Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η απεργία των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας.


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η απεργία των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας.
Ψηφίστηκε στη βουλή και είναι νόμος του κράτους το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να υπογραφούν συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού.


Αποτέλεσμα εικόνας για περισυλογη απορριμματων

Το επίμαχο άρθρο που ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες  καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού ψηφίστηκε από 155 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκε από 132 των κομμάτων της αντιπολίτευσης και είναι πλέον νόμος του κράτους. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από 165 βουλευτές - Ν.Δ και Ελληνική Λύση- και πλήττει βάναυσα  εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου με διαφορές μορφές συνεχιστήκαν μέχρι και χθες, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 24-10, η απεργία έληξε, χωρίς καν  να συνεδρίαση η ΠΟΕ ΟΤΑ για να εκτίμηση την κατάσταση. Πρόκειται για μια συνδικαλιστική πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, όταν δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά θέση και να σταματήσει ένας αγώνας. Σε ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί σε κάθε Δήμο  και δεν θα επιτρέψουν σε δημοτικά συμβούλια να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες.
Στο Δήμο Βύρωνα ήταν δυναμική η στάση του σωματείου των εργαζόμενων και στήριξε τις κινητοποιήσεις.  Παράλληλα  οι εργαζόμενοι έδειξαν  και την ευαισθησία τους για την πόλη και τους πολίτες. Καθημερινά έβγαιναν  απορριμματοφόρα και μάζευαν απορρίμματα από διάφορα σημεία όπως Κέντρο υγείας, ΙΚΑ, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές κ.λ.π.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα στη συνεδρίαση του την Τέταρτη 23 Οκτωβρίου αποφάσισε με πλειοψηφία να ζητήσει από την κυβέρνηση την  απόσυρση του επίμαχου άρθρου που επιτρέπει στα δημοτικά συμβούλια με απλή πλειοψηφία των παρόντων να προσχωρούν σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους.  Στο ψήφισμα όμως δεν συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση προηγούμενου άρθρου  -             Ν. 3979-2011 που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση με τον όρο ότι θα αποφασίζει η πλειοψηφία των μελών των δημοτικών συμβούλων και όχι απλά των παρόντων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γείτονας, Αναστούλης και Μαυρόπουλος δεν ψήφισαν το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου απαιτώντας  να καταργηθεί  ολη η νομοθεσία που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Το σωματείο των εργαζομένων  στο Δήμο, την Πέμπτη με πρωτοβουλία του, κατέθεσε πρόταση προς την δημοτική αρχή, έτσι ώστε να καθαριστεί η πόλη το συντομότερο δυνατό και να υπάρχει σεβασμός στους εργαζόμενους που θα εργαστούν και θα υπερβάλουν εαυτών   για την περισυλλογή πάνω από 450 τόνους απορριμμάτων που βρίσκονται στους κάδους και στα μπαλκόνια.
Σύμφωνα με στελέχη  του σωματείου παρά την αρχική δυστοκία της δημοτικής αρχής,  την Παρασκευή υπήρξε συμφωνία και οι εργαζόμενοι θα εργαστούν εντατικά την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, κάτω από δύσκολες συνθήκες για να είναι η πόλη  καθαρή. Εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι εάν γίνει καλώς σχεδιασμός , χρησιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες,  η πόλη μπορεί να είναι καθαρή την Κυριακή, αργά το μεσημέρι.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου