Αναδημοσίευση από εδώ.
Το «πράσινο φως» για ακόμα τρεις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα απορρίμματα έδωσε προχθές η κυβέρνηση,σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”. Πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν σε Ηπειρο, Ηλεία και Σέρρες και στις οποίες οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν φθάσει μέχρι την ανάδειξη αναδόχου. Ο "Παρατηρητής" είχε αποκαλύψει ότι πριν τον Νοέμβριο του 2015, η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, είχε κατατεθεί ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες μας που επαληθεύτηκαν σήμερα.
Η στάση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν διφορούμενη: Από την μία πλευρά, προχωρησε (με συστάσεις των δανειστών) στη δημιουργία της διυπουργικής επιτροπής που θα παρακολουθόυσε τα μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων και τα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ο τότε υπουργός κ. Τσιρώνης επέμενε να υποστηρίζει πως "τα ΣΔΙΤ είναι ζημιογόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ».
Η διαδικασία ανάδειξης προσωρινού αναδόχου έγινε σε χρόνο ρεκόρ,με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν "ασφυκτικές προθεσμίες και για να αποφευχθούν υφιστάμενα και μεσοπρόθεσμα πρόστιμα και τέλη", τόσο από την Ελληνική νομοθεσία όσο και από την Ευρωπαϊκή. Τελικά αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία του Κόκκαλη, " Archirodon-Intrakat-Envitec".
Το έργο, που θα κατασκευαστεί με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στην κοινοπραξία εταιρειών και είναι δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων.
Πηγή: serresparatiritis.gr/ - 20 Ιανουαρίου 2017
Εγκρίθηκε το έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων Σερρών
Αναδημοσίευση από εδώ.
Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε χθες το σχέδιο ανάθεσης σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες. Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου και τη δεύτερη ΣΔΙΤ του είδους στη χώρα μας. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται έως τις αρχές Μαρτίου.
Πριν από ένα έτος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει το σχέδιο της σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Σερρών) και τον ιδιώτη (κοινοπραξία Archrirodon Group, Intrakat, Envitec) για διάφορους λόγους, με κυριότερο ότι δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι (η χρηματοδοτική συμβολή του τοπικού φορέα των ΟΤΑ για τα απορρίμματα ΦΟΔΣΑ). Χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, αποφαινόμενο ότι «δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης». Τη σύμβαση θα συνυπογράψει ως εγγύηση το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα διά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, «και το δεύτερο του είδους στη χώρα μας, μετά τη ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου και ξεκινά δοκιμαστική λειτουργία».
Το σύνολο της επένδυσης είναι 36 εκατ. ευρώ: εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 9 εκατ. ευρώ θα είναι ίδια κεφάλαια και 12 εκατ. ευρώ δανεισμός. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα, που δανειοδοτεί το έργο, θα παρέχει και 8 εκατ. ευρώ ως δάνειο-γέφυρα, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ. «Είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που ενδυναμώνει απόλυτα την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου και εξαλείφει κάθε χρηματοδοτική ανασφάλεια», αναφέρει ο κ. Μαντζούφας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γερανή, η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στον σημερινό ΧΥΤΑ Σερρών και θα δέχεται απορρίμματα από τους 7 δήμους των Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς. Η μέγιστη δυναμικότητά του είναι 63.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 45.000 τόνους ετησίως. Μέσω της μονάδας θα γίνεται ανάκτηση κατ’ ελάχιστον του 35% των ανακυκλώσιμων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό) και κατ’ ελάχιστον 65% του οργανικού για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ για όλες τις γεωργικές και άλλες χρήσεις.
Τις Σέρρες ακολουθεί το ΣΔΙΤ Ηπείρου, που αναμένεται να κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Φεβρουάριο. Η Ηλεία ενέκρινε (μέσω του ΠΕΣΔΑ) το έργο ΣΔΙΤ, δεν έχει όμως ακόμα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το δε ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου εξακολουθεί να «αγνοείται».
Πηγή: kathimerini.gr - 20 Ιανουαρίου 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου