Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Δικαίωση για τους απολυμένους του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας – Κρίθηκαν άκυρες και παράνομες άλλες 68 απολύσεις

Αναδημοσίευση από εδώ.

Άκυρες κρίθηκαν από το δικαστήριο και συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, οι απολύσεις 68 εργαζομένων της ΑΓΕΤ του εργοστασίου της Χαλκίδας και αυτό είναι μία ακόμη τεράστια δικαίωση στον αγώνα που κάνουν οι απολυμένοι του τσιμεντάδικου, η οποία έρχεται να προστεθεί σε δικαστική απόφαση για προγενέστερες απολύσεις που έγιναν από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, στα τέλη Νοεμβρίου του 2016, με την οποία κρίθηκαν παράνομες 68 απολύσεις. Η συζήτηση της υπόθεσης και έπειτα από αναβολές έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου οι απολύσεις κρίθηκαν άκυρες. Συνεπώς, η ΑΓΕΤ Ηρακλής (σ.σ.: η γαλλική πολυεθνική «Lafarge» δηλαδή) καλείται να αποζημιώσει τους εργαζομένους με τους αντίστοιχους μισθούς υπερημερίας.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις είχαν γίνει από τον Ιούλη του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Με πέντε στον αριθμό νέες αποφάσεις το δικαστήριο χαρακτηρίζει και αυτές τις απολύσεις άκυρες, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό ο εργοδότης δεν ακολούθησε τη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους απολυμένους και έκρινε προσωρινά εκτελεστή την καταβολή μισθών υπερημερίας.

Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, οπότε η εταιρεία καλείται να πληρώσει άμεσα τους εργαζόμενους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση είναι πρωτόδικη, οπότε θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγηθεί στο Εφετείο, όπως συνέβη με προηγούμενη δικαστική απόφαση για τις 118 απολύσεις (σ.σ.: είχαν γίνει από τον Απρίλη του 2013 έως και τον Ιούλη του 2014, και αυτές κρίθηκαν άκυρες, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο, συζητείται στις 5 Απριλίου).

Εδώ και τρία χρόνια, εδώ και περίπου 1.400 ημέρες, οι απολυμένοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής παλεύουν και μάχονται για τα δικαιώματά τους, με έναν και μοναδικό σκοπό: να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να επιστρέψουν όλοι τους στη δουλειά. Οι απολυμένοι του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τον αγώνα τους, έχοντας και τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και άλλων κινημάτων ανά την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια των τσιμένων Χαλκίδας, συνολικά απέλυσε 229 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να εγκρίνει τις απολύσεις. Με τη σειρά του, το ΣτΕ απηύθυνε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με την από 21 Δεκέμβρη 2017 απόφασή του άνοιξε την «κερκόπορτα» της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

πηγή ergasianet.gr

Πηγή: ertopen.com - 12 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου