Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή
Mε τα «χίλια» εμφανίζεται να τρέχει η ανάπτυξη για τη «μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα», όπως αυτοσυστήνεται η εταιρεία Public, που μέσα στο 2016 ανακοίνωσε ρεκόρ αύξησης πωλήσεων (άνω του 26% για το 2015), αριθμώντας πλέον 51 υποκαταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ανοίγοντας νέα υποκαταστήματα στο Κολωνάκι και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σε αυτό το κλίμα success story -με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι προσελκύει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια πελάτες τον χρόνο, έχοντας «αναδειχθεί σε Love Brand για το ελληνικό κοινό»- η χθεσινή είδηση που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Ειδών (ΣΥΒΧΑ) για μαζικές απολύσεις στα Public φαίνεται εκ πρώτης όψεως απρόσμενη.
Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΒΧΑ και όπως επιβεβαιώνουν εργαζόμενοι, η εταιρεία προέβη σε δεκάδες αιφνιδιαστικές απολύσεις την Παρασκευή.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 20 απολύσεις σε μία μέρα από τα υποκαταστήματα της Αττικής, ενώ υπάρχουν απολύσεις και σε υποκαταστήματα της υπόλοιπης επικράτειας.
Οι απολύσεις αφορούν πωλητές, προϊσταμένους τμημάτων και διευθυντικά στελέχη, ενώ το κλίμα που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους είναι ότι «επίκειται συνέχεια».
Ωστόσο, η εταιρεία δεν εμφανίζεται να παραβιάζει τον ισχύοντα νόμο περί ομαδικών απολύσεων (έως 30 τον μήνα), απασχολώντας πανελλαδικά πάνω από 1.400 εργαζομένους.
Οι δήθεν υψηλόμισθοι
Όπως μας είπαν εργαζόμενοι στα Public, η εταιρεία δεν προέβη σε επίσημη αιτιολογία των απολύσεων, ωστόσο το κοινό χαρακτηριστικό όσων απολύθηκαν ήταν ότι χαρακτηρίστηκαν «υψηλόμισθοι».
Πρόκειται για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 700-800 ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται στα όρια του κατώτατου μισθού που ίσχυε για τους νεοπροσλαμβανόμενους ώς τον Μάρτιο του 2012.
«Είναι φανερό ότι η εργοδοσία των Public πετάει στον δρόμο τους “δήθεν υψηλόμισθους” για να φτιάξει στρατό από φτηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη, την οποία, αφού ξεζουμίσει, τίποτα δεν δείχνει ότι επίσης δεν θα απολύσει στη συνέχεια», σημειώνει ο ΣΥΒΧΑ.
Χαρακτηρίζει τις νέες απολύσεις στα Public «προκλητικές για τους εργαζομένους», στους οποίους εφαρμόζεται το σύνολο των αντεργατικού νομικού οπλοστασίου:μισθοί 400 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, υποχρεωτική κυριακάτικη εργασία -πεντάωρη για να μη δικαιούνται προσαύξηση και επιπλέον ρεπό, τετραωρίτες των 200 ευρώ, αξιοποίηση της δωρεάν (για τον εργοδότη) εργασίας των «ωφελούμενων»-voucherάδων χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Επιπλέον η εταιρεία πρωτοστατεί και σε άλλες «καινοτόμες» μεθόδους αύξησης των κερδών και συμπίεσης του εργατικού κόστους: καθεστώτα αξιολόγησης ατομικών πωλήσεων, καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος, ενώ υποχρεώνει τους ταμίες να καλύπτουν από την τσέπη τους τα όποια ταμειακά ελλείμματα.
«Οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, κάνοντας χρήση του μνημονιακού πλαισίου που έχει απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, προχωρούν σε ανακύκλωση των εργαζομένων, προκειμένου να τους αντικαταστήσουν με φτηνότερους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Παναγιώτης Κυριακούλιας.
«Προσπαθούν με κάθε μέσο να μειώσουν το εργασιακό κόστος, δημιουργώντας μια αγορά εργασίας-ζούγκλα. Γενικεύεται το φαινόμενο των εργαζόμενων-φτωχών, των χαμηλόμισθων και επισφαλών».
«Χαράτσι» στους ταμίες
«Οταν βλέπεις τον προϊστάμενό σου να απολύεται στα 800 ευρώ, λες “φαντάσου τι θα κάνουν με μένα”, δεν τολμάς να ζητήσεις αύξηση πάνω από τον μισθό πείνας των 400 και 200 ευρώ», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος στα Public, μέλος του ΣΥΒΧΑ.
«Η αλυσίδα Public δημιουργεί μια πανελλαδική επιχείρηση με τους πιο ελαστικούς και χαμηλόμισθους εργαζομένους, καλλιεργώντας κλίμα φόβου. “Εδώ διώξαμε τον προϊστάμενο, δεν θα διώξουμε εσένα;”. Αυτό το μήνυμα περνάει. Οι συνάδελφοι έχουν ανησυχήσει, υπάρχει όμως ταυτόχρονα και μία εγρήγορση, γιατί βλέπουμε ότι οι απολύσεις γίνονται ενώ η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς», συμπληρώνει ο εργαζόμενος.
Οπως μας λέει, τα τελευταία χρόνια, χάρη και σε κινητοποιήσεις του συλλόγου, έχουν κατακτηθεί μια σειρά από δικαιώματα, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν σκαμπό να κάθονται οι εργαζόμενοι (πριν ήταν αναγκαστικά όρθιοι) και να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται, ενώ γίνονται κινήσεις για να καταργηθεί το εξωφρενικό «χαράτσι» του ταμία.
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τους υπεύθυνους επικοινωνίας του ομίλου επιχειρήσεων Οlympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, στον οποίο ανήκουν τα Public, ζητώντας να σχολιάσουν την είδηση των απολύσεων, αλλά δεν δόθηκε εγκαίρως απάντηση.
Πηγή: efsyn.gr - 24 Ιανουαρίου 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου