Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Να σταματήσουν ΤΩΡΑ να χτίζουν κατοικίες στο στρατόπεδο της αεροπορίας στον Υμηττό.

  "Η δημοτική αρχή Βύρωνα κοιμάται βαριά και ξυπνάει αργά" 

 Η προστασία του Υμηττού είναι υπόθεση όλων μας.

 Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για την προστασία του Υμηττού, από φορείς και πολίτες

 

Μετα την αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου με τίτλο   Χτίζουν κατοικίες αξιωματικών σε στρατόπεδο στον Υμηττό;         Τι οικοδομικές εργασίες γίνονται στο στρατόπεδο της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ στο Βύρωνα ;

 και την ερώτηση που κατέθεσε στις 16/10 προς το Δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαυρόπουλος  Τάσος επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα, διαβάστε εδώ https://www http://politestouvirona.blogspot.com Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, την Ερώτηση στο Δήμαρχο Βύρωνα για τις οικοδομικές εργασίες σε στρατόπεδο στον Υμηττό,  η δημοτική αρχή της πόλης υποχρεώθηκε, έστω και με καθυστέρηση  να πάρει θέση.

Σε  ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει  μεταξύ άλλων: Τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα και από καταγγελίες πολιτών και φορέων της περιοχής, η Δημοτική Αρχή διαπίστωσε την επανέναρξη εργασιών σε κτήρια εντός του Στρατοπέδου Σακέτα στην περιοχή του Κουταλά. Άμεσα υπήρξε επικοινωνία τόσο με την Διοίκηση του Στρατοπέδου, όσο και με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, και από την μεριά της Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση και η αντίδρασή της σε αυτή την κίνηση.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου:

 Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής κτηρίου στο Στρατόπεδο Σακέτα

Τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα και από καταγγελίες πολιτών και φορέων της περιοχής, η Δημοτική Αρχή διαπίστωσε την επανέναρξη εργασιών σε κτήρια εντός του Στρατοπέδου Σακέτα στην περιοχή του Κουταλά.

Άμεσα υπήρξε επικοινωνία τόσο με την Διοίκηση του Στρατοπέδου, όσο και με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από την οποία επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση αυτών των εργασιών και η πρόθεση χρήσης των κτηρίων για την στέγαση υπηρεσιών του ΓΕΑ. Από την μεριά της Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση και η αντίδρασή της σε αυτή την κίνηση.

 Καθώς το κτήριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι εργασίες βρίσκεται μέσα στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, αμέσως δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για την διερεύνηση τόσο της υπόθεσης, όσο και της τυχόν άσκησης ένδικων μέσων.

Σημειώνεται ότι το κτήριο είναι ένα από τα δύο κτήρια των οποίων η κατασκευή σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση του Δήμου και περιβαλλοντικών οργανώσεων πριν από περίπου 9 χρόνια, με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Εμείς ως Δήμος Βύρωνα, ενημερώσαμε άμεσα τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και σε σχετική επιστολή μας του ζητούμε να υποστηρίξει το αίτημά μας για άμεση παύση των εργασιών σε μία περιοχή στην οποία άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία του Δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.

 Η προστασία του Υμηττού είναι υπόθεση όλων μας

Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράσεις για την προστασία του.

Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος στο παρελθόν ανέλαβε αγωνιστικές πρωτοβουλίες εναντίον των εργασιών αυτών εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού. Από τότε – 2009- έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και πυρκαγιές που θέτουν σε κίνδυνο τον Υμηττό. Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί μια νέα λεηλασία του Υμηττού, θέλοντας από ορεινό όγκο να μετατραπεί ο Υμηττός σε δάσος αναψυχής .

Να υπενθυμίσουμε ότι στον Υμηττό στην περιοχή του Βύρωνα υπάρχουν στρατόπεδα, βενζινάδικο, Σούπερ Μάρκετ, πολυκαταστήματα του στρατού,  τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν . Υπάρχει το Εθνικό σκοπευτήριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα που λειτουργεί παράνομα 20 χρόνια.  Και είναι ένα θέμα πως έχει ρεύμα και νερό μέσα στο δάσος. Έχουν δημιουργηθεί χώροι  φύλαξης αδέσποτων ζώων.

Η δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη μέχρι πρόσφατα πρότεινε να νομιμοποιηθεί ο παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων  και να μεταφερθούν η υπηρεσία  καθαριότητας, το αμαξοστάσιο κ.λ., ενώ αντί για την απομάκρυνση, συμφώνησε με την κυβέρνηση την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του σκοπευτηρίου στο βουνό, το οποίο δεν αναφέρεται ούτε στο χάρτη της ΣΜΠΕ της κυβέρνησης για το νέο Π.Δ. για την προστασία του  Υμηττού. Όλα τα παραπάνω δεν συνάδουν με την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν.

Ο σταθμός  μεταφόρτωσης απορριμμάτων Δήμου Βύρωνα στον Υμηττό.

Η ανακοίνωση του Δήμου δεν κάνει καμία αναφορά σε όλα τα παραπάνω, δεν αναφέρεται στην απομάκρυνση των στρατοπέδων.

  Ούτε κάνει λόγο για τη  σχετική αναφορά (κεφ. Π.2.3.1, σελ 22) στη μελέτη του Γ.Π.Σ. Βύρωνα που εγκρίθηκε με την 114/20 απόφαση, που αναφέρεται η αναγκαιότητα απομάκρυνσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και χρήσεων καθώς και των οικοδομικών σκελετών. Κάνει πως δεν γνωρίζει ότι όλα αυτά  που υπάρχουν στον Υμηττό στην περιοχή του Βύρωνα, εκτός και αν όλα αυτά επειδή εξυπηρετούν και λειτουργίες του Δήμου ….προστατεύουν τον Υμηττό και το περιβάλλον.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας (;) της δημοτικής αρχής για την προστασία του Υμηττού είναι ότι δεν κατέθεσε προτάσεις και δεν παρενέβη στη διαβούλευση που έγινε το καλοκαίρι για το νέο Π.Δ. προστασίας  του Υμηττού. Όταν δε ρωτήθηκε  στο δημοτικό συμβούλιο αν έστειλε προτάσεις, ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι έφταιγε το καλοκαίρι και οι 20 μόνον μέρες της διαβούλευσης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διαβούλευση για τους φορείς  ήταν 45 ημέρες (από 16/7-31/8) και για τους πολίτες 30 ημέρες. Τώρα πως γειτονικοί δήμοι  πρόλαβαν και κατέθεσαν προτάσεις είναι άλλο θέμα.

Αν  όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή,  η προστασία  του περιβάλλοντος αποτελεί  μέγιστη προτεραιότητα της, αυτό μένει να αποδειχτεί, γιατί μέχρι σήμερα  με την πολιτική της, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. 

Ο Υμηττός είναι πνεύμονας ζωής για όλη την Αττική και χρειάζεται την προστασία όλων μας.  Οι ανεξάρτητες  συντονισμένες δράσεις  των πολιτών και συλλογικοτήτων  μπορούν να απαιτήσουν την απομάκρυνση όλων των υποδομών που υπάρχουν, επιβαρύνουν και δεν συνάδουν με τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι οικοδομικές εργασίες για το χτίσιμο κατοικιών στο στρατόπεδο της αεροπορίας.

Ήδη στην Ηλιούπολη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για την προστασία του Υμηττού, από φορείς και πολίτες.  Η διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού σχεδιάζει αγωνιστικές παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα.

Στο Βύρωνα το κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα οργανώνει  πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης στον  Υμηττό, την  Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 π. μ. στον Κουταλά (Λεωφόρος Κατεχάκη/Σακέτα) και καλεί συλλογικότητες και πολίτες να συμμετέχουν.

  Να είμαστε όλοι εκεί,  για την προστασία του Υμηττού και του περιβάλλοντος.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου