Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής

         Το δικαστήριο καταδικάζει  την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ικανοποίηση και χειροκροτήματα από τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο.

Η κυβέρνηση και  η ηγεσία της αστυνομίας  έχουν  ευθύνες για την διάλυση της συγκέντρωσης.


Οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και φορείς είχαν από νωρίς κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να διατρανώσουν πως οι νεοναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής «δεν είναι αθώοι».


Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει όλο το οδόστρωμα από χαμηλά στην Αλεξάνδρας ως πέρα από τον σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους και τη διασταύρωση με την Πανόρμου.

Ενθουσιασμός και χειροκροτήματα  στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρ. Αυγής

Παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενθουσιασμός και συνθήματα από τους χιλιάδες διαδηλωτές, ακολούθησαν το άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.  Την ίδια στιγμή πάρα πολύς κόσμος συνεχίζει να φτάνει στη συγκέντρωση, από κάθε γωνιά της Αθήνας, ο όγκος των διαδηλωτών συνεχώς μεγαλώνει.

Η ΕΛΑΣ διέλυσε τη μεγαλειώδη διαδήλωση


Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, με το άκουσμα της απόφασης και ενώ ο κόσμος φώναζε συνθήματα και χειροκροτούσε για την καταδικη της Χρυσής Αυγής  και με αφορμή πέτρες που εκτοξεύτηκαν από μικρές ομάδες  νεαρών, η αστυνομία διέλυσε επί της ουσίας τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, εξαπολύοντας  επίθεση στο πλήθος με τις αύρες νερού που είχε φέρει από νωρίς στο σημείο, αλλά και δακρυγόνα.

Η επιμονή της  αστυνομίας  να διαλυθεί  η συγκέντρωση και να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές, δημιούργησε διάφορα ερωτήματα στους συγκεντρωμένους.  

Λίγο μετά, οι χιλιάδες διαδηλωτές  για να αποφύγουν τα χημικά και τα δακρυγόνα αναγκαστήκαν να απομακρύνονται. Οι γύρω δρόμοι πλημύρισαν από διαδηλωτές, ενώ τα μπλοκ των οργανώσεων κατευθύνθηκαν προς την Β. Σοφίας και έκαναν πορεία έως το Σύνταγμα.

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό ποιοι και πόσοι νεοΝΑΖΙ θα φυλακιστούν και εάν κάποιοι θα πέσουν στα μαλακά.  

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η Ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που διά του προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία. Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.

Η Ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης. Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».

 

                                                                                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου