Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ Επικίνδυνες εργασίας την ώρα λειτουργίας του σχολείου.

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
Επικίνδυνες εργασίας την ώρα λειτουργίας του σχολείου.
Οι διαμαρτυρίες των γονέων και η παρέμβαση της αστυνομίας  που κλήθηκε από τους γονείς,  σταμάτησαν τις  επικίνδυνες εργασίες στο σχολείο την ώρα των μαθημάτων.
Για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων η δημοτική αρχή.
Τεράστιες ευθύνες της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
 
Έκπληκτη έμειναν οι γονείς και κηδεμόνες όταν την Τρίτη το πρωί πηγαίνοντας στο σχολείο τα παιδιά τους διαπίστωσαν ότι στο σχολείο γίνονται εργασίες επισκευής της στέγης των τεσσάρων λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας που βρίσκονται εντός του σχολικού προαυλίου.
Ο εργολάβος ιδιώτης που  έχει αναλάβει το έργο υπο την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έκανε  εργασίες επισκευής της σκεπής κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, χωρίς να έχει ληφθεί οποιοδήποτε από τα νόμιμα και αυτονόητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας μαθητών, δασκάλων και εργαζομένων στο έργο. Οι γονείς αντικρίζοντας αυτή την εικόνα διαμαρτυρήθηκαν άμεσα στη διευθύντρια του σχολείου, στο συνεργείο και τη δημοτική αρχή και κάλεσαν την αστυνομία, σταματώντας τις συγκεκριμένες εργασίες. Οι οποίες όχι μόνο πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί και κανένα μέτρο ασφαλείας.
Οι γονείς απέδιδαν ευθύνη πρώτα από όλα στο Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία που επέτρεψαν στον εργολάβο να εκτελεί επικίνδυνες εργασίες την ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και στην διευθύντρια η οποία δεν απαίτησε  να σταματήσουν οι εργασίες.
 Το περιστατικό αυτό είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα στο Δήμο Βύρωνα αγνοώντας ακόμα και την ασφάλεια μικρών παιδιών. Για άλλη μια φορά φαίνεται όχι μόνο η προχειρότητα, η ανευθυνότητα,  αλλά και το πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να διαχειριστεί τα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων που λάβαμε για το συγκεκριμένο θέμα, που αναστάτωσε γονείς και κηδεμόνες.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αντιμέτωποι με επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών τους βρέθηκαν χθες το πρωί, 1/10/2019, οι γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, εξαιτίας εργασιών επισκευής της στέγης των τεσσάρων λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας που βρίσκονται εντός του σχολικού προαυλίου.
Την εκτέλεση του έργου επισκευής έχει αναλάβει ιδιώτης εργολάβος υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα.
Δυστυχώς, οι εργασίες επισκευής, που περιλαμβάνουν αποξήλωση της υπάρχουσας σκεπής και επισκευή της, διεξάγονται κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, χωρίς να έχει ληφθεί οποιοδήποτε από τα νόμιμα και αυτονόητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας μαθητών, δασκάλων και εργαζομένων στο έργο.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις γονέων και κηδεμόνων μαθητών του σχολείου. Με παρέμβαση της αστυνομίας, που κλήθηκε από τους γονείς,  οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά.
Το σχολείο επισκέφτηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κος Καραγιάννης ο οποίος δήλωσε ενημερωμένος για τον τρόπο και τον χρόνο εκτέλεσης του έργου και μάλιστα ανέφερε πως ανάλογα έργα κατά την ώρα λειτουργίας θα γίνουν ή γίνονται και σε άλλα σχολεία της πόλης. Δεν έδωσε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα των γονιών αλλά και εκπροσώπου της παράταξής μας, για το πώς μπορούν να πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες κατά την λειτουργία του σχολείου και ποιος εγγυάται για την ασφάλεια των παιδιών και τους κατηγόρησε πως γίνονται υπερβολικοί.    
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξής μας κ.κ. Σάρολα Βασιλική, Τσιάκαλος Κοσμάς και Παπαδημητρίου Θανάσης βρέθηκαν χθες το πρωί στο χώρο του σχολείου. Το έργο επισκευής τελικώς διεκόπη μέχρι τη λήξη του σχολικού ωραρίου και οι εργασίες συνεχίστηκαν κατά τις απογευματινές ώρες.
Η σημερινή εικόνα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την προχειρότητα και ανευθυνότητα από το σύνολο των εμπλεκομένων στην εκτέλεση τεχνικών έργων στην πόλη μας. Η αδιαφορία ως προς την τήρηση των αναγκαίων και υποχρεωτικών από τη νομοθεσία μέτρων ασφαλείας δεν συνάδει με την εικόνα μιας σύγχρονης, ανθρώπινης πόλης, φιλικής και ασφαλής προς τους κατοίκους.
Τα έργα συντήρησης των σχολείων της πόλης πρέπει να εκτελούνται σε περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί από τους δημότες, πράττοντας τα αυτονόητα, για να αποφεύγονται καταστάσεις σαν κι αυτή που ζήσαμε χθες στο 1ο δημοτικό σχολείο.

Βύρωνας, 2/10/2019


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ- ΡΕΚ-                                              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι αντιδράσεις γονέων σταματούν επικίνδυνες εργασίες σε σχολείο.
Για άλλη μια φορά η ενεργοποίηση των κατοίκων του Βύρωνα σταμάτησε επικίνδυνες εργασίες που γίνονταν στο 1ο Δημοτικό σχολείο Βύρωνα στην Αγία Τριάδα κατά την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας (!)
Γονείς μαθητών και μαθητριών του συγκεκριμένου σχολείου είδαν τα παιδιά τους να μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες και να παίζουν στο διάλειμμα ενώ, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους συνεργείο που είχε αναλάβει την επιδιόρθωση της στέγης έβγαζε τα κεραμίδια και τα στοίβαζε στη σκεπή που είχε κλίση προς το προαύλιο.
Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν άμεσα στη διευθύντρια του σχολείου, στο συνεργείο και τη δημοτική αρχή και κάλεσαν την αστυνομία, σταματώντας τις συγκεκριμένες εργασίες. Οι οποίες όχι μόνο πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί και κανένα μέτρο ασφαλείας. Αυτό το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα στο Δήμο Βύρωνα αγνοώντας ακόμα και την ασφάλεια μικρών παιδιών.
Με δεδομένο ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολικά κτίρια είναι καταγεγραμμένα και γνωστά στην δημοτική αρχή η συντήρηση και η επισκευή τους θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί έγκαιρα και να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους.
Μέλη της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σχολείο.                             Μετά την παρέμβαση των γονέων και το σταμάτημα των εργασιών, αντιπροσωπεία της αναζήτησε στο δημαρχείο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος όπως μας πληροφόρησαν απουσίαζε. Απευθυνόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία, καταγγείλαμε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ρωτήσαμε γιατί τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν πριν την έναρξη του σχολικού έτους και ζητήσαμε οι εργασίες σε όλα τα σχολικά κτίρια να γίνονται αποκλειστικά κατά τις απογευματινές ώρες, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Η αρμόδια διεύθυνση, αφού ανέλαβε την ευθύνη, μας διαβεβαίωσε ότι οι συγκεκριμένες επισκευές θα πραγματοποιούνται μετά την λήξη του σχολικού ωραρίου και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.
Οι δικαιολογίες της δημοτικής αρχής ότι για την μη έγκυρη ολοκλήρωση των έργων ευθύνεται η γραφειοκρατία και η αδυναμία εξεύρεσης εργατών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, είναι εντελώς αβάσιμες. Ακόμα όμως και σε μια τέτοια περίπτωση ο σχεδιασμός θα έπρεπε να προβλέπει ότι οι εργασίες αυτές θα γίνονται σε ώρες που δεν θα κινδυνεύουν μαθητές. Το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος των επισκευών και των συντηρήσεων (!) μας τρομάζει και μας εκπλήσσει. Αναδεικνύει όμως τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αδιαμαρτύρητα εφαρμόζει η δημοτική αρχή, η οποία βλέπει μόνο το οικονομικό κόστος, τα πλεονάσματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ακόμα και αν για την επίτευξη τους υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και κινδυνεύουν μικροί μαθητές.
Ο περσινός αγώνας των γονέων των σχολείων της περιοχής μας που ανάγκασαν την δημοτική αρχή να ανασκευάσει απόψεις και αποφάσεις, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Καρέα σχετικά με το ζήτημα της ανάπλασης των προσφυγικών που πέτυχαν την τροποποίηση του σχεδίου όπως και η σημερινή κινητοποίηση των γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ενεργοποίηση των κατοίκων για θέματα που αφορούν την πόλη μας και τη ζωή μας φέρνει αποτελέσματα.
Βύρωνας 01/10/19

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου