Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Φτώχεια και εξαθλίωση για τους απόμαχους της εργασίας! - Σε ισχύ ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από 1-1-2017

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Συντριπτικές μειώσεις από το 2017, που επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους της χώρας, νυν και μελλοντικούς, από την αρχιτεκτονική του νέου τρόπου υπολογισμού του «νόμου Κατρούγκαλου» (εθνική-ανταποδοτική), σε συνδυασμό και με την απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. 

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
έδωσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου φορέα,
ΕΦΚΑ Ν. 4387/2016 την Δευτέρα 3/1/2017
Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ και σε αυτόν εντάσσονται πλέον αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης και καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων αυτών. Το νέο Υπερταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα θα οδηγούνται πλέον στο νέο φορέα. Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλας Βρακά, και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη, η υπουργός κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στους πόρους ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, υποστηρίζοντας πως πλέον, τα χρήματα από τα πρόστιμα για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα διατίθενται για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την υπουργό, ήδη πραγματοποιούνται και θα ενταθούν στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία ώστε να μην χάνονται πλέον σημαντικοί πόροι από την κοινωνική ασφάλιση.

Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από 3-1-2017 θα λειτουργεί νέα ιστοσελίδα ww.efka.gov.gr που θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Λειτουργεί (από τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου) ο τετραψήφιος αριθμός 1555 και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ από 8:00-14:00 κάθε μέρα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου εργασίας για να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πραγματικότητα. Ότι οι συντάξεις και με το νέο μνημονιακο νόμο 4387/2016 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ θα υποστούν νέες μειώσεις από 10-30%. Η σύνταξη πλέον θα μοιάζει με επίδομα κηδείας, σε συνδυασμό και με την ηλικία συνταξιοδότησης (67) που επέβαλαν οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, σε συνεργασία με την Ε. Ένωση και το Δ.Ν.Τ.

Οι συνταξιούχοι καλούνται να περάσουν μαύρα γεράματα και τα πάλαι ποτέ περήφανα γηρατειά, είναι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα των βάρβαρων πολιτικών που ασκούνται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όσο η ανεργία είναι στα σημερινά υψηλότητα επίπεδα, όσο ο μισθός θα είναι καθηλωμένος στα 586 ευρώ, όσο θα υπάρχει μαύρη αδήλωτη εργασία και θα αυξάνεται η εργασιακή ζούγκλα και περιπλάνηση, με την ασυδοσία των μικρών και μεγάλων εργοδοτών, δεν μπορεί να υπάρξει υγιείς ασφαλιστικό σύστημα που να δίνει αξιοπρεπή σύνταξη. Απαιτούνται άλλες πολιτικές που θα επιβάλουν να πληρώσουν για την κρίση αυτή που την δημιούργησαν. Να πληρώσει το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία. Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτά και πολλά άλλα διακήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και απέσπασε την ψήφο των συνταξιούχων, των νέων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Η ζωή όμως αποδεικνύει ότι μόνο ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τα επιβάλει. Και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να αναζητήσουν την λύση οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι. Σωτήρες δεν υπάρχουν, χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους οι ίδιοι και να απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή. Ο Μητσοτάκης που αγωνιά να έρθει στην κυβέρνηση τίποτα το καλό, για το λαό δεν θα φέρει. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, 4 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου