Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΟι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας απεργούμε. Αρνούμαστε την εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στους Δήμους. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών. Παλεύουμε για Δήμους προς όφελος των πολιτών και Όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αγαπητοί συμπολίτες

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ ως βασικός εκφραστής των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και εργολάβων, δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ στους μεγάλους και μικρούς καπιταλιστές, επενδυτές και  προχωρεί με σχέδιο στην ψήφιση ενός  αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου, που νομοθετεί αντιδραστικές αντεργατικές αντικοινωνικές πολιτικές που  πλήττουν βάναυσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με το νομοσχέδιο αυτό που ψηφίζεται  στη βουλή τις επόμενες μέρες, δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή και διαχείριση των υπηρεσιών καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.
Η Ν.Δ. αντί να καταργήσει  το άρθρο 61 του Ν. 3979-2011 που επιτρέπει με προϋποθέσεις υπηρεσίες να δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες και να απαγορευτεί η εκχώρηση δημοσίων, δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, απλοποιούνται οι διαδικασίες και αίρεται οποιαδήποτε δυσκολία για να αναθέτουν οι δήμοι σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας,  πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού σήμερα. Αύριο και άλλες υπηρεσίες θα δοθούν στους ιδιώτες, όπως φύλαξη, τεχνική, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, λογιστήρια, κ.λπ.

Με το άρθρο 179 του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι:
 «Το δημοτικό συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Αγαπητοί συμπολίτες
Η σημερινή κυβέρνηση πατά πάνω στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις κατευθύνσεις της Ε. Ένωσης αλλά και στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με ευθύνη και των δημάρχων που εφαρμόζουν τις πολιτικές που απαξιώνουν  όλες τις υπηρεσίες (έλλειψη μόνιμου προσωπικού, περιορισμένη ανακύκλωση, παλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, ανεπαρκή κρατική  χρηματοδότηση κλπ).  Οι πολιτικές αυτές πληρώνονται με αίμα από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (μόνιμους και συμβασιούχους) αφού τα τελευταία χρόνια τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα (θανατηφόρα πολλές φορές) συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών είναι τεράστιες. Είναι διαχρονικές και διακομματικές.

Οι Δήμαρχοι αντί να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, να κάνουν τους Ντίλερ, οφείλουν να οργανώσουν τις υπηρεσίες των Δήμων με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται ο δημόσιος κοινωνικός τους χαρακτήρας, να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να διαχειρίζονται τα απορρίμματα με τέτοιο τρόπο που και νέες θέσεις σταθερής εργασίας να δημιουργούν και έσοδα να έχουν μέσω της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και το περιβάλλον να προασπίζουν.

Αγαπητοί συμπολίτες
ΔΕΝ ισχυριζόμαστε ότι σήμερα λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους. ΔΕΝ διοικούμε εμείς το Δήμο. Καταθέτουμε προτάσεις, διεκδικούμε λύσεις που σχεδόν όλες τις φορές δεν γίνονται δέκτες γιατί βγαίνουν έξω από το πλαίσιο των αντιλαϊκών, αντεργατικών τους πολιτικών.
Το σχέδιο Κυβέρνησης που θα υλοποιηθεί από πολλούς πρόθυμους δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για την εισβολή ιδιωτικών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις άλλες υπηρεσίες εάν περάσει δεν θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά κυρίως θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες πιέζουν να πάρουν συνολικά, ή μέρος των απορριμμάτων γιατί τα σκουπίδια κρύβουν χρυσό. Είναι πολλά τα λεφτά!! 
Τα χρήματα και το κέρδος έχουν ως σκοπό όταν ενδιαφέρονται για το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό. Στη συνέχεια θα εκχωρηθούν και άλλες υπηρεσίες- τεχνική, φύλαξη, παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές δομές κ. λπ. γιατί φιλοσοφία και επιδίωξη της λογικής …του Επιχειρείν, και των πολιτικών δυνάμεων που δίνουν τα πάντα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ό,τι μπορεί να δοθεί στους ιδιώτες δεν χρειάζεται να είναι στο δημόσιο.

Ποιος όμως θα τα πληρώσει; Οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο.
Η εμπειρία από δήμους που έχουν δοθεί σε ιδιώτες η καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός, τεχνικά έργα, μηχανοργάνωση κ.λπ. απέδειξε ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος το οποίο εκ των πραγμάτων  μεταφέρεται στους δημότες με την επιβολή δυσβάσταχτων δημοτικών τελών και συνδρομών.

Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.
Φίλοι συμπολίτες,
Όλοι μαζί να αντισταθούμε ώστε να μην ψηφιστεί το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο. Να μην επιτρέψουμε στη δημοτική αρχή και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας  να εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη διαχείριση, περισυλλογή, μεταφορά οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό, την ανακύκλωση  τον καθαρισμό δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  έχει αναθέσει σε ιδιώτες, παρά την αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων  την περισυλλογή  εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και μηχανών, έχει υπογράψει σύμβαση με εταιρεία για τις ηλεκτρικές συσκευές, πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό. Ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τα ογκώδη αδρανή υλικά- μπάζα- και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να ετοιμάζει. Όλες αυτές οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους ανεβάζουν το κόστος είναι για το συμφέρων τους και όχι προς όφελος των πολιτών.

Το σωματείο των εργαζομένων έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για μια άλλη πολιτική που έχει ανάγκη ο Δήμος αλλά τα αυτιά της δημοτικής αρχής  είναι κλειστά. Εφαρμόζουν την πολιτική τους με τα σημερινά αποτελέσματα. ΔΕΝ έχει νόημα να καταγγέλλουν στα λόγια και στα ψηφίσματα τις ιδιωτικοποιήσεις και στην πράξη να κάνουν άλλα, να τις εφαρμόζουν.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να πάρουν άμεσα θέση πάνω σε αυτό το θέμα, να μην συναινέσουν και να εμποδίσουν στην πράξη ώστε να μην εισβάλουν οι ιδιωτικές εταιρείες και  εργολάβοι στον Δήμο Βύρωνα.
Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τις συλλογικότητες και τους φορείς της πόλης σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου. Να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης, Δημάρχων, Εταιρειών. Να αξιοποιηθούν τα απορρίμματα προς όφελος της κοινωνίας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων, για να έχουμε ανθρώπινες πόλεις και καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Δήμος μας χρειάζεται άλλη πολιτική που να περιλαμβάνει. Επανασχεδιασμό της υπηρεσίας καθαριότητας. Ενίσχυση της ανακύκλωσης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία απόλυση. Άμεσα αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Να μην κλείσουν οι κοινωνικές δομές. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το Δήμο. Να ανακληθούν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες. Η υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα εξυπηρετεί. Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση με τους δημότες πελάτες που καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη.
Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι για τους δημότες 
                και όχι πηγή κερδών για τις ιδιωτικές εταιρίες και τους εργολάβους.
                                                                                                       21 Οκτωβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου