Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΚΕΘΕΑ «Κραυγή» αγωνίας και διεκδίκησης

ΚΕΘΕΑ
«Κραυγή» αγωνίας και διεκδίκησης
Κινητοποιήσεις χτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, για την κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
«Είμαι ο Γιώργος. Ο Μαχμούτ. Η Στέλλα. Ο Αντίμπ... Και είμαι ΚΕΘΕΑ». Η κραυγή που ακούγεται κάθε ξημέρωμα στις θεραπευτικές κοινότητες, «αγκαλιασμένοι σε κύκλο, παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλο για τη συνέχεια. Και ικανοποίηση για το σήμερα. Αλλη μια μέρα τα καταφέραμε», χτες ήταν μυριόστομη. Κραυγή δύναμης και αγώνα που ήχησε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Από εκατοντάδες ανθρώπους αποφασισμένους. Που τελείωσαν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ πριν από δύο χρόνια, πριν δέκα, είκοσι και είναι ζωντανοί, ενεργοί. Πάνω από 55.000 άνθρωποι, άμεσα εξυπηρετούμενοι, πέρασαν από τα προγράμματά του στα 36 χρόνια λειτουργίας του. Χώρια τις χιλιάδες μανάδων, πατεράδων, αδελφών και φίλων.
Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία ενάντια στην αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης - με πολυεπίπεδη οικονομική και ιδεολογική στόχευση, που στραγγαλίζει το ΚΕΘΕΑ, βάζει ταφόπλακα στη φιλοσοφία της απεξάρτησης, τινάζει στον αέρα το δικαίωμα όσων «στραβοπάτησαν» κάποια στιγμή, να ξαναβρούν το δρόμο για τη ζωή - έγινε στο υπουργείο Υγείας.
«Είμαστε εδώ, με ανθρώπινες αξίες». «Για να επιστρέψουμε όλη τη δύσκολη και σύνθετη δουλειά που έγινε εκεί πέρα», «για όλα τα παιδιά που είναι ακόμη στις πιάτσες». «Για όσα μας έδωσαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, μας πήραν και μας έπλασαν από την αρχή». Παρά το ελάχιστο προσωπικό, παρά τους πετσοκομμένους μισθούς τους, το φόρτο εργασίας τους, τις αμέτρητες δυσκολίες, την κατακρεούργηση του κρατικού προϋπολογισμού. «Είμαι εδώ και είναι μια βαθιά συνειδητοποίηση του καθενός από μας και όλων μαζί, στον αγώνα της ζωής που έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε. Στη ζωή που κυνηγάμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και λεπτό. Θα φωνάζω και θα ζω, όσο κι αν "κοστίζω" στα μέτρα τους, στις Πράξεις τους. Θέλουν δεν θέλουν».
Στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Στη Θεσσαλονίκη
Μαζί τους οι Σύλλογοι Οικογένειας. «Η κραυγή είναι ο πόνος και η οδύνη μας, η ανάγκη και το πείσμα μας, αυτό που πιστεύουμε βαθιά στην ψυχή. Το ΚΕΘΕΑ είμαστε εμείς. Που αγαπάμε τη ζωή. Χωρίς υποκατάστατα. Και λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν αθώα, ούτε μαλακά. Το ζήσαμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Δεν είναι άρρωστα, όπως ισχυρίζονται. Και ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι κάθε ουσία αποδομεί την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη ζωή, την εξέλιξη. Τα ναρκωτικά δεν είναι "δικαίωμα". Είναι αδράνεια, παραίτηση, θάνατος αργός. Και ξέρουμε από πρώτο χέρι ακόμη τι σημαίνει θεραπεία: Μια άλλη, αγωνιστική στάση ζωής».
Και μετά; «Τα ναρκωτικά θερίζουν. Τι θέλουν δηλαδή; Υποκατάστατα από το παράθυρο; Προγράμματα απεξάρτησης 3 και 5 μηνών που θα κοστίζουν λιγότερο; Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την απεξάρτηση από τα "στεγνά" προγράμματα», λένε οι εργαζόμενοι.
Εχει προηγηθεί το μουσικό δρώμενο των παιδιών από την «Παρέμβαση», μαζί με τον εθελοντή δάσκαλό τους Κώστα Κωνσταντάτο, μέλος των «Encardia». Ενας αυτοσχεδιασμός κρουστών που έφτιαξαν οι ίδιοι και «η ψυχή μας μας ώθησε στο τέλος να παίζουμε σε πολεμικούς ρυθμούς. Γιατί δεν θα τους περάσει».
Στο πλευρό τους τα σωματεία εργαζομένων από τα Κέντρα Πρόληψης, το «18 ΑΝΩ», δεκάδες φορείς, όπως το ΕΣΥΝ. Μαζί τους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Παναγιώτη Κατηφέ, επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ, και την Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος, καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.
Δεν διαπραγματευόμαστε
Στο υπουργείο Υγείας
Στο υπουργείο Υγείας
«Είμαστε εδώ για να μη σταματήσει η κραυγή του ΚΕΘΕΑ. Και ο τρόπος είναι απλός. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την ΠΝΠ. Δεν έχουμε κάτι να διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ απαιτεί:
  • Την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
  • Τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες.
  • Την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
  • Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.
Στη Θεσσαλονίκη και αλλού
Προσωπικό, μέλη, γονείς και φίλοι του ΚΕΘΕΑ έβγαλαν αδιαπραγμάτευτη κραυγή στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης. Αντίστοιχα, στην Πάτρα η συγκέντρωση του ΚΕΘΕΑ και του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων στο «ΟΞΥΓΟΝΟ» έγινε έξω από το δημαρχείο με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων.
Μαζί τους ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς όλη αυτή την περίοδο οργανώναμε και είμαστε σε φάση να προχωρήσουμε με το ΚΕΘΕΑ για να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα Κέντρο Απεξάρτησης και δύο Συμβουλευτικοί Σταθμοί. Κάναμε επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για να ενισχυθούν οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ μαζί με τον δήμο προς όφελος του πατραϊκού λαού. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να πάνε τα πράγματα έτσι. Γι' αυτόν το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα (σ.σ. χτες) θα φέρουμε για συζήτηση το θέμα του ΚΕΘΕΑ και καλό θα είναι να είσαστε και σεις εκεί (...)».
Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και σε Καλαμάτα, ΗράκλειοΛάρισα και αλλού, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, φορείς και σύλλογοι.

Αναδημοσίευση απο το Ριζοσπάστη, 10-10-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου