Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ψηφίστηκε στη βουλή τροπολογία ατιμωρησίας και τακτοποίησης

 Βολεύει περισσότερους από έναν πολιτικούς χώρους.

Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία Κακλαμάνη για τους αιρετούς που ψηφισε η Βουλή

 Η ρύθμιση με την οποία παύουν  οριστικά   ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμοί, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις 

 Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης  κατέθεσε τροπολογία την οποία έκανε δεκτή το υπουργείο Εσωτερικών και την ενέταξε στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια που ψηφίστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020.


 Η τροπολογία  που έγινε νόμος του κράτους  έρχεται να διευθετήσει υποθέσεις που ανάγονται ακόμα και στην δεκαετία του ’90 και αφορούν έγκριση δαπανών ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα αφορά υποθέσεις έγκρισης δαπανών οι οποίες:

- Είχαν πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (για ΟΤΑ πρώτου βαθμού)

- Είχαν λάβει το πράσινο φως από τον προληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου (για ΟΤΑ δευτέρου βαθμού)

Ωστόσο, γι αυτές τις υποθέσεις ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου -που γίνεται ακόμα και μετά από 10 χρόνια από την υπογραφή των αποφάσεων- έδειξε ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα.

Αυτό είχε ως συνέπεια να καλούνται οι αιρετοί ή υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν τα χρήματα αν και, όπως υποστηρίζουν, την περίοδο που ενέκριναν τις δαπάνες είχαν την βεβαιότητα ότι λειτουργούσαν νόμιμα βάσει των αρχικών ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι από την ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι αποφάσεις δαπανών που δεν είχαν την αρχική έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου ή της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ,ότι   για την διάταξη υπήρξε συνεννόηση με αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία και στήριξαν την τροπολογία.
Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής υπέρ της τροπολογία ψήφισαν ΝΔΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜεΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις 

Την αντίθεσή της με την τροπολογία Κακλαμάνη εκφράζει μέσω κοινωνικών δικτύων και η κ. Φωτεινή Πιπιλή βουλευτής Α’ Αθήνας με την  ΝΔ και  αναφέρει μεταξύ άλλων :

 «Δηλώνω δημοσίως και κατηγορηματικά πως η τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή σε νομοσχέδιο ο Υπουργός Εσωτερικών για την “αίρεση του αξιόποινου των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.19” με βρίσκει αντίθετη.

Σφοδρή επίθεση από το Κίνημα  Αλλαγής.

Φ. Γεννηματά: να αποσυρθεί η ρύθμιση

Το Κίνημα Αλλαγής δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά επιμένει στα περί σκανδαλώδους ρύθμισης και ζητά να αποσυρθεί η διάταξη.

Συγκεκριμένα η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής
:

 «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τροπολογία που παρέχει γενική αμνηστία σε σκάνδαλα του παρελθόντος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για επαίσχυντη ρύθμιση που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Να μάθει ο ελληνικός λαός ποιους καλύπτει με ζημία για το δημόσιο.

Το Κίνημα Αλλαγής που καταψήφισε την τροπολογία, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ακύρωση της και την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού, ώστε να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά»

Υπουργός Εσωτερικών
Σε σχετική ανάρτηση του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνει πώς η τροπολογία που ψηφίστηκε αφορά αποκλειστικά και μόνο πράξεις που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι νόμιμες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για καμία συγκάλυψη».


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου