Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Σε ιδιώτες καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός των Δήμων.



 Η Νεοφιλελεύθερη Ν.Δ προωθεί μαζί με πρόθυμα   δημοτικά συμβούλια τα ιδιωτικά συμφέροντα.                        Σε ιδιώτες καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός των Δήμων.


Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα κινείται στη λογική αποδοχής και εφαρμογής αυτής  της νεοφιλελεύθερης  πολιτικής.

Η πόλη χρειάζεται άλλη πολιτική, για την διαχείριση των απορριμμάτων.    

Τα σκουπίδια μας ΔΕΝ είναι για πέταμα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Η ιδιωτικοποίηση μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα εξυπηρετεί.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΘεοδωρικακοςΑπολύτως σαφείς ο υπουργός εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας το Σάββατο 12-10, στην πρωινή εκπομπή του Αντένα Πρωινοί Τύποι. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα  υπογράφεται σύμβαση για την παραχωρείται  σε ιδιωτική εταιρεία η διαχείριση των απορριμμάτων, το Πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός του Δήμου τόνισε ο υπουργός, ως μεταλλαγμένος νεοφιλελεύθερος.
Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται και η διάταξη νόμου, στο νομοσχέδιο για τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο που συζητιέται και θα ψηφιστεί από τη βουλή τις επόμενες ημέρες, όπου στο άρθρο 176 συγκεκριμένα  αναφέρει:
«1. Το δημοτικό συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής  και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου κα ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση  καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται». Με το άρθρο  αυτό  απλοποιούνται οι διαδικασίες και αίρεται οποιαδήποτε δυσκολία για να αναθέτουν οι δήμοι σε ιδιώτες μεγάλο φιλέτο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
                                                           
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεπής στις νεοφιλελεύθερες ιδέες που προωθεί, επιδιώκει  την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί είναι πολλά τα λεφτά στα απορρίμματα. Αξιοποιεί προβλήματα διαχρονικά που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων, έλλειψη μόνιμου προσωπικού, ανεπαρκές και παλαιωμένος εξοπλισμός, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, στη εξεύρεση  χώρων εναπόθεσης των υπολειμμάτων κ.λπ. με ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών και επιτίθεται ενάντια στο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων υπηρεσιών των Δήμων. Θεώρει ότι ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας και κερδοφορίας για τα ιδιωτικά συμφέροντα, μεγάλα και μικρά είναι ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων , ο καθαρισμός των πόλεων, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός.
Χρυσές δουλείες για τις εταιρείες.  Επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Μέχρι σήμερα σε όποιους δήμους έγιναν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τα απορρίμματα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την ανακύκλωση, την μεταφορά αδρανών και ογκώδη υλικών μόνο οι εταιρείες βγήκαν κερδισμένες.
Σε ανακοίνωση του το Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ μεταξύ άλλων τονίζει: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!
Η κυβέρνηση επιταχύνει την είσοδο ιδιωτών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, τα ογκώδη, τον ηλεκτροφωτισμό.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ για να μην περάσει η εκχώρηση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και  επισημαίνει τις Τεράστιες, διαχρονικές και διακομματικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών (οι οποίες σημειωτέον έκλεισαν μάτια και αυτιά όταν το 2017 τους δόθηκε η δυνατότητα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού). Αντί να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, να κάνουν τους Ντίλερ, οφείλουν να οργανώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας με τέτοιο τρόπο που και νέες θέσεις σταθερής εργασίας να δημιουργούν και έσοδα να έχουν μέσω της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, και το περιβάλλον να προασπίζουν.
Το σχέδιο Κυβέρνησης και Δημάρχων για την συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων άν περάσει δεν θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες. Οι ιδιωτικές εταιρείες πιέζουν να πάρουν συνολικά, ή μέρος των απορριμμάτων γιατί τα σκουπίδια κρύβουν χρυσό. Είναι πολλά τα λεφτά.

Ποιος όμως θα τα πληρώσει;
Η εμπειρία από δήμους που περιστασιακά δόθηκε η αποκομιδή σε ιδιώτες (πχ Δήμος Θεσσαλονίκης, Ρόδο) απέδειξε ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος το οποίο εκ των πραγμάτων θα μετακυλιστεί στους δημότες μια και ο μόνος τρόπος να καλυφθεί είναι η επιβολή δυσβάσταχτων δημοτικών τελών αναφέρεται στην ανακοίνωση.  
Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα κινείται στη λογική αποδοχής και εφαρμογής αυτής  της νεοφιλελεύθερης  πολιτικής.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αγγέλης  απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης κ. Μαυρόπουλου, για τα αδρανή υλικά – μπάζα και άλλα ογκώδη υλικά- που είναι συγκεντρωμένα στο σταθμό μεταφόρτωσης στον  Υμηττό, ήταν  κατηγορηματικός και αποκαλυπτικός.  Θα προχωρήσουμε σε σύμβαση  με ιδιωτική εταιρεία είπε, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις πολιτικές και πρακτικές προθέσεις της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ.
Να θυμίσουμε ότι  παρά την αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τα εγκαταλειμμένα οχήματα, τις ηλεκτρικές  συσκευές, τους λαμπτήρες και ετοιμάζονται να δώσουν και τα ογκώδη, αδρανή υλικά και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, για να τοποθετηθούν  λαμπτήρες LED  

Αποτέλεσμα εικόνας για katalhch sto dhmo byrvna
  10/11/2015 οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Βύρωνα πραγματοποιούν κατάληψή στο αμαξοστάσιο του  Δήμου με σκοπό να αποτρέψουνε την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Η δημοτική αρχή Κατωπόδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Βύρωνα, αντί να επανασχεδίαση την υπηρεσία καθαριότητας , να ενισχύσει την ανακύκλωση, να ενισχύσει  το δημόσιο κοινωνικό της χαρακτήρα, επιδίωξε  να υπογράψει σύμβαση  για την  ανακύκλωση με την  ιδιωτική εταιρεία ΕΕΑΑ.ΑΕ,  των μπλέ κάδων, κάτι που τελικά δεν έγινε με την σθεναρή αντίσταση του σωματείου των εργαζομένων
Να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης, Δημάρχων, Εταιρειών για την διαχείριση των απορριμμάτων.
 ΔΕΝ χρειάζονται οι ιδιωτικές εταιρείες για να είναι καθαρός και ηλεκτροφωτισμένος ο Βύρωνας.
                                                                               
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Κατωπόδη, είναι τεράστιες για τα προβλήματα στην πόλη μας και  σε αυτούς τους τομείς, καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μόλις νυκτώνει βυθίζεται  στο σκοτάδι.  Οι διαμαρτυρίες  των πολιτών είναι δικαιολογημένες, όμως η λύση δεν βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
Για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά την πρωτοβουλία Κυβέρνησης και Δημοτικών αρχών για την εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των αποτριμμάτων, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού αλλά και ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι,, οι δημοτικές παρατάξεις, οι συλλογικότητες και οι πολίτες. Να μην επιτρέψουν στα δημοτικά συμβούλια να εκχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες την διαχείριση, περισυλλογή, μεταφορά οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό. Να μην θησαυρίσουν οι ιδιωτικές εταιρείες με τα δικά μας απορρίμματα.

Να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης, Δημάρχων, Εταιρειών για την διαχείριση των απορριμμάτων.   Να αξιοποιηθούν τα απορρίμματα μας προς όφελος του δημοσίου και της κοινωνίας και όχι για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Να σχεδιαστεί και να ενισχυθεί η ανακύκλωση, να έχουμε ανθρώπινες πόλεις. ΔΕΝ χρειάζονται οι ιδιωτικές εταιρείες για να είναι καθαρός και ηλεκτροφωτισμένος ο Βύρωνας. .
Η πόλη χρειάζεται άλλη πολιτική, για την διαχείριση των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια μας ΔΕΝ είναι για πέταμα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Η ιδιωτικοποίηση μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα εξυπηρετεί.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου