Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ «ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ «ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ  ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
 Αποτέλεσμα εικόνας για Δημος βυρωνα
Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο – 7 Οκτωβρίου- με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ με επικεφαλής την κα. Σάρολα Βασιλική. Αρχικά η δημοτική αρχή έχασε τη ψηφοφορία, όταν ζήτησε το ψήφισμα να συζητηθεί στο τέλος της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια η κα Σάρολα παρουσίασε το ψήφισμα που είχε κατατεθεί το οποίο   καταδικάζονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ, Νόμος 4623/2019 όπου στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, αλλοιώνεται  η εκφρασμένη εκλογική βούληση των πολιτών και δίνεται ενισχυμένη πλειοψηφία κατά εξήντα της εκατό στην παράταξη του  Δημάρχου – Περιφερειάρχη, σε όλες τις επιτροπές. Ιδιαίτερα στην οικονομική επιτροπή και στην ποιότητα ζωής περνά και αυξημένες αρμοδιότητες, έναντι του δημοτικού συμβούλιου.
Μετά από διαλογική συζήτηση, η οποία ήταν διαφωτιστική για όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις Κατωπόδη, Σωτηρόπουλου, Σάρολα, και εν μέρη από την παράταξη Γώγου, -αφού κατά ψήφισαν μόνο οι κ. κ. Δεμπόνος, Ταραζώνας, Μπαστέα , και υπερψήφισαν οι περισσότεροι από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που πρόσκειται στην Ν.Δ. όπως οι κ.κ.   Γώγος, Αδαμόπουλος, Υφαντή, Ντόβολος, Μουντοκαλάκης.
Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ Μπαντή και Γείτονα. Απείχαν από την ψηφοφορία οι κ.κ.  Αναστούλης και Μαυρόπουλος.
           Από την αρχή της συζήτησης ο κ. Γώγος ως επικεφαλής της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ είχε δηλώσει ότι αποδεσμεύει τους συμβούλους της παράταξης του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως αν αφαιρεθούν από το ψήφισμα οι φράσεις περί αντισυνταγματικότητας των νομοθετικών παρεμβάσεων γιατί δεν έχουν κριθεί μέχρι τώρα δικαστικά, συμφωνεί με το ψήφισμα.
Ο κ. Μπαντής επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ, υπεραμύνθηκε των νομοθετικών παρεμβάσεων της ΝΔ λέγοντας πως αν δεν υπήρχαν, οι δήμοι θα είχαν τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ώριμες για την απλή αναλογική.
Ο κ. Σωτηρόπουλος επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ αφού για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε κατά της απλής αναλογικής υπερψήφισε το ψήφισμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ , λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνει μετεκλογικά η κυβέρνηση και να παραχαράσσει το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Ο επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης κ. Γείτονας τοποθετήθηκε γενικόλογα  κατά του ψηφίσματος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  ήταν κουτσουρεμένη η αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.
 Ο κ. Αναστούλης από την Αριστερή Παρέμβαση τοποθετήθηκε λέγοντας πως το αποφασιστικό στο τι πολιτική μπορείς να ασκήσεις είναι προκαθορισμένο, συνεπώς τι να την κάνουμε την αναλογική, δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία  ανέφερε χαρακτηριστικά, έδωσε έμφαση στο ότι δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο στους ΟΤΑ και τελικά  πρότεινε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η κατάργηση του Κλεισθένη.
Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης κ. Μαυρόπουλος χαρακτήρισε αντιδημοκρατική εκτροπή τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ, δήλωσε πως είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα χωρίς το δεύτερο γύρο για την εκλογή του Δημάρχου, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα μαζί με  αίτημα για κατάργηση του Κλεισθένη.
Τελικά, η μοναδική προσθήκη που έγινε δεκτή από την κα. Σάρολα και συμπεριλήφθηκε  στο ψήφισμα ήταν η πρόταση του κ. Τριγάζη, από την παράταξη του Δημάρχου, ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ ακυρώνουν την ιδέα της συναίνεσης και της συνεννόησης στα δημοτικά συμβούλια.
Δεν έγιναν  δεκτές από την κα. Σάρολα οι προσθήκες των κκ Αναστούλη και Μαυρόπουλου με την αιτιολογία πως βρίσκονται εκτός θέματος και αποπροσανατολίζουν την συζήτηση, λέγοντας πως το αίτημα για την κατάργηση του Κλεισθένη είναι διαφορετικό και αντικείμενο άλλης συνεδρίασης.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ στους 38 παρόντες  δημοτικούς συμβούλους. 12  ψήφους κατά, 2 δήλωσαν παρόν και ο κ. Βαλμάς δεν ήταν στη ψηφοφορία.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 216/2019  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου