού & Γαζίας, στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Δ. Βύρωνα και έχει συνολική έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. 
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: νέο αποχετευτικό δίκτυο, διαμόρφωση των πλατειών, κατασκευή πεζοδρομίων, ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, καθώς και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Οι εργασίες που έχουν περατωθεί ή προβλέπονται είναι οι εξής:


·         Εγκατάσταση νέου αποχετευτικού δικτύου επιλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την περιοχή.
·         Τοποθέτηση «ψυχρών» υλικών (κυβόλιθοι), σε οδούς και πεζοδρόμια, διαδικασία η οποία συνεχίζεται. 
·         Ολοκλήρωση της τοποθέτησης γεωεναλλακτών (σύστημα «ψυχρού» αέρα, δηλαδή σωλήνες που τοποθετούνται υπογείως και μεταφέρουν από την επιφάνεια της γης αέρα, ο οποίος ψύχεται  και επανέρχεται στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία).
·         Τοποθέτηση κολόνων και φωτιστικών τεχνολογίας «LED».
·         Εργασίες που αποσκοπούν στην επέκταση της Πλατείας Λιντ. 
·         Δημιουργία Παιδικής Χαρά σε χώρο πλησίον της συγκεκριμένης πλατείας. Δημιουργία υδάτινων στοιχείων (σιντριβάνια). 
·         Τοποθέτηση Ανεμογεννητριών μικρού ύψους στο όριο της περιοχής που πραγματοποιείται η ανάπλαση και του δάσους. 
·         Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων. 
·         Τοποθέτηση 120 νέων δέντρων και 11.670 θάμνων, δημιουργώντας ένα «πράσινο» οικοσύστημα. 


Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και αφουγκραζόμενη δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής έχει προβεί στην  άμεση απομάκρυνση των τοιχίων στους παρόδιους δρόμους.

Στο παραπάνω πλαίσιο –την ανάπλαση δηλαδή των προσφυγικών του Καρέα- εντάσσεται και η διαβούλευση του Δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και των Αντιδημάρχων Μιχάλη Καραγιάννη και Χρήστου Σπυρόπουλου, με τους κατοίκους της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στο ΚΕΦΟ.

Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν μετά από σχετικό κάλεσμα της δημοτικής αρχής μέλη των μαζικών φορέων του Καρέα, κάτοικοι και σύσσωμη η αντιπολίτευση για ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον δήμο.

Ο μελετητής του έργου εξήγησε στους παρευρισκόμενους το σχέδιο ανάπλασης και απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από την πλευρά των κατοίκων.

Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και υποβλήθηκαν προτάσεις. Ο Δήμαρχος και τα μέλη της δημοτικής αρχής άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων και εγγυήθηκαν ότι θα τα επεξεργαστούν με το αρμόδιο γραφείο που πραγματοποιεί τη μελέτη του έργου, με σκοπό να γίνουν αλλαγές στη μελέτη στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, χωρίς όμως να χαθεί ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του έργου.

Αυτό δεν αποτελεί αναδίπλωση των θέσεων της δημοτικής αρχής, αλλά σεβασμός στους κατοίκους της περιοχής.

Σε καμία περίπτωση πάντως, η διοίκηση του δήμου, δεν θα επιτρέψει την ακύρωση ουσιαστικά του έργου, υλοποιώντας προτάσεις όπως το να μην γίνουν πλατείες, παιδικές χαρές και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, αλλά ένας απέραντος χώρος στάθμευσης όπως ήταν το βασικό αίτημα ορισμένων από τους παρευρισκόμενους.

Ο Δήμαρχος, κατανοεί ότι κάθε αλλαγή φέρει αντιδράσεις, αλλά πρεσβεύει ότι οφείλουμε όλοι να παραμερίσουμε το ατομικό μας συμφέρον και να δούμε τον δημόσιο χώρο ως έχει. Συλλογικό και όχι ατομικό, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους προβλέποντας θέσεις στάθμευσης, χώρους αναψυχής, πράσινο, δημιουργία με λίγα λόγια μιας σύγχρονης και κυρίως ανθρώπινης γειτονιάς.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Δήμου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου