Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η δημοτική αρχή επιδίωξε η  συζήτηση να γίνει χωρίς την συμμετοχή  όλων των εμπλεκομένων. 

Αναβλήθηκε το Δημοτικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης,  μετά από απαίτηση των δημοτικών παρατάξεων  της αντιπολίτευσης , οι οποίες καταλόγισαν στη δημοτική αρχή αλλά και στον πρόεδρο του Δ.Σ. και Πλακίδα Γιώργο ευθύνες για το τρόπο που προετοίμασαν την μονοθεματική συνεδρίαση για την παιδεία στην πόλη.  

Ιδιαίτερα οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μαυρόπουλος Τάσος, Σωτηρόπουλος Αλέξης, Σάρολα Βάσια, Καλύβας Βασίλης που ζήτησαν αρχικά το λόγο άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή γιατί δεν καλέστηκαν να παραβρεθούν στην συνεδρίαση   όλοι οι σύλλογοι γονέων και τα όλα  15μελη μαθητικά συμβούλια.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε χωρίς να τα καταφέρει να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι σύλλογοι γονέων εκπροσωπούνται από την Ένωση Γονέων και άρα δεν χρειάζεται η παρουσία τους. Εξάλλου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν θα παρθεί κάποια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και ότι το θέμα δεν είναι τα επιμέρους λειτουργικά θέματα των 32 σχολείων.

Ο Δήμαρχος στην παρέμβαση του ανέφερε ότι  αφού επιμένουν οι παρατάξεις ας αναβληθεί η συνεδρίαση . Να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου . Δεν θα πάρουμε αποφάσεις σε αυτό το συμβούλιο, δεν θα υπάρχει εισήγηση, αλλά μια ομιλία του Δήμαρχου και ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων . Στο σημείο αυτό διεκόπη από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης  που ζητούν να υπάρχει εισήγηση του Δημάρχου με απολογισμό και προγραμματισμό για την επίλυση των προβλημάτων. Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε  με ιδιαίτερο τόνο …Στείλτε μου και εσείς τις εισηγήσεις σας, να τις δω και εγώ και να ασκήσω κριτική, έτσι θα πάμε τώρα.

Στο τέλος ο κ. Γώγος Χρήστος  ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν δύο δημοτικά συμβούλια, ένα για την πρωτοβάθμια και ένα για την δευτεροβάθμια. Ενώ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο κ. Παναγιωτόπουλος, ζήτησε στη συζήτηση για την παιδεία οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί να μην είναι ο φτωχός συγγενής, γιατί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε και όλοι αναμένουν να δουν πότε θα οριστεί η νέα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και αυτή τη φορά  και αν θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να παρέμβουν.

Εμείς απλά να επισημάνουμε ότι μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να είναι ουσιαστική θα πρέπει να μην έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα και έκθεση ιδεών, αλλά να υπάρξουν αποφάσεις δεσμευτικές για την δημοτική αρχή στα ζητήματα που την αφορούν και σχετίζονται με τα προβλήματα των υποδομών , την έλλειψη παιδικών σταθμών , την εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κορονοϊό κ.λ.π.

Τέλος με αφορμή και αυτή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέτουμε το ερώτημα προς την δημοτική αρχή  και όλους τους δημοτικούς συμβούλους:

Τι είδους ψηφιακή δημοκρατία είναι αυτή; Όταν από τον Μάιο, 6 μήνες τώρα  δεν μπορούν να συμμετέχουν φορείς, δημότες, να έχουν λόγο και να παρεμβαίνουν; Αξιοποιείται η πανδημία για να περάσουμε  σε μια νέα άλλη εποχή ; που θα ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα, θα απομακρύνεται ο λαός, η νεολαία και οι φορείς τους από την δια ζώσης άμεση επικοινωνία, ένα βασικό στοιχείο που είχε η αυτοδιοίκηση στην λειτουργία της;

 Είναι  κρίσιμο ζήτημα  στην νέα αυτή εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης να μην βρεθεί ο λαός στη γωνία, μακριά πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να παίρνονται αποφάσεις όλο και περισσότερο  για εμάς χωρίς εμάς και εναντίον μας.

 

 

                                                                                   ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου