Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Δημοτικό Συμβούλιο 25/1/17: Μαζική παρουσία του συλλόγου «Παναθήναια» στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


Έντονη ήταν αρχικά η αντιπαράθεση μεταξύ του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Κόκαλη και των εκπροσώπων του Αθλητικού συλλόγου «Παναθήναια» στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου. Ο σύλλογος έχει επανειλημμένα ζητήσει να τον απαλλάξει ο δήμος από την πληρωμή δημοτικών τελών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του δυσκολίες, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε εξ αιτίας της κρίσης. 

Στο αίτημα του συλλόγου «Παναθήναια» έχει ήδη απαντήσει αρνητικά η Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου και υπάρχει γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη φορείς που δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η γνωμοδότηση αυτή και η ερμηνεία των προϋποθέσεων ήταν το κυρίως επιχείρημα του αντιδημάρχου κ. Κόκκαλη που αντιπρότεινε πως ο σύλλογος αν θέλει μπορεί να προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι φορείς στην πόλη –ανεξαρτήτως τους είδους τους (πολιτιστικοί, αθλητικοί, πολιτικοί, συνδικαλιστικοί κ.λπ.) και αν παρουσιάζουν εμπορική δραστηριότητα ή όχι- έφ’όσον νοικιάζουν ή τους ανήκουν γραφεία που είναι χαρακτηρισμένοι ως επαγγελματικοί χώροι, οφείλουν να πληρώνουν επαγγελματικά δημοτικά τέλη που είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με αυτά μιας απλής οικιακής χρήσης.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου κ. Ξανθάκης παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου και την ιστορία του, ανέφερε ότι είναι ο μοναδικός στον Βύρωνα ο οποίος με ενεργή παρουσία έχει συμμετάσχει σε 11 παγκόσμια πρωταθλήματα Ταυλανδέζικης πυγμαχίας και 4 πανευρωπαϊκά. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σύλλογος στο Δήμο Αθηναίων στα Εξάρχεια που έχει απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη, κάνοντας χρήση της σχετικής νομοθεσίας την οποία αρνείται να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Βύρωνα. Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες του συλλόγου και μίλησε για εμπάθεια ορισμένων κατά του συλλόγου. Ζήτησε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και να διαγράφουν αυτά που οφείλει ο σύλλογος για προηγούμενα χρόνια. Τόνισε πως ο σύλλογος δεν εισπράττει εισιτήριο για αγώνες και εκδηλώσεις επί των χώρων του και επομένως δεν έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Και από δημοτικούς συμβούλους έγινε επίκληση των απαλλαγών που ισχύουν σε φορείς από το Δήμο Αθηναίων βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως ο δήμος Βύρωνα υποχρεώνει σε καταβολή επαγγελματικών δημοτικών τελών και τις δημοτικές παρατάξεις, πολιτικούς φορείς κ.λπ. που δεν έχουν εμπορικά έσοδα και αρνείται την απαλλαγή ή έστω την μείωσή τους σε όλες τις κατηγορίες φορέων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και μετά τις παρεμβάσεις όλων των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι ζήτησαν την απαλλαγή του συλλόγου από τα δημοτικά τέλη,, αλλά και δημοτικών συμβούλων που πήραν το λόγο όπως η κ. Σάρολα, ο κ. Μαυρόπουλος, κ.ά., το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση με την οποία απαλλάσσει τον σύλλογο «Παναθήναια» από τα δημοτικά τέλη. 

Με τη συζήτηση αναδείχτηκε ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη σχέση των αθλητικών σωματείων με το Δήμο, πως δηλαδή κατανέμονται και διατίθενται δωρεάν οι αθλητικοί χώροι και αθλητικές αίθουσες σε διάφορα σωματεία. Ακόμα η ανάγκη να υπάρχουν ενιαία κριτήρια και ενιαία αντιμετώπιση όλων των αθλητικών σωματείων. Αναρωτιόμαστε αν είναι σωστό ο Δήμος να διαθέτει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις δωρεάν, τις κλειστές αίθουσες δωρεάν, να επιβαρύνεται τις συντηρήσεις, την φύλαξη, το ρεύμα και γενικά όλα τα έξοδα να τα επιβαρύνεται ο λαός του Βύρωνα, ενώ οι ιδιωτικοί σύλλογοι να εισπράττουν μηνιαία συνδρομή από τους αθλούμενους και μάλιστα –σε πολλές περιπτώσεις- καθόλου μικρή ή αμελητέα. 

Με την απόφαση αυτή του Δημοτικού συμβουλίου ανοίγονται και άλλα ζητήματα όπως η σχέση του δήμου με τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τις συλλογικότητες της πόλης. Οι διάφοροι φορείς (πολιτιστικοί, πολιτικοί κ.ά.) δεν πρέπει να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη όταν πολύ περισσότερο δεν εισπράττουν χρήματα από τα μέλη τους; Αν οι αθλητικοί σύλλογοι απαλλαχτούν από τα δημοτικά τέλη, η μηνιαία συνδρομή που πληρώνουν οι νέοι που αθλούνται μέσω αυτών θα μειωθεί; Από τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να απαλλαγούν και τα γυμναστήρια εφ’ όσον και εκεί γυμνάζονται νέοι άνθρωποι και ίσως πληρώνουν και μικρότερη μηνιαία συνδρομή; 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους άρχοντες της τοπικής εξουσίας που διαφεντεύουν τις ζωές μας. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 29 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου